fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

ככל שהלחימה בישראל מתגברת, ההדים מורגשים לא רק בשטח אלא גם בשווקים הפיננסיים. האירועים שהתפתחו הביאו לתגובות מהבורסה לניירות ערך בתל אביב, משוקי הנפט העולמיים, והדגישו את האופי הקשור ביחד של יציבות גיאופוליטית ושגשוג כלכלי. בעולם, ההסלמה של הסכסוך היוותה את אחד הסיכונים הגיאופוליטיים המשמעותיים ביותר לשוקי הנפט מאז פלישת רוסיה לאוקראינה. בעוד שסוכנות האנרגיה הבינלאומית לא דיווחה על השפעה ישירה על אספקת הנפט, מחירי הנפט הגולמי חוו תנודתיות. דאגות לגבי סנקציות פוטנציאליות של ארה"ב על איראן, תומכת ידועה בחמאס, ושיבוש השיחות בין סעודיה וישראל על נורמליזציה של היחסים הוסיפו לאי הוודאות. חברי +OPEC, בינתיים, הרגיעו את השווקים במחויבותם ליציבות בשוק הנפט​​.

חוסר יציבות אזורי יכול לתרגם במהירות לתנודות כלכליות, שמשפיעות לא רק על שווקים מקומיים כמו הבורסה, אלא גם על סחורות גלובליות כמו נפט. הקשר ההדדי של סחר ופיננסים עולמיים פירושה שמשקיעים ברחבי העולם חייבים להישאר מעודכנים באירועים גיאופוליטיים כדי לנהל סיכונים בצורה יעילה. בתוך ישראל, השיבוש בחיי היומיום, מסגירת מרכזי קניות ועד לירידה בהוצאות הצרכנים, מסמן "משבר רגשי" עמוק יותר שעלול להיות בעל השפעות מתמשכות על הכלכלה. הבטחת הממשלה לתמיכה פיננסית בלתי מוגבלת מעידה על נכונות לספוג זעזועים פיסקאליים קצרי טווח, אך גם מרמזת על נכונות לגירעון גדול יותר והגדלת החוב הלאומי.

לאחר התגברות המלחמה, מניות בארה"ב ואירופה בעלות קשרים עסקיים משמעותיים לישראל חוו ירידות. יש לציין כי הבורסה ראתה ירידות משמעותיות במגזרי מפתח, מניות כמו מובילאיי גלובל (MBLY), חברת טכנולוגיה למכוניות ללא נהג הישראלית, ראתה ירידה של יותר מ-13.8% בערך המניה גם מגזרי המוליכים למחצה ואבטחת הסייבר סבלו, כאשר טאואר סמיקונדקטור (TSEM) וצ'ק פוינט (CHKP) הישראליות ירדו בצורה משמעותית. אפילו יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בישראל, טבע (TEVA), לא הייתה חסינה, ומניותיה ירדו ביותר מ-14%​​.

השפעות ההדים מהמלחמה התרחבו מעבר לשוק המניות. על פי ישראכרט רכישות כרטיסי האשראי בישראל צנחו ב-35% בשבוע אחד בהשוואה לשנה הקודמת, היקף הרכישות בכרטיסי אשראי בענף המזון זינק ב-60% ומנגד, בענף ההלבשה וההנעלה היתה ירידה של 90% מאז התחילה הלחימה. מגזר ההייטק, המהווה חלק ניכר מהתמ"ג של ישראל, התמודד עם ירידות פריון חדות, מכיוון שעובדי היי-טק רבים נקראו לשירות מילואים או התמודדו עם שיבושים בבית. רשות החדשנות הישראלית אף הקימה קרן שתסייע לסטארטאפים טכנולוגיים בתקופות סוערות אלו.

תורים ארוכים בסופרים בישראל בעקבות המלחמה

מבחינה בינלאומית, עליית המתיחות במזרח התיכון עלולה לסבך את המאמצים הדיפלומטיים, כמו ניסיונותיה של ארצות הברית לטפח קשרים הדוקים יותר בין סעודיה וישראל, שיש להם השלכות על הפקת הנפט ומחירי האנרגיה העולמיים. עלה הפוטנציאל להשקת סנקציות חדשות על איראן על ידי ארה"ב ובכך נוספה שכבה נוספת של מורכבות, מאיימת לשבש עוד יותר את אספקת הנפט ולהשפיע על עלויות האנרגיה העולמיות.

ככל שמלחמה נמשכת, ההשפעות ארוכות הטווח על סנטימנט השוק והאינדיקטורים הכלכליים הופכות למאתגרות יותר ויותר לחיזוי. הניסיון של ישראל בהתאוששות מהירה מסכסוכים בעבר עשוי להציע תקווה מסוימת, אך המצב הנוכחי מציג שילוב מורכב של גורמים צבאיים, כלכליים ודיפלומטיים שעלולים לחרוג מדפוסים היסטוריים. תגובת השוק העולמי, במיוחד במגזר הנפט, מעידה על התבוננות זהירה על פוטנציאל הסכסוך לשבש את שרשראות האספקה ואת היחסים הבינלאומיים. עבור משקיעים, המפתח טמון במעקב אחר התפתחויות אלו מקרוב, בהכרה באופי הנזיל של השפעת הסכסוך על השווקים, ובהיערכות למגוון תוצאות.

מאט גרטקן, אסטרטג גיאופוליטי ראשי ב-BCA Research, אמר כי יש אפילו סיכון משמעותי שהלחימה תתארך כדי להביא את איראן בגלוי למאבק, גם אם זה לא סביר במאזן. "ארה"ב לא רוצה עימות בקנה מידה מלא עם איראן. הם לא רוצים להפריע לזרימת הנפט", אמר. "גם האיראנים חולקים אינטרס זה עם ארה"ב. אבל זה עדיין 'יימת סבירות של 30% שזה יקרה שזה עדיין סיכון גבוה מאוד לכלכלה העולמית".

אוסאמה ריזבי, אנליסט אנרגיה וכלכלי של Primary Vision Network, אמר כי מחירי הנפט היו על סף ירידה (עקב האטה בכלכלה העולמית שהפחיתה את הביקוש לנפט) רגע לפני תחילת מלחמת חמאס בישראל. ריזבי חושד שלא יהיו הפתעות גדולות, בהנחה שהמלחמה תישאר מוגבלת לגבולותיה הנוכחיים, הוא צופה לא יותר מעלייה של 3-4 דולר במחירי הנפט מסוג ברנט. אם איראן תיכנס למאבק באמצעות מלחמת פרוקסי ותסגור את הגישה ל-700,000 חביות הנפט שלה בשנה, צפוי להיות זינוק של 10 דולר במחיר הנפט, לפי האנליסט. איראן או חיזבאללה עשויים לשאוף לנצל את הסכסוך בין ישראל לחמאס, אומר ראש נאט"ו, 

התרחיש השלישי הוא המטריד ביותר: מלחמה מלאה בהשתתפות מעצמות גדולות כמו ארה"ב, שבה ישראל נמצאת בעימות ישיר עם איראן. "אם זה יקרה, לפי כלכלת בלומברג, יש לזה פוטנציאל למחוק כמעט טריליון דולר מהתמ"ג העולמי, ובעצם להטות את הכלכלה העולמית למיתון, וגם את הפוטנציאל של מחירי הנפט להגיע ל-150 דולר או מעבר לכך", אמר ריזבי. 

 

השפעת המתיחות על מחירי הנפט

הנרטיב המתגלגל של סכסוך ישראל-חמאס ממשיך להדגיש את השבריריות של סנטימנטים בשוק ואת התנודתיות של המדדים הכלכליים בתקופות של אי שקט גיאופוליטי. הסיפור רחוק מלהסתיים, כאשר כל התפתחות בשטח עשויה לכתוב פרק חדש בסאגה הכלכלית. קובעי המדיניות ינסו לנווט בחוסר הוודאות הזו, לאזן את הלחצים המיידיים על רקע החוסן ההיסטורי והפוטנציאל לייצוב והבטחת צמיחה עתידית. השווקים הגלובליים נותרו ברומטר של מתחים אלה, המשקפים את הקשר בין הכלכלות המודרניות ואת ההימור המשותף ביציבות אזורית.

מנכ"לית קרן המטבע הבינלאומית (IMF), קריסטלינה ג'ורג'יבה, הביעה דאגה כי הסכסוך מאיים להחמיר תחזית כלכלית גלובלית ממילא חסרת ודאות. כששווקי הנפט חווים תנודות ופוטנציאל הריביות להישאר גבוהות, הסכסוך מוסיף רובד נוסף של מורכבות לעולם המתמודד עם צמיחה חלשה ופיצול כלכלי. שר האוצר הצרפתי ברונו לה מאייר הזהיר כי לכל הרחבת הסכסוך עלולה להיות השלכות חמורות על מחירי האנרגיה והצמיחה הכלכלית העולמית.

פרספקטיבה זו מביאה לידי ביטוי את הסיכונים הכלכליים הרחבים יותר של הסכסוך, ומדגישה את החשיבות של שיתוף פעולה בינלאומי וזריזות בתגובה לזעזועים עולמיים. זה גם מדגיש את הפוטנציאל להשלכות כלכליות מרחיקות לכת, מעבר להשפעות האזוריות המיידיות על סנטימנט השוק והפעילות הכלכלית, תוך שימת דגש על הקשר בין אירועים גיאופוליטיים ויציבות כלכלית גלובלית.

לסיכום, המלחמה בין ישראל לחמאס מדגישה את האיזון העדין בין שלום ליציבות כלכלית. בעוד שהבורסה והשווקים העולמיים הראו חוסן בסכסוכי העבר, הנסיבות הייחודיות של כל עימות מציבות אתגרים חדשים. בעוד שהתגובות המיידיות של הבורסה והשינויים הפוטנציאליים במדדים הכלכליים מספקים תמונת מצב של השפעת הסכסוך, הנרטיב הרחב כולל את העלויות הבלתי נראות של הסכסוך. באשר לשווקים הגלובליים, הם ממשיכים לעקוב מקרוב, מתוך ידיעה שלעימותים האזוריים של היום עלולות להיות השלכות כלכליות מרחיקות לכת. עבור משקיעים יומיומיים, הבנת הנוף הגיאופוליטי הרחב יותר היא חיונית לניווט במים הסוערים הללו. 

מקורות:
פייננשל טיימס
יאהוו פייננס
או.אי.סי.די
פוקס ביזנס
סי אן אן
רוייטרס
אירוניוז

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

3.15.225.188
דילוג לתוכן