fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

בהחלטה משמעותית, ממשל ביידן החליט לדחות את ההכרזה על העלאת תשלומי המכס הצפויים על כלי רכב חשמליים, סוללות, שבבים ותאים סולאריים המיובאים מסין. הצעד הגיע לאחר לחצים מצד תעשיות מקומיות ובעלי עניין פנימיים שחששו מההשפעה הכלכלית של המכסים על הכלכלה האמריקאית. הדחייה של ההכרזה, שהייתה אמורה להתבצע ב-1 בספטמבר, מעלה שאלות לגבי האיזון העדין שממשל ביידן מנסה לשמור בין שמירה על מראית עין של קשיחות כלפי סין לבין הגנה על אינטרסים כלכליים פנימיים בתקופת בחירות.

הדחייה בהכרזה על העלאת מכסים מציבה אתגר משמעותי לכלכלה האמריקאית והעולמית כאחד. תהליך קבלת ההחלטות האיטי והמורכב, במיוחד בתקופת בחירות בארה"ב, משקף את הקונפליקט בין הרצון להפעיל לחץ כלכלי על סין לבין הצורך להימנע מפגיעה חמורה בתעשיות האמריקאיות ובצרכנים. הקשיים הללו משקפים את המורכבות של המדיניות הכלכלית הגלובלית, במיוחד כאשר מדובר בתעשיות טכנולוגיות מתקדמות, בהן התלות בסין הפכה למרכיב מרכזי בתעשיות רבות.

מצד אחד, ישנם שיקולים פוליטיים חזקים התומכים בהעלאת המכסים, במיוחד לאור ההאשמות החוזרות ונשנות מצד ארה"ב על כך שסין משתמשת בשיטות מסחר לא הוגנות כדי לקדם את תעשיותיה. שיטות אלה כוללות תמיכה ממשלתית משמעותית, גניבת קניין רוחני, והפעלה של מדיניות המגבילה את הגישה של חברות מערביות לשוק הסיני. תשלומי מכס גבוהים על מוצרים כמו רכבים חשמליים, שבבים וסוללות, עשויים להפעיל לחץ על סין לשנות את מדיניותה ולהגביר את השוויון במסחר הבינלאומי.

עם זאת, המהלך טומן בחובו סיכונים כלכליים משמעותיים עבור ארה"ב. תעשיות רבות, במיוחד בתחום הטכנולוגיה והאנרגיה הירוקה, תלויות במידה רבה בייבוא סיני כדי לשמור על רמות ייצור גבוהות ועל מחירים תחרותיים לצרכנים. העלאת מכסים עשויה להוביל לעלייה במחירים של מוצרים רבים, מה שעלול להכביד על הצרכן האמריקאי ועלול גם להאט את קצב הצמיחה הכלכלית. במיוחד בתחום הרכבים החשמליים, שוק שצפוי לצמוח משמעותית בשנים הקרובות, העלאת מחירים עלולה לפגוע במאמצים להאיץ את המעבר לכלי רכב ידידותיים לסביבה.

מכוניות BYD ענקית הרכבים החשמליים הסינית

 

התגובה האפשרית מצד סין אף היא מקור לדאגה. סין כבר הוכיחה בעבר את יכולתה להגיב במגוון דרכים, כולל הגבלות על יצוא מינרלים קריטיים שמשמשים לייצור מוצרים טכנולוגיים מתקדמים. צעד כזה עלול להוביל למחסור בחומרי גלם חיוניים ולגרום לעלייה במחירים לא רק בארה"ב אלא גם במדינות נוספות שמסתמכות על יבוא מסין.

בהיבט הגלובלי, גם מדינות אחרות אינן נשארות אדישות למתחים בין ארה"ב לסין. קנדה כבר הודיעה על כוונתה להטיל מכסים גבוהים על רכבים חשמליים מתוצרת סין, ואילו האיחוד האירופי קבע מכסים זמניים משלו על מוצרים סיניים, כולל רכבים חשמליים. אם ארה"ב אכן תיישם את תשלומי המכס החדשים, זה עשוי להוביל למעין "מלחמת סחר" מחודשת שתשפיע על הכלכלה העולמית כולה.

במישור הכלכלי הגלובלי, התלות של העולם במוצרים המיוצרים בסין הופכת כל מהלך מסוג זה לבעל השלכות רחבות היקף. במיוחד בתחום הטכנולוגיה הירוקה, שבו סין שולטת בשוק הייצור של סוללות הליתיום, מהלך כזה עלול לפגוע במאמצים הגלובליים להפחתת פליטות פחמן ולעצור את שינויי האקלים.

גם בפן הפוליטי ישנן השלכות מהותיות. ממשל ביידן צריך למצוא את האיזון הנכון בין הלחץ הציבורי להראות שהוא נוקט במדיניות תקיפה כלפי סין, לבין החשש מפגיעה בצמיחה הכלכלית ובפרנסה של אמריקאים רבים. דחיית ההכרזה על העלאת המכסים עשויה להצביע על כך שביידן אינו מוכן לקחת סיכון משמעותי במהלך תקופה כה רגישה מבחינה פוליטית.

שי ג'ינפינג נשיא סין

 

הממשלה הסינית מצידה עשויה להגיב בצעדים משלה שיערערו עוד יותר את המצב הגלובלי. בין היתר, סין יכולה להטיל מכסים על מוצרים אמריקאיים המיוצאים אליה, או לנקוט צעדים שיפגעו בחברות אמריקאיות הפועלות בסין. מעבר לכך, סין עשויה להרחיב את קשרי המסחר שלה עם מדינות שאינן מערביות, במטרה להפחית את התלות בכלכלות המערביות ולהגביר את השפעתה באזורים כמו אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית.

בסיכומו של דבר, המתח בין ארה"ב לסין ממשיך להיות אחד הנושאים המרכזיים שישפיעו על הכלכלה הגלובלית בשנים הקרובות. הדחייה בהכרזה על המכסים מצביעה על כך שממשל ביידן מודע לסיכונים הגלומים במהלך כזה, אך גם על כך שהלחצים הפוליטיים והתעשייתיים אינם מאפשרים קבלת החלטות קלות. במצב כזה, כל מהלך מצד ארה"ב או סין עלול להוביל לתגובות שרשרת שישפיעו על השווקים, על הצרכנים ועל התעשיות בכל רחבי העולם.

מקורות:
וואה ניוז
בי בי סי

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן