מאת: אסף קופפר
וולמארט (WMT), חברת הקמעונאות הגדולה בעולם, נמצאת בתקופה של שינויים משמעותיים. אתמול הודיעה החברה כי מכרה את כל המניות שלה ב-JD.com (טיקר: JD), ענקית המסחר האלקטרוני הסינית, בעסקה בשווי של כ-3.6 מיליארד דולר. המהלך הזה מסמל את סוף השותפות של וולמארט עם JD.com, שהחלה בשנת 2016, והוא חלק מהאסטרטגיה של החברה להתמקד בפעילותה בשוק הסיני ולמקד את מאמציה בהתרחבות עסקי Sam’s Club (רשת מועדוני מחסנים בבעלות וולמארט) וההיפרמרקטים שלה (חנויות ענק המציעות מגוון רחב של מוצרים, החל ממזון ועד אלקטרוניקה, במחירים נמוכים).
רשת ההיפרמרקטים כוללת חנויות קמעונאות גדולות המשלבות סופרמרקט וחנות כלבו, ומציעות מגוון רחב של מוצרים תחת קורת גג אחת, כולל מזון, בגדים, מוצרי חשמל, רהיטים, ועוד. דוגמאות לרשתות היפרמרקטים מוכרות כוללות את וולמארט, קארפור וטסקו. ההיפרמרקטים נועדו לספק לצרכנים חוויית קנייה נוחה שבה ניתן למצוא את כל הצרכים היומיומיים במקום אחד, בדרך כלל במחירים תחרותיים ובפריסה רחבה של סניפים ברחבי העולם.
המהלך של וולמארט למכור את המניות ב-JD.com מתיישר עם האסטרטגיה של החברה לפתח ולחזק את המותגים הקמעונאיים שלה בשוק הסיני באופן עצמאי, במקום להסתמך על שותפויות עם חברות טכנולוגיה מקומיות. העסקה מראה את נחישותה של וולמארט לשמור על שליטה ואוטונומיה רבה יותר בפעילותה בסין, שוק קריטי עבור הקמעונאית האמריקאית, במיוחד לאור האתגרים הכלכליים והתחרות החזקה מצד מתחרות כמו עליבאבא (BABA) ו-PDD Holdings (טיקר: PDD).
מעבר לכך, מכירת המניות תספק לוולמארט נזילות משמעותית, מה שיאפשר לה להשקיע עוד יותר בהתרחבות בסין, לשפר את הנוכחות שלה בשוק ולהשקיע בטכנולוגיות ובשירותים חדשים. מדובר בצעד אסטרטגי חכם, שמצד אחד מחזק את עצמאותה של וולמארט, ומצד שני מאפשר לה להתרכז בשיפור חווית הצריכה ובשדרוג שרשרת האספקה שלה.
במקביל למהלך המכירה, וולמארט פרסמה את דוחותיה לרבעון האחרון בשבוע שעבר, שהצביעו על תוצאות חיוביות. החברה הצליחה להכות את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזיותיה לשנה כולה. ההכנסות של וולמארט צמחו בכמעט 5%, והרווחים היו גבוהים מהציפיות. מדובר בנתונים מרשימים, במיוחד לאור האתגרים הכלכליים הגלובליים והלחצים על הצרכנים.
וולמארט דיווחה על עלייה של 4.2% במכירות בארה"ב, כאשר מכירות המקוונות זינקו ב-21%. התוצאות הללו מדגישות את יכולתה של וולמארט לשמור על יתרון תחרותי גם בעידן של אי ודאות כלכלית, בעיקר בזכות גישה אסטרטגית המבוססת על ערך לצרכן ומחירים נוחים.
עם זאת, החברה הייתה זהירה בתחזיותיה לחצי השני של השנה, וזאת בשל האתגרים הגיאופוליטיים והכלכליים הצפויים, כמו הבחירות בארה"ב והמצב במזרח התיכון. ראש אגף הכספים של החברה ציין כי החברה נוקטת בגישה זהירה כדי להתמודד עם אי הוודאות ולהבטיח יציבות לאורך זמן.
המכירה של וולמארט את המניות ב-JD.com עשויה לסמל את סיומה של תקופה עבור שתי החברות, אך גם את תחילתה של תקופה חדשה עבור וולמארט. מדובר בצעד שמחזק את מעמדה של וולמארט בסין ומאפשר לה להמשיך ולהתמקד בפיתוח הפעילות שלה בשוק הזה. בוולמארט מאמינים כי הפעילות של Sam’s Club בסין תמשיך להיות מנוע צמיחה חשוב, ותסייע לחברה להתחרות בשוק הסיני בצורה אפקטיבית יותר.
מנגד, עבור JD.com, מדובר באובדן של שותפה חשובה. השוק הגיב למהלך בירידות חדות של 12% במניות החברה, מה שמצביע על חששות המשקיעים לגבי העתיד של JD.com ללא תמיכתה של וולמארט. השוק הסיני, הנחשב לתחרותי ביותר, מציב אתגרים משמעותיים לחברות הקמעונאות המקומיות, במיוחד בעידן של שינויים כלכליים והתנהגות צרכנים משתנה.
כעת, לאחר המכירה, וולמארט מתכוונת להתמקד בהמשך הרחבת רשת Sam’s Club בסין, כמו גם בפיתוח עסקי ההיפרמרקטים שלה. מדובר בשוק שבו וולמארט רואה פוטנציאל צמיחה גדול, במיוחד לאור השינויים בהתנהגות הצרכנים והביקוש הגובר למוצרים ושירותים באיכות גבוהה. וולמארט מתכוונת להשתמש בכספים שהושגו מהמכירה כדי להאיץ את תוכניות ההתרחבות שלה ולהשקיע בטכנולוגיות ובשירותים חדשים.
בסיכומו של דבר, מהלכיה האחרונים של וולמארט, כמו מכירת המניות ב-JD.com והעלאת התחזיות לרווחים, מעידים על כך שהחברה מתמקדת באסטרטגיות האמורות להבטיח את המשך צמיחתה בשווקים הגלובליים, ובפרט בסין. וולמארט מצליחה לשמור על יציבות וצמיחה גם בתקופה של אי-ודאות כלכלית, בזכות התמקדות בערך לצרכן ובפיתוח המותגים הפנימיים שלה. השינויים הללו מציבים את וולמארט בעמדה חזקה להמשיך ולהוביל את ענף הקמעונאות.
מקורות:
בלומברג דוט קום
סי אן בי סי
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.