מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל
לא בכל יום יש חברה שמתעלה מעבר לשוק והופכת לסמל של הצלחה. עם זאת, בעולם הפיננסים, ברקשייר האת'ווי והמנכ"ל שלה, וורן באפט, השיגו בדיוק את זה. מההתחלה הצנועה ועד למעמדה הנוכחי כמעצמה פיננסית, הסיפור של ברקשייר האת'ווי הוא סיפור של אסטרטגיה, סבלנות ואמונה בלתי מעורערת בהשקעת ערך.
וורן באפט, המכונה גם "האורקל של אומהה", רכש את ברקשייר האת'וויי באמצע שנות ה-60. כאשר באופן מפתיע, ברקשייר האת'ווי התחילה כחברת ייצור טקסטיל. המעבר מטקסטיל לקונגלומרט השקעות היה ציר אסטרטגי, שהושפע בעיקר מהפילוסופיה של באפט.
לב האסטרטגיה של באפט טמון ב"השקעות ערך". בבסיסה, השקעת ערך היא קניית מניות בפחות מהערך הפנימי שלהן. במילים פשוטות יותר, מדובר במציאת מציאות – עסקים איכותיים הנסחרים בהנחה. פילוסופיה זו, בהשראת תורתו של בנג'מין גרהם, דוגלת במחקר יסודי, סבלנות ואופק לטווח ארוך.
עם זאת, הגאונות של באפט הייתה לא רק בהבנת הפילוסופיה הזו, אלא בהתאמה ויישום שלה. בעוד שגרהם התמקד במציאת חברות מוערכות בחסר ללא קשר לאיכות העסקית שלהן, באפט פיתח זאת כדי להתמקד בעסקים איכותיים במחירים סבירים. הוא האמין בקניית "חברות נפלאות במחירים הוגנים" ולא ב"חברות הוגנות במחירים נפלאים".
בעוד משקיעים רבים עוברים ממניה חמה אחת לאחרת, האסטרטגיה של באפט שמה דגש על החזקה במניות לתקופות ממושכות. סבלנות זו הובילה לא פעם לתשואות שעולות על השוק. הסיבה? עסקים איכותיים נוטים לעלות בערכם עם הזמן. עבור באפט, זה לא עיתוי שוק אלא זמן בשוק.
ראיית הנולד שלו בהבנת מגמות כלכליות רחבות יותר והשפעתן על מגזרים ספציפיים הייתה אינסטרומנטלית. בין אם זה זיהה את הפוטנציאל ארוך הטווח של קוקה קולה בשנות ה-80 או זיהוי החוסן של מגזר הבנקאות במהלך המשבר הפיננסי של 2008, החלטותיו נראו לעתים קרובות קדומות.
עדות לאסטרטגיה של ברקשייר האת'וויי היא היציבות שלה, גם בתקופות סוערות. זה נובע מהתיק המגוון שלה ודגש על החזקת מזומנים או נכסים שווים מזומנים. עם מיליארדים העומדים לרשותה, ברקשייר האת'ווי יכולה להתמודד עם משבר כלכלי, לחטוף נכסים המוערכים בחסר בתקופת מיתון ולהציע חילוץ, כפי שנראה במהלך המשבר של 2008.
תיק ההשקעות של ברקשייר האת'ווי הוא עצום, אבל מבט על אחזקותיה העיקריות מציע הצצה אל הלך הרוח של באפט.
אפל (AAPL): ענקית הטכנולוגיה המייצגת חדשנות ונאמנות צרכנים.
בנק אוף אמריקה (BAC): מסמל אמון במערכת הבנקאית האמריקאית.
קוקה קולה (KO): מותג נצחי עם כוח משיכה עולמי.
אמריקן אקספרס (AXP): הימור על פיננסים גלובליים והוצאות צרכנים.
שברון (CVX) ואוקסידנטל (OXY): ענקיות האנרגיה המסורתיות
אחזקות אלו אינן רק השקעות אלא בחירות אסטרטגיות המשקפות את האמונה של באפט בפוטנציאל ארוך הטווח של העסקים הללו.
אחד הסיפורים המעניינים ביותר על וורן באפט הוא איך הוא השקיע בקוקה קולה בתחילת שנות ה-80. באותה תקופה, קוקה קולה נאבקה כלכלית. באפט ראה את הפוטנציאל של החברה והשקיע בו רבות. ההשקעה שלו השתלמה יפה, וברקשייר האת'ווי היא כעת אחד מבעלי המניות הגדולים בקוקה קולה.
בעוד שהעולם הפיננסי גדוש בסיפורים על רווחים מהירים ועסקאות בתדירות גבוהה, ברקשייר האת'ווי של באפט עומדת כעדות לכוחה של השקעות מונחות ערך לטווח ארוך. הרווחים האסטרונומיים שלה לאורך זמן הם לא רק תוצרים של חוש פיננסי אלא של פילוסופיה שמעדיפה ערך בסיסי על פני גחמות שוק.
ישנם מספר גורמים שתרמו להצלחתו של וורן באפט כמשקיע. אלו כוללים:
אופק השקעה לטווח ארוך: באפט לא מפחד להשקיע לטווח ארוך. הוא מאמין שהבורסה תעלה בסופו של דבר, והוא מוכן לחכות שזה יקרה.
התמקדות בהשקעות ערך: באפט מחפש מניות שהשוק לא מוערך בהן נמוך. הוא מאמין שלמניות אלו יש סיכוי גבוה יותר לעלות על השוק בטווח הארוך.
גישת השקעה ממושמעת: לבאפט יש גישת השקעה ממושמעת. הוא לא נקלע להייפ של השוק, והוא לא מפחד למכור מניות שהוא כבר לא מאמין בהן.
צוות ניהול חזק: באפט מחפש חברות עם צוותי ניהול חזקים. הוא מאמין שלצוותים אלה יש סיכוי גבוה יותר ליצור ערך עבור בעלי המניות בטווח הארוך.
כשוורן באפט רכש את ברקשייר האת'ווי ב-1965, היא הייתה יצרן טקסטיל מתקשה. החברה הפסידה כסף והיה לה עומס חובות גדול. באפט ידע שעליו להפוך את החברה, אחרת היא תפשוט רגל. באפט התחיל בהשקעה בעסקים חדשים. הוא קנה מגוון חברות, כולל חברות ביטוח, שירותים ומסילות ברזל. הוא גם פיזר את תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי על ידי השקעה במניות ובאג"ח. באפט גם שכר צוות הנהלה חדש. הוא הביא מנהלים מנוסים שהיו מחויבים להפוך את ברקשייר האת'ווי להצלחה. תחת הנהגתו של באפט, ברקשייר האת'ווי הסתובבה, הפסיקה להפסיד והחלה להרוויח וגם מחיר המניה החל לעלות.
כיום, ברקשייר האת'ווי היא אחת החברות המצליחות בעולם כאשר מאז הנפקתה הצליחה להביא תשואה של 53,480% למשקיעים שלה. יש לה שווי שוק של למעלה מ-770 מיליארד דולר, באפט הוא עדיין היו"ר והמנכ"ל של החברה, והוא נחשב לאחד המשקיעים הגדולים בכל הזמנים.
עבור משקיעים, המסע של ברקשייר האת'ווי מדגיש את החשיבות של הבנה במה אתה משקיע, סבלנות ושמירה על פרספקטיבה ארוכת טווח. בעולם של רעש, הוא מציע מנגינה של חוכמה ועקביות. מעבר לבחירות המניות הבודדות ולתשואות המדהימות שהצליחה להביא, מה שבולט הוא "דרך ברקשייר" המובהקת של עשיית עסקים. זה לא רק על אילו מניות לקנות, אלא באופן שבאמצעותו מתקבלות ההחלטות הללו תוך שימת דגש על ערך, חסם למתחרים וחוסן כלכלי.
ביזור: למרות גודלה העצום, ברקשייר האת'ווי פועלת לפי מודל מבוזר באופן מפתיע. כל אחת מחברות הבת שלה פועלת באופן כמעט אוטונומי, כאשר למנכ"לים של החברות הללו ניתן מרחב פעולה משמעותי. זה מבטיח שההחלטות מתקבלות על ידי האנשים הקרובים ביותר לפעולה, מה שמוביל ליעילות רבה יותר ולהיענות.
יושרה אתית: אחת השורות המפורסמות של באפט היא: "לוקח 20 שנה לבנות מוניטין וחמש דקות להרוס אותו". דגש זה על מוניטין מדגיש מחויבות עמוקה יותר לשיטות עסקיות אתיות. ברקשייר האת'ווי לא עוסקת בלרוויח כסף מהיר אלא ביצירת ערך מתמשך, ולעתים קרובות זה אומר לבחור את הנכון הקשה יותר על הטועה הקל יותר.
באפט אוהב חברות בעלות "חפיר כלכלי" – יתרון ייחודי המעניק להן יתרון מגן על פני המתחרים. בין אם זה שם מותג, פטנט, אפקט רשת או גישה בלעדית למשאבי הטבע הטובים ביותר, החפירים הללו מבטיחים שהרווחים של החברה לא יישחקו בקלות על ידי תחרות.
נכון לשנת 2023, שאלה שהתעכבה בראשם של רבים הייתה העתיד של ברקשייר האת'ווי בעידן שלאחר באפט. וורן באפט, יחד עם שותפו הוותיק צ'רלי מונגר, היו הפנים והמוח מאחורי רבות מההחלטות האסטרטגיות של החברה. בעוד ששני המנהיגים הדגישו את החוזק והעומק של צוות ברקשייר, המעבר בסופו של דבר יסמן ללא ספק את סופו של עידן.
עם זאת, נרמז על תוכניות ירושה, כאשר שמות כמו גרג אבל ואג'יט ג'יין עולים לעתים קרובות כמנהיגים עתידיים פוטנציאליים. הדגש תמיד היה על להבטיח שתרבות ברקשייר המהותית, המחויבות לערך והפרספקטיבה ארוכת הטווח יישארו ללא שינוי. גופים מעטים בעולם הפיננסים הצליחו ליצור מורשת שהיא גם עצומה בהשפעתה הכלכלית וגם עמוקה בעומק הפילוסופי שלה. הסיפור של ברקשייר האת'ווי אינו עוסק רק ברווחים אסטרונומיים או בהשקעות מתמצאות. זהו נרטיב על דרך אחרת להסתכל על כסף, עסקים והצלחה.
סאגת ברקשייר בראשות באפט מזכירה לנו שבקצב התזזיתי של שוק המניות, יש מקום לסבלנות. בעיצומן של בועות ספקולטיביות, יש מקום לערך אמיתי. ואפילו בעולם הכספים המורכב ולעתים קרובות האטום, יש מקום לפשטות, בהירות ויושרה אתית. כשאנו מהרהרים על המבנה האדיר שהוא ברקשייר האת'ווי, אנו לא מסתכלים רק על קונגלומרט אלא על פילוסופיה בפעולה. זוהי עדות לעובדה שעקרונות, כאשר הם דבקים בהם במשמעת ובעקביות, יכולים להניב תגמולים שהם לא רק כלכליים אלא אגדיים לנצח.
וורן באפט הוא משקיע אגדי שהפך את ברקשייר האת'ווי לחברה של 770 מיליארד דולר. אסטרטגיית ההשקעה שלו מבוססת על עקרונות של השקעת ערך, ויש לו רקורד ארוך של הצלחה. ברקשייר האת'ווי נחשבת לאחד הנכסים הבטוחים בשוק, והאחזקות העיקריות הנוכחיות שלה הן כולן עסקים מבוססים ורווחיים. ברקשייר האת'ווי, בפיקוחו של וורן באפט, היא לא רק סיפור הצלחה, זוהי כיתת אמן בהשקעות. כשהשווקים יורדים וזורמים, וככל שמגמות באות והולכות, האסטרטגיה הנצחית של השקעת ערך, הנשענת על הבנת הערך האמיתי והמתנה שהעולם יכיר בו נחשבת לאסטרטגיה יציבה שהוכיחה את עצמה במשך עשרות שנים. בעולם ז, ברקשייר האת'ווי עומדת איתנה, לא רק כחברה אלא כאגדה מתמשכת.
אחת הדרכים להיחשף לברקשייר האת'ווי היא באמצעות מסחר חברתי המאפשר לעקוב בצורה אוטומטית אחר מנהלי השקעות מהארץ ומחו"ל ואחר במגוון אסטרטגיות מסחר. דרך פלטפורמת קולקטיב ניתן להתחבר למנהל השקעות באמצעות תיק ההשקעות האישי שלך, שיבצע בדיוק את אותן העסקאות שהמנהל עושה בתיק הפרטי שלו.
אחת האסטרטגיות בקולקטיב עוקבת אחר תיק הנכסים של וורן באפט, ומנוהלת על ידי בית ההשקעות של אינטראקטיב ישראל העוקב באופן שוטף אחר הרכב הנכסים של חברת ברקשייר האת'ווי, ושואף לחקות באופן כמה שיותר מדויק את אחזקותיה בעת הפרסום. שם האסטרטגיה הוא Warren Buffett Holdings.
ניתן לראות שהאסטרטגיה החלה בחודש יוני 2022 והשיגה 8.3% תשואה במהלך שנת 2022, בנוסף יחס העסקאות המוצלחות עומד על 81.6% וממוצע אחזקת עסקה עומד נכון לעכשיו על 5 חודשים.
תוכלו לצפות בביצועי המערכת ולהתחבר למעקב אחר האסטרטגיה העדיפה עבורכם בקישור הבא.
מקורות:
סי אן בי סי
יאהו פייננס
פיקצ'ר פרפקט פורטפוליו
הוול סטריט ג'רנל
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.