fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר


אלפאבית (GOOGL) חברת האם של גוגל מנהלת בימים אלו מאבק משפטי שגרם לירידה במנייתה ב-20% מאז יוני בעקבות תביעות האנטי-טרסט שהוגשו נגד החברה, וכעת מתנהל המשפט השני מול משרד המשפטים האמריקאי. טענות הממשלה מצביעות על כך שגוגל ניצלה את מעמדה לשלוט בשוקי הפרסום המקוון בצורה לא חוקית, בעיקר דרך השתלטות על מתחרות וריכוז שוק הפרסום הדיגיטלי סביב מוצריה. אך בעוד שגוגל מתמודדת עם תביעות שמאשימות אותה בהשתלטות לא חוקית על שוקי הפרסום הדיגיטלי,
במעבדות שלה בעמק הסיליקון, מתרחשת מהפכה טכנולוגית עם פיתוח שבבי TPU (קיצור ל-Tensor Processing Units) המיועדים לבינה מלאכותית. 

שבבים אלו מאפשרים לגוגל לבצע משימות חישוביות מורכבות במיוחד, ומשרתים את תחומי החיפוש, יוטיוב, ופרסומות. מאז השקתם בשנת 2015, השבבים עברו מספר שדרוגים, והם מהווים כלי מרכזי באימון מודלים מתקדמים של למידת מכונה. היכולת של גוגל לפתח שבבים מותאמים אישית מעניקה לה יתרון בתחרות מול ענקיות אחרות כמו אמזון (AMZN) ומיקרוסופט (MSFT) בתחום הבינה המלאכותית וחברות שבבים כמו אנבידיה (NVDA) ברודקום (AVGO) ואדוונסד מיקרו דיווייסז (AMD).

בעוד שמתחרה כמו אנבידיה (NVDA) כבר שולטתת בשוק השבבים, גוגל בחרה לפתח שבבים מותאמים אישית לצרכים שלה, במיוחד בתחום הבינה המלאכותית, דבר שממקם אותה בעמדה ייחודית בתחרות העולמית. הכל התחיל בשנת 2014, כאשר גוגל הבינה שיכולת העיבוד של מרכזי הנתונים שלה אינה מספיקה לאתגרים שצפויים בהשקת פיצ'רים חדשים לזיהוי קולי. על מנת להתמודד עם הצורך ההולך וגובר בכוח עיבוד, במיוחד בתחום הבינה המלאכותית, גוגל החליטה לפתח חומרה מותאמת אישית, והחלה לעבוד על פיתוח ה-TPU – שבב שמיועד במיוחד לעיבוד כמויות עצומות של נתונים הקשורים לבינה מלאכותית. 

חדרי השרתים של גוגל

 

בניגוד לשבבים רגילים כמו המעבדים הגרפיים (GPUs) של אנבידיה, ה-TPU הוא מעגל משולב יישומי (ASIC), כלומר שבב המיועד למשימה אחת ספציפית, ובמקרה זה – אימון והפעלת מודלים של למידת מכונה. אז מה זה בעצם TPU? זהו סוג של שבב ייחודי שמיועד להאיץ יישומי בינה מלאכותית, ובעיקר את האלגוריתמים של למידת מכונה. כאשר גוגל פיתחה את ה-TPU, היא כיוונה לכך שהשבב יהיה פי 100 יותר יעיל מאשר השימוש במעבדים כלליים לאותן משימות. כבר מהדור הראשון של ה-TPU, גוגל הצליחה לשפר את יכולות העיבוד של יישומים מסוימים כמו זיהוי קולי בצורה משמעותית.

אבל גוגל לא נעצרה שם. מאז השקתו של ה-TPU הראשון, היא השיקה כבר חמישה דורות של השבב, כאשר כל דור מציג שיפורים משמעותיים הן בביצועים והן ביעילות האנרגטית. הדור החמישי של ה-TPU, שנמצא כיום בשימוש, מסוגל לחבר כמעט 9,000 שבבים יחד לכדי מערכת עיבוד אחת, דבר שמעניק לו יתרון אדיר בתחום לימוד המודלים המורכבים של בינה מלאכותית. יתרון נוסף הוא בכך שה-TPU מחובר באמצעות סיבים אופטיים, מה שמאפשר למערכת להיות גמישה במיוחד ולהתחבר ולנתק שבבים בצורה דינמית בהתאם לצורך.

למרות שגוגל תלויה עדיין במעבדים מרכזיים (CPUs) מחברות כמו אינטל ו-AMD ובמעבדים גרפיים (GPUs) מאנבידיה, היא מצליחה לשמר על עצמאות חלקית עם פיתוחים נוספים כמו ה-VCUs – שבבים המיועדים לעיבוד וידאו עבור יוטיוב, והשבבים המיועדים למכשירי הפיקסל שלה, כמו ה-G4 ו-A1. אבל אולי החידוש הכי גדול מגיע מהעובדה ש-TPU לא מיועד רק לשימושים פנימיים של גוגל. כבר מאז 2018, גוגל מאפשרת לצדדים שלישיים להשתמש בשבבים שלה, דבר שהכניס אותה לתחרות ישירה עם שבבים כמו ה-GPUs של אנבידיה. אמנם, ל-GPUs של אנבידיה יש יתרונות מסוימים מבחינת גמישות, אבל ה-TPU מצליח להתחרות בצורה מרשימה הודות ליעילותו הגבוהה וההתאמה המושלמת שלו ליישומי בינה מלאכותית.

מרכז נתונים של גוגל בהולנד

 

המשמעות של פיתוחים כמו ה-TPU עבור גוגל היא עצומה. המהלך הזה אפשר לחברה להתמודד בצורה טובה יותר מול מתחרותיה הגדולות, כמו אמזון ומיקרוסופט, ולשמר את מעמדה כשחקנית מרכזית בתחום הענן ובינה מלאכותית. דו"ח של חברת מחקר אף קבע כי ה-TPU של גוגל מחזיק ב-58% מנתח השוק בתחום שבבי הענן המותאמים לבינה מלאכותית, בעוד אמזון, לדוגמה, מחזיקה רק ב-21%.

על אף ההצלחות הללו, גוגל עדיין מתמודדת עם אתגרים משמעותיים. ראשית, היא התעכבה בהשקת מוצרי בינה מלאכותית חשובים כמו הצ'אט-בוט שלה, Gemini, שהושק יותר משנה לאחר ההשקה של ChatGPT של OpenAI. בנוסף, גוגל מתמודדת עם ביקורת על חלק מהמוצרים ששחררה לשוק, ובעיקר בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, שם עדיין יש לה מה להוכיח.

בוט הבינה המלאכותית של גוגל – ג'ימני

 

ובכל זאת, החברה לא עוצרת. עם הפיתוחים החדשים שלה, היא לא רק ממשיכה לשפר את ה-TPU, אלא גם מפתחת שבבים נוספים כמו Axion, מעבד כללי (CPU) שאמור להיות זמין לקראת סוף השנה, וגם שבבים שמיועדים למכשירי פיקסל ואוזניות ה-Pixel Buds Pro שלה. השאיפה של גוגל היא להמשיך ולהפוך את השבבים שלה לכלי מרכזי בתשתיות הענן שלה, ולהתחרות בצורה ישירה מול אנבידיה וענקיות השבבים האחרות.

לסיכום, פיתוח שבבי TPU של גוגל מציב אותה בקדמת הבמה בתחום הבינה המלאכותית ומאפשר לה להתמודד בתחרות מול ענקיות כמו אמזון ומיקרוסופט. עם זאת, האתגרים הטכנולוגיים והגיאופוליטיים סביב ייצור השבבים, בעיקר בסין ובטאיוואן, מציבים סכנות רבות לעתיד. בעוד גוגל ממשיכה להוביל בתחומים מסוימים של עיבוד נתונים וחדשנות בתחום ה-AI, השאלה המרכזית היא האם היא תצליח לשמור על יתרונה לאורך זמן בתחרות העזה בשוק הצ'יפים העולמי.

מקורות:
סי אן בי סי

יאהו פייננס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.222.110.70
דילוג לתוכן