מאת: אסף קופפר
ביום שישי האחרון, וורן באפט קיים את ישיבת המשקיעים השנתית של ברקשייר הת'אווי באומהה, נברסקה. הישיבה, שמשכה אלפי משקיעים וכלי תקשורת, הציעה הצצה ייחודית לתובנות ולאסטרטגיות של אחד מהמשקיעים המוערכים ביותר בעולם.
באפט פתח את הדיון בניתוח המצב הכלכלי העולמי, כאשר הדגיש את האתגרים וההזדמנויות שמתעוררים ממשבר כלכלי גלובלי: "אנו נמצאים בתקופה של גדילה עצומה בבועות וקריסות, אך גם בתקופה שבה חברות חזקות עם יתרונות תחרותיים מובהקים יכולות להפיק פירות עצומים לאורך זמן". הוא התייחס למניות כמו אפל (AAPL) ובנקים גדולים כמו בנק אוף אמריקה (BAC), שהמשיכו להציג ביצועים טובים למרות התנודות בשוק.
באפט דיבר על ההחלטה למכור מניות באפל, אך הדגיש שהחברה עדיין נשארת בעלת האחזקה הגדולה ביותר בתיק ההשקעות של ברקשייר הת'אווי. "אנו רואים עדיין פוטנציאל גדול באפל, אך החלטנו לצמצם חלק מהאחזקות לנוכח הערכת השווי הגבוהה והרצון לנצל את ההזדמנות להשגת רווחים," אמר באפט. הוא הוסיף ושיתף כי ההשקעות שלו מתבססות על פילוסופיה של רכישת חברות עם מוניטין חזק וניהול אמין. הוא דיבר על חשיבות ההבנה העמוקה של עסקי החברה וההימנעות ממהמרות ספקולטיביות: "אנו מחפשים חברות שיש להן מוצרים או שירותים ייחודיים, עם מחסום גבוה לכניסת מתחרים".
וורן באפט, שהיה ידוע בעבר בהתייחסותו הזהירה לחברות טכנולוגיה, שינה את גישתו בשנים האחרונות, במיוחד לגבי חברות כמו אמזון. הוא רואה באמזון (AMZN) דוגמה בולטת לחברה שמנהלת לשנות את המשחק בתעשיות מרכזיות רבות, כולל הקמעונאות, הלוגיסטיקה ועוד. באפט הודה בכך שהוא "פספס" את אמזון בתחילת דרכה, כאשר החברה הייתה עדיין בשלבי התפתחותה הראשונים. הוא מכיר בכך שלא העריך נכון את הפוטנציאל הטמון במודל העסקי החדשני שלה וביכולתה של החברה להרחיב את השפעתה לתחומים נוספים מעבר לקמעונאות.
בשנים האחרונות, באפט החל להביע הערכה גבוהה יותר לשירותים עסקים כמו AWS (שירות הענן של אמזון), שהפכה למנוע הצמיחה העיקרי של אמזון ולאחת החברות המובילות בעולם בתחום שירותי הענן. הוא מבין את השפעתה הרחבה של אמזון על כלכלת העולם ואת תרומתה לשינוי תפיסות בתחומים רבים.
למרות שברקשייר הת'אווי לא השקיעה באמזון בשנותיה המוקדמות, בשנת 2019 באפט חשף כי החברה רכשה מניות של אמזון. הוא הדגיש כי ההחלטה להשקיע הייתה מבוססת על הבנה טובה יותר של המודל העסקי והצמיחה המתמשכת של החברה. באפט ציין שההשקעה באמזון הייתה יוזמה של אחד ממנהלי ההשקעות של ברקשייר, טוד קומבס או טד וסלר, שראו את הפוטנציאל הרב של החברה לצמיחה עתידית.
באפט גם הדגיש את חשיבותה של אמזון לשוק הקמעונאי ולתחום הלוגיסטיקה והתייחס לחדשנות המתמשכת וליכולתה של החברה להפוך לשחקן מרכזי גם בתחומים אלו. הוא מתח ביקורת על חברות שלא מצליחות להתאים עצמן לשינויים במהירות הדרושה כדי להישאר רלוונטיות בשוק המודרני והודה שאמזון היא דוגמא לחברה שמצליחה לעשות זאת בהצלחה רבה.
אחד הציטוטים המרכזיים בדיון היה: "ההשקעה הטובה ביותר שתוכלו לעשות היא בעצמכם. השקיעו בידע שלכם, בכישורים שלכם, וביכולתכם להשפיע על הסביבה שלכם". באפט הדגיש כי ההבנה של פסיכולוגיית ההמון וההתנהגות האנושית הן מרכיב חשוב בהבנת השוק ובקבלת החלטות השקעה נכונות. באפט התייחס לשינויים סביבתיים ולהשפעתם על חברות וענפים ספציפיים, כולל המעבר לאנרגיה נקייה והתחדשות התעשיית הרכבתים עם רכבים חשמליים. לדבריו, "ההשפעה הסביבתית מחייבת משקיעים להבין לעומק את התמונה הגדולה ולהתכונן לשינויים גדולים במגזרים שונים, כמו תעשיית האנרגיה והרכב".
לגבי בינה מלאכותית, באפט הצהיר שהוא מבין את ההשפעה העצומה של הטכנולוגיה הזו על העתיד, אך גם הביע זהירות: "בינה מלאכותית מביאה עימה הזדמנויות וסיכונים גדולים. אנו מתמקדים בחברות שמשלבות AI באופן שמשפר באופן משמעותי את העסק שלהן ולא רק משתמשות בטכנולוגיה כגימיק." באפט הזכיר שההשקעות של ברקשייר בחברות כמו IBM בעבר נבעו מהבנה שטכנולוגיה זו תהיה משמעותית, אך גם ציין את הקושי לחזות את ההשפעות המלאות שלה על הענף.
באפט הביא השוואה דרמטית בין ההמצאה וההפצה של בינה מלאכותית לבין פיתוח ושימוש בפצצת האטום. השוואה זו עוררה תשומת לב רבה והדגישה את הפוטנציאל הגדול וגם את הסיכונים הגלומים בטכנולוגיה זו. באפט ציין: "כמו שבזמן מלחמת העולם השנייה, העולם פיתח טכנולוגיות ששינו את פני ההיסטוריה לנצח, כך גם הבינה המלאכותית מביאה איתה פוטנציאל שינוי עמוק ומהותי. אבל עם זאת, יש לה כוח להביא גם הרס נורא אם לא נשלוט בה כראוי". הוא הדגיש את הדילמות המוסריות והאתיות שבינה מלאכותית מעלה, דומה לאלו שהובילו לדיונים עזים בעת פיתוח הפצצה הגרעינית.
באפט הסביר כי ההשפעה של בינה מלאכותית על השוק הפיננסי ועל חברות טכנולוגיה רבות יכולה להיות דרמטית. "אנו רואים כי חברות המשקיעות ב-AI ומפתחות אותה יכולות להשיג יתרונות תחרותיים משמעותיים, אך גם עלולות להיתקל באתגרים רגולטוריים ובביקורת ציבורית עקב דאגות לפרטיות ולשימוש לרעה". הוא הציע למשקיעים להיות מודעים לכך שהכלכלה העולמית עוברת תהליכי שינוי ואדפטציה לעידן החדש הזה.
במהלך הישיבה, באפט גם נשאל על ההשקעות של ברקשייר בחברות טכנולוגיה המובילות בתחומים אלה, כמו חברות השבבים וחברות הבינה המלאכותית. הוא הדגיש כי תחום השבבים הוא קריטי לכלכלה המודרנית וכי "ברקשייר רואה פוטנציאל רב בחברות שמובילות את החידוש בתחום, על אף התנודתיות בשוק זה". ההשוואה הדרמטית של באפט בין ה-AI לפצצת האטום מדגישה את הפוטנציאל והסיכונים העצומים הטמונים בטכנולוגיה זו. הוא מזהיר מפני נטייה להתלהבות יתר וקורא לגישה מאוזנת ומודעת כאשר מתמודדים עם השפעותיה הרחבות של בינה מלאכותית על החברה והכלכלה.
במהלך הישיבה, באפט ציטט מספר פעמים את עקרונות ההשקעה שלו: "זה פשוט להשקיע, קשה לשמור על פשטות". הוא דיבר על החשיבות של הבנת העסק מעבר למספרים: "ההשקעה הטובה ביותר תמיד תהיה בחברה שאתה מבין את הפוטנציאל שלה לעומק".
באפט התייחס לחברות ספציפיות בהן ברקשייר הת'אווי מחזיקה אחזקות משמעותיות, כולל קוקה-קולה (KO) ואמריקן אקספרס (AXP). הוא נתן דוגמאות לאיך שההחלטות שלו להשקיע בחברות אלה היו מבוססות על הבנה עמוקה של העסק והמנהלים שלו. הוא גם התייחס להשקעות בתחום הטכנולוגיה כמו אפל, שמדגימות את המעבר שלו מהשקעות מסורתיות לעולם הטכנולוגי.
באפט סקר את המצב הכלכלי העולמי, תוך התייחסות למשברים כלכליים ולהשפעותיהם על ענפים כלכליים שונים. הוא דן במשבר הנדל"ן של 2008 והשווה אותו למצבים נוכחיים, והדגיש כי "למרות התנודות, הכלכלה העולמית תמשיך לצמוח עם הזמן, והמשקיעים החכמים ידעו למצוא את ההזדמנויות".
הישיבה המשיכה עם שאלות פתוחות מהקהל, שבהן המשקיעים התעניינו בעמדתו של באפט לגבי עתיד השוק הפיננסי והשפעת המדיניות הפיסקלית והמוניטרית של מדינות ברחבי העולם. אחת השאלות שבלטו עסקה בתחזיתו של באפט לגבי תעשיית הפינטק והבלוקצ'יין. באפט הסביר את זהירותו בנושא: "אנחנו תמיד מחפשים להבין לעומק את הטכנולוגיות החדשות לפני שאנו מחליטים להשקיע. עם זאת, אני מבין שהפינטק משנה את כללי המשחק בעולם הפיננסי ואנחנו עוקבים אחרי התפתחויות בתחום בזהירות רבה".
בהמשך הישיבה, באפט נדרש להערכתו של המגמות בענף הטכנולוגיה, במיוחד ביחס לחברות גדולות כמו גוגל (GOOGL) ומטא (META). הוא הודה: "אלו חברות עם כוח שוק עצום והשפעה משמעותית על הכלכלה הגלובלית. אנחנו מזהים בהן פוטנציאל רב, אך גם סיכונים משפטיים ורגולטוריים שיכולים להשפיע על עתידן".
באפט כיבד את גוגל בשל החדשנות המתמשכת שלה בתחומים כמו חיפוש, פרסום דיגיטלי, ושירותי ענן. "גוגל היא חברה ששינתה את פני העולם באופן שלא ניתן היה לדמיין," אמר באפט. הוא הכיר בכוחה של גוגל להשפיע על הכלכלה העולמית באמצעות טכנולוגיות מתקדמות ומודלים עסקיים שמובילים לשינוי גדול בתעשיית הפרסום ומעבר לכך.
באפט התייחס גם לסיכונים הרגולטוריים שגוגל עלולה להיתקל בהם. "עם כוח גדול באה אחריות גדולה, וגוגל תצטרך להתמודד עם אתגרים משפטיים ורגולטוריים שיכולים להשפיע על עתידה," אמר, מתייחס לדיונים על פירוק מונופולים ושמירה על פרטיות המשתמשים.
לגבי מטא, לשעבר פייסבוק, באפט הביע הערכה ליכולתה של החברה לחדש ולהשפיע בתחום רשתות החברתיות ומעבר לכך. "מטא נמצאת בחזית של התקשורת החברתית והכוח שלה לשנות את הדרך בה אנו חיים ומתקשרים הוא עצום," אמר באפט.
במקביל, באפט הזהיר מפני הסיכונים הרגולטוריים שמטא עלולה להיתקל בהם, כאשר מדינות וארגונים בינלאומיים דורשים רגולציה חמורה יותר של רשתות חברתיות לשמירה על פרטיות ונתונים אישיים. "האתגרים של מטא יהיו גדולים, אך הפוטנציאל להשפיע ולשנות את המציאות עדיין קיים," הוסיף. באפט רואה בגוגל ומטא שחקניות מרכזיות בתעשיית הטכנולוגיה, עם כוח עצום להשפיע על הכלכלה העולמית. עם זאת, הוא מזהיר כי עם כוח זה באים גם אתגרים משפטיים ורגולטוריים שיכולים להשפיע על עתידן.
לקראת סיום הישיבה, באפט חזר והתייחס למגמות כלכליות גלובליות, כולל הזינוק במחירי הנפט והתוצאות של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הוא הדגיש את חשיבות ההבנה של כלכלות זרות וההשפעות שלהן על השוק העולמי: "כשמדינה כמו סין משנה את מדיניותה הכלכלית, זה משפיע על כולנו. חשוב להבין את ההשלכות הללו ולהיות מוכנים להן".
בסיום הישיבה, באפט סיכם והציע מספר מחשבות לקחת הביתה למשקיעים: "המפתח להשקעות מוצלחות הוא לא רק להבין את המספרים אלא גם את האנשים מאחורי העסקים ואת המגמות הרחבות יותר שמניעות את השוק". הוא קרא למשקיעים להיות מודעים לסביבה, להשקיע בחכמה ולהמשיך ללמוד ולהשכיל בכל יום. הדיון המעמיק והמקיף בישיבה הציע תובנות על כיצד באפט נותן ערך לחברות על פי יכולתן ליצור ערך לאורך זמן, תוך ניהול סיכונים והבנה של השוק הרחב יותר. כל אלו מאפשרים למשקיעים להבין טוב יותר את דרכי החשיבה והגישה של אחד הגדולים בתחום.
המשקיעים יצאו מהישיבה עם תובנות חדשות ומעמיקות, ועם הבנה מעמיקה יותר של אסטרטגיות ההשקעה של באפט, המבוססות על ניתוח פיננסי והבנת השפעות חיצוניות וכלכליות על חברות וענפים.הישיבה הסתיימה עם מחיאות כפיים נלהבות מהקהל, כאשר המשקיעים הרגישו שהם קיבלו כלים יקרים להבנת השוק הגלובלי והאסטרטגיות השונות שבאפט מציע.
מקורות:
פייננשל טיימס
יאהו פייננס
פוקס ביזנס
סי אן אן
רויטרס
ניו יורק טיימס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.