מאת: אסף קופפר
בימים האחרונים החלו להתפרסם דיווחים כי הונדה (HMC) וניסאן (NSANY) ניכנסו לשיחות לגבי מיזוג אפשרי ביניהן, דבר שעשוי להיות אחד המהלכים המשמעותיים ביותר בשוק הרכב בשנים האחרונות. שני יצרני הרכב היפניים, מהשחקנים המרכזיים בתעשייה העולמית, הכריזו על פתיחת שיחות בנוגע לאיחוד עסקיהם תחת חברת אחזקות חדשה, המתוכננת לקום עד אוגוסט 2026. החלטה זו נובעת מהאתגרים ההולכים וגוברים של התחרות העולמית בתעשיית הרכב, במיוחד בתחום הרכב החשמלי והטכנולוגיות האוטונומיות.
המיזוג מציב מטרה שאפתנית להפוך את החברה המשותפת ליצרנית הרכב השלישית בגודלה בעולם, אחרי טויוטה וקבוצת פולקסווגן. שני היצרנים סובלים מתחרות גוברת מסין, אשר הפכה ליצואנית הרכב הגדולה בעולם, ומיצרניות אמריקניות ואירופיות שמובילות את השוק עם דגמים חדשניים יותר בתחום החשמלי. במקביל, ניסאן מתמודדת עם ירידה חדה במכירות בשווקים מרכזיים כמו ארצות הברית וסין, והונדה חווה שחיקה ברווחים בשל חוסר היציבות בשוק הסיני.
עבור ניסאן המיזוג עשוי להוות קרש קפיצה להתמודדות עם האתגרים הפיננסיים הנוכחיים שלה. החברה, שדיווחה על ירידה של למעלה מ-90% ברווח הנקי במחצית הראשונה של השנה הפיסקלית, כבר נאלצה להכריז על פיטורי 9,000 עובדים בעולם ועל קיצוץ של 20% בקיבולת הייצור העולמית שלה. הונדה שנמצאת במצב יציב יותר, רואה במיזוג הזדמנות להרחבת פיתוחים טכנולוגיים בתחום הרכב החשמלי והאוטונומי, כמו גם לחיזוק מעמדה התחרותי בשוק העולמי.
החברה הממוזגת תוכל לנצל סינרגיות רבות, במיוחד בתחומי המחקר והפיתוח, רכש והפחתת עלויות ייצור. שילוב כוחות יכול להוביל ליעילות תפעולית גבוהה יותר ולפיתוח מוצרים חדשניים במהירות גבוהה יותר. בנוסף, השותפות בין ניסאן להונדה עשויה לחזק את מעמדן בשווקים כמו אירופה וארצות הברית, בהם התחרות בתחום הרכב החשמלי גוברת.
עם זאת, ישנן דעות סותרות לגבי ההצלחה הפוטנציאלית של המיזוג. מבקרים, כולל יו"ר ניסאן לשעבר קרלוס גוהן, טוענים כי לשתי החברות יש חפיפה משמעותית בתחום דגמי הרכב והפעילות בשוק, מה שעשוי להקשות על יצירת ערך אמיתי למיזוג. יתר על כן, ניסיונות מיזוג קודמים בתעשיית הרכב, כגון המיזוג בין דיימלר לקרייזלר, לא תמיד הובילו להצלחה וצברו דוגמאות לכישלונות שנבעו מהבדלים תרבותיים ואסטרטגיים.
לשוק הרכב המיזוג עשוי להוות שינוי משמעותי. יצירת חברה בסדר גודל כזה יכולה ליצור כוח נגדי חדש לטויוטה ולפולקסווגן ולהכניס דינמיות חדשה לשוק היפני, שעד כה היה נשלט ברובו על ידי טויוטה. בנוסף, השוק הגלובלי יכול להרוויח מתחרות מוגברת, מה שעשוי להוביל להורדת מחירים ולשיפורים טכנולוגיים.
המיזוג יכול לספק לחברות פוטנציאל להתפתח, מצד אחד, איחוד כוחות בין שתי חברות גדולות יכול להניב ערך רב אם המהלך יצליח להוביל לחדשנות טכנולוגית ולשיפור תפעולי. מצד שני, הסיכונים גבוהים, וההשקעה תלויה ביכולת החברות להתגבר על אתגרים מבניים ותרבותיים וליצור שיתוף פעולה אפקטיבי. המניות של שתי החברות עשויות לחוות תנודתיות מוגברת בתקופת המשא ומתן, אך בטווח הארוך, הצלחת המיזוג עשויה להוביל לעלייה בערכן.
המיזוג עשוי גם להשפיע על תחום הרכב החשמלי, שכן שני היצרנים מתקשים להתחרות בחדשנות שמציגות יצרניות סיניות ואירופיות בתחום זה. יחד, הם יוכלו לפתח פלטפורמות חדשות לרכבים חשמליים ולהתמודד עם האתגרים הטכנולוגיים העומדים בפניהם. זה עשוי לכלול שיפורים בתחום הבטריות, תוכנות הרכב והטכנולוגיות האוטונומיות. התוצאה יכולה להיות דגמים מתקדמים יותר, שימשכו קהל רחב יותר ויחזקו את מעמד החברות בשוק.
בנוסף, הממשלה היפנית מביעה תמיכה במיזוג, ורואה בו מהלך שיכול לחזק את התעשייה המקומית ולשמר את מעמדה בשוק העולמי. התמיכה הממשלתית עשויה לכלול סיוע פיננסי ותמריצים שונים, מה שיקל על תהליך המיזוג וההסתגלות שלאחריו. המיזוג גם ייצור תחרות מבורכת בתוך השוק היפני עצמו, ויחייב את טויוטה להתמודד עם כוח חדש ומתחזק.
בסופו של דבר, המיזוג בין הונדה לניסאן אינו רק מהלך עסקי, אלא גם תגובה לשינויים המהותיים בתעשיית הרכב. אם יצליח, הוא יכול לשנות את כללי המשחק בשוק הגלובלי ולפתוח עידן חדש עבור שתי החברות. המשקיעים ימשיכו לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות, כשהשוק כולו מצפה לראות אם המהלך הזה יצליח להוביל לעתיד מבטיח יותר עבור הונדה, ניסאן ותעשיית הרכב היפנית ככלל.
מקורות:
אן אר פי
קסינאואה
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.