fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

 

תחום מנועי המטוסים הוא אחד הענפים המורכבים והחיוניים ביותר בתעשיית התעופה, עם משמעות כלכלית וטכנולוגית רחבת היקף. מנועי מטוסים מסחריים הם מכונות מתוחכמות העשויות מאלפי חלקים קטנים ויקרים, שדורשים תחזוקה קפדנית ושוטפת. כיום, תחום השיפוצים והתחזוקה של מנועים מוערך ב-58 מיליארד דולר, עם עלויות תיקון שנעות בין 4 ל-15 מיליון דולר לכל מנוע. המורכבות הטכנית הגבוהה של המנועים, יחד עם הצורך להחליף חלקים יקרים כמו להבים שעלותם יכולה להגיע ל-30,000 דולר לכל אחד, הופכים את התחום למאתגר במיוחד מבחינה כלכלית ותפעולית.

המנועים עצמם יכולים להישאר בשירות למשך כ-30 שנה, כאשר הם נדרשים לעבור שיפוץ מקיף כל 5 עד 8 שנים. למרות שהתחזוקה והשיפוץ שלהם הם תהליך מסובך ויקר, מדובר באחד התחומים הצומחים בתעשייה, בעיקר לאור העובדה שחברות תעופה נאלצות לשמור על מטוסים ישנים יותר בשירות בשל עיכובים בייצור מטוסים חדשים מחברות כמו בואינג (BA) ואיירבוס (EADSY).

אחת החברות המובילות בתחום ייצור מנועי המטוסים היא ג'נרל אלקטריק (GE), אשר יחד עם שותפתה צרפתית, חברת Safran, מחזיקות בשוק דרך המיזם המשותף CFM International. GE, למשל, דיווחה בשנת 2024 על הכנסות של כ-15 מיליארד דולר משירותי תחזוקה ותיקון מנועים (MRO), יותר מכפול מהכנסותיה ממכירת מנועים חדשים. השותפות של GE עם Safran מייצרת את אחד המנועים הנפוצים בעולם, CFM56, שמותקן במטוסים של חברות תעופה רבות. המנוע נחשב לאחד מהיציבים ביותר בשוק, ומספר גדול של מטוסים משתמשים בו.

ההשפעה הכלכלית של תחום המנועים היא עצומה. בעוד שהמנועים עצמם עולים מיליונים, העלות העיקרית נובעת מהצורך בתיקונים וחלקי חילוף. חברות תעופה רבות שואפות לבצע את התחזוקה של המנועים בעצמן, כמו במקרה של אמריקן איירליינס (AAL), המחזיקה במתקנים מיוחדים לתחזוקת מנועים. זאת כדי להבטיח זמינות גבוהה של מנועים ולהפחית את התלות בגורמי חוץ. מתקני התחזוקה של אמריקן הם מהגדולים בעולם, ויכולים לטפל בלמעלה מ-2,200 מנועים בשנה.

הערכת שוק תחזוקת המטוסים לפי מחקר של מרקט יו אס

חברות התעופה נדרשות לשמור על תחזוקה תקינה של מנועי המטוסים כדי להבטיח את הבטיחות והיעילות התפעולית שלהן. כל מנוע עובר מחזור חיים שבו הוא נדרש להחלפת חלקים חשובים, כגון להבים וקומפרסורים, כדי להבטיח את המשך השימוש בו בטווח הארוך. לדוגמה, כל להב עשוי לעלות עשרות אלפי דולרים, והמנועים מכילים עשרות להבים. ככל שמנועים מתבגרים והמטוסים טסים יותר, כך עולה הצורך בתחזוקה ושיפוצים, וזהו תהליך שמוסיף עלויות תפעוליות גבוהות.

כמובן, המורכבות הגבוהה של התחום מעלה את השאלה כיצד ייראה עתיד התחום, והאם החברות המובילות בו ימשיכו להוביל. למשל, ג'נרל אלקטריק מתמודדת עם מתחרים כמו פראט אנד וויטני ורולס-רויס, שגם הן מייצרות מנועים מתקדמים למטוסים מסחריים וצבאיים. ההשקעות של החברות הללו בטכנולוגיות חדשות, כמו מנועים חסכוניים יותר בדלק ומנועים ידידותיים יותר לסביבה, מצביעות על כך שהתחום צפוי לגדול ולהתפתח בשנים הקרובות.

השינויים הטכנולוגיים בתחום המנועים נובעים בעיקר מהשאיפה לשיפור יעילות הדלק ולהפחתת הפליטות הסביבתיות. מנועים חדישים יותר פועלים בטמפרטורות ולחצים גבוהים יותר, מה שמביא לעלויות תחזוקה מוגברות בשל הצורך להחליף רכיבים שחוקים מהר יותר מאשר בדורות הקודמים של המנועים. כך, השיפור בביצועים מלווה בהוצאות תחזוקה שוטפות גבוהות יותר, וזהו אתגר לחברות התעופה שמנסות לשמור על עלויות תפעול נמוכות תוך שמירה על רמת בטיחות גבוהה.

 

השפעות נוספות על התחום כוללות את הלחץ מצד חברות התעופה לעמוד בביקוש הגובר לטיסות, דבר שהוביל לעיכובים בייצור מטוסים חדשים. בואינג ואיירבוס חוות בעיות בשרשראות האספקה שלהן, מה שגורם לחברות התעופה להפעיל מטוסים ישנים יותר, שדורשים תחזוקה רבה יותר. התוצאה היא גידול משמעותי בביקוש לשירותי תיקון ותחזוקת מנועים. חוסר היכולת לקבל חלפים בזמן מונע מחברות התעופה לבצע תיקונים במהירות ומוביל להארכת זמן השהייה של מנועים במתקני התיקון.

מצב זה משפיע על שוק המניות של החברות בתחום. מניות החברות המובילות בייצור מנועי מטוסים, כמו GE, פראט אנד וויטני ורולס-רויס, מצליחות להישאר יציבות בזכות הביקוש הגובר לשירותי תחזוקה ותיקון, למרות הבעיות המתמשכות בשרשראות האספקה. המשקיעים רואים בפעילות הזו פוטנציאל צמיחה ארוך טווח, למרות הקשיים הכלכליים הקשורים בתחזוקת מנועים מתקדמים.

לסיכום, תחום המנועים בתעשיית התעופה מתמודד עם אתגרים רבים, אך גם מציע הזדמנויות צמיחה משמעותיות. החברות המובילות בתחום, בהן ג'נרל אלקטריק, פראט אנד וויטני ורולס-רויס, נדרשות להתמודד עם עלויות תחזוקה גבוהות ומחסור בחלקי חילוף, אך הביקוש למנועים מתקדמים ושירותי תחזוקה נשאר יציב ואף עולה. עם הזמן, ככל שהטכנולוגיה תמשיך להתפתח ותאפשר ייצור מנועים חסכוניים יותר, כך ייתכן שתחום זה ימשיך לצמוח ולהוות חלק חשוב בתעשיית התעופה הגלובלית.

מקורות:

סי אן בי סי

מרקט יו אס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן