fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

מחשוב קוואנטי, מונח שפעם היה מוגבל למעבדות המחקר ולכיתות הפיזיקה, תופס כעת את מרכז הבמה בשווקים הפיננסיים, ומבטיח התקדמות חסרת תקדים במגזרים החל משירותי בריאות ועד לנסיעות. משקיעים, חובבי טכנולוגיה ומובילי תעשייה מפנים כולם את תשומת לבם לתחום המתהווה הזה, מתוך הבנה שהשפעת ההדים שלו יורגשו על פני אינספור תעשיות. השילוב של מכניקת הקוואנטום סבוכה עם התקדמות פיננסית ותעשייה יוצר אפיק של חדשנות וצמיחה, עם פוטנציאל הכנסות משמעותי.

לפני שמתעמקים במורכבויות הפיננסיות של נושא זה, חיוני להבין מה כולל מחשוב קוואנטי. בניגוד למחשבים קלאסיים, שמשתמשים בסיביות כיחידת הנתונים הקטנה ביותר (או 0 או 1), מחשבים קוואנטים משתמשים בסיביות קוואנטיות או קיוביטים. הבדל זה מאפשר למחשבים קוואנטים לטפל בכמויות אדירות של מידע במהירויות הבלתי נתפסות כיום בהשוואה למחשבים קלאסיים. מקורו בתחילת המאה ה-20, מכניקת הקוואנטים הפכה לעמוד היסוד של הפיזיקה המודרנית, והולידה את הרעיון של מחשוב קוואנטי. מדענים עדיין בתהליך לגרום למחשבים קוואנטיים לעבוד בצורה אמינה, אבל ברגע שהם יצליחו לעשות זאת, השמיים הם הגבול. מפיצוח קודים מורכבים ועד לפיתוח מהיר של תרופות חדשות, הכל יהיה בהישג יד.

כעת, כשהטכנולוגיה הזו מתקרבת למימוש, יש שפע של פעילות פיננסית סביבה. משקיעים ומנהיגים בתעשייה להוטים להשקיע בפלא הטכנולוגי הזה. חלקם אפילו אומרים שאנחנו בפתחו של עידן חדש, שכן מחשוב קוואנטי אמור לשבש סקטורים כמו פיננסים ושירותי בריאות, בין היתר. ה"כסף הגדול" נוכח באופן גלוי, עם חברות שנכנסות עמוק לתוך מירוץ החימוש לפיתוח מעבד קוואנטי, תוך הדגשה שלמרות שמחשב קוואנטי מן המניין עשוי להיות עדיין חלום רחוק, הפוטנציאל הפיננסי מורגש ומיידי.

אילוסטרציה להמחשה של ביט רגיל לעומת קיוביט מה שמאפשר יכולות חישוב מהירות בהרבה

בתחום שוק המניות של ארה"ב, זיהוי חברות ממוקדות מחשוב קוואנטי או כאלה המוכנות להפיק תועלת עצומה מההתקדמות זו הוא חיוני למשקיעים. בעוד שהקשר הישיר בין מחשוב קוואנטי לנסיעות או אירוח עדיין נמוך, חברות מונעות נתונים במגזרים אלו יכולות למנף את היכולות החישוביות של הטכנולוגיה הקוואנטית כדי לחדש ולמטב את הפעולות שלהן באמצעותו. פוטנציאל הצמיחה כאן הוא משמעותי, כאשר הטכנולוגיה הקוואנטית פועלת כזרז המניע תעשיות לטריטוריות שטרם נודעו.

חשוב לציין שבעוד שההתרגשות סביב מחשוב קוואנטי מוצדקת, יש עדיין מכשולים משמעותיים שצריך להתגבר עליהם. מחשב קוואנטי יעיל באמת נותר חמקמק, עם אתגרים טכניים רבים שטרם נפתרו. אבל זה לא הפחית את ההתלהבות של בעלי עניין פיננסיים ושל ענקיות טכנולוגיה כאחד. מדינות כמו ישראל, המכונה לעתים קרובות "הסטארט-אפ ניישן", מבינות את המשמעות של להישאר בחזית התקדמות כזו. היא מבינה ששמירה על בולטות עולמית בתחום הטכנולוגי דורשת חדשנות עקבית ומחויבות לתחומים כמו מחקר קוואנטי. בכלל כל תחום המחשוב הקוואנטי, שהיה פעם נושא שמור לוויכוחים של פיזיקאים, נכנס כעת למרכז הזירה הפיננסית. הפוטנציאל של מחשוב קוואנטי אינו רק אבולוציה טכנית, זו מהפכה, שמחזיקה בהבטחה להגדיר מחדש את התעשיות ואת הכלכלה הגלובלית.

הצמיחה של מחשוב קוואנטי היא מדהימה ועל פי מחקר של של פרסידנס ריסרצ' בשנת 2022, השוק הוערך ב-10.13 מיליארד דולר, ועד שנת 2030, מספר זה צפוי לעלות מעבר ל-125 מיליארד דולר, מדובר בצמיחה שנתית מרשימה של 36.89% בתקופת התחזית מ-2022 עד 2030. נתונים סטטיסטיים כאלה הופכים את ראשיהם של מומחים פיננסיים ומשקיעים ברחבי העולם. אחד הגורמים העיקריים התורמים לצמיחה הנפיצה הזו הוא אימוץ המחשוב הקוואנטי במגזר הבנקאות והפיננסים. מודלים פיננסיים מורכבים, ניתוח סיכונים והצפנה, שפעם לקח ימים לחישוב, עלולים להצטמצם לדקות או אפילו שניות בלבד. אבל האימוץ המוקדם הזה אינו מוגבל למימון. שירותי בריאות, לוגיסטיקה ואפילו חקר החלל עומדים על סף פריצות דרך קוואנטיות.

תחזית צמיחת גודל השוק של תחום מחשבי הקוואנטום על פי פרסידנס ריסרצ'

עם זאת, חיוני להכיר באתגרים שבפתח. שוק המחשוב הקוואנטי נותר בהתהוות, מה שמוביל למלכודות פוטנציאליות במדידה מדויקת של הביקוש בשוק והבנה של כמה זמן עשוי לקחת לסיים את שלבי המכירות או הפיתוח. למרות הציפייה והזרימה הגוברת של ההשקעות, העולם עדיין מחכה למחשב קוואנטי אמין, בקנה מידה מלא, ללא תקלות. עם זאת, זה לא הרתיע את השוק מהתרחבותו המהירה. בעוד המחשוב הקוואנטי מתקדם, חברות רבות ממקמות את עצמן בחזית הגל הטרנספורמטיבי הזה. צמיחה זו נובעת מהתקדמות טכנולוגית ומימוש הולך וגובר של הפוטנציאל של הקוואנטים לחולל מהפכה בתעשיות.

למרות האתגרים, מניות מחשוב קוואנטי מסוימות הראו חוסן יוצא דופן. לאחר שסבלו סערות של ספקנות ומצוקות, חלקם אף ראו את מחירי המניות שלהם מוכפלים, דבר המעיד על אמון משקיעים חזק ועל החוזק הבסיסי של המגזר. סיכויי הצמיחה של מחשוב קוואנטי מבוססים על הדחף התמידי לחדשנות. ההבטחה של הטכנולוגיה לפענח בעיות שנחשבו בלתי פתירות על ידי מחשבים קלאסיים דוחפת אותה למחוזות שנחשבו בעבר בלתי ניתנים להשגה. ככל שהאלגוריתמים הקוואנטיים מתבגרים והחומרה הופכת לניתנת להרחבה, מגזרים הנעים משירותי בריאות ועד מימון יקצרו את היתרונות.

בנוסף, שותפויות והשקעות ציבוריות-פרטיות יהיו מרכזיות ויבטיחו מומנטום מתמשך. מדינות ותאגידים כאחד משקיעים רבות במחקר ופיתוח קוואנטי, המעיד על מרוץ עולמי לעבר עליונות קוואנטית. תחום המחשוב הקוואנטי כבר הראה פוטנציאל משמעותי במספר רב של מגזרים, והשפעות הגל שלו צפויות לשבש עוד יותר תעשיות, כולל פיננסים, שירותי בריאות, ובמיוחד, נסיעות ואירוח. הבסיס של המחשוב הקוואנטי טמון בסיביות הקוואנטיות או הקיוביטים שלו, המאפשרים לו לעבד מידע במהירות ובקנה מידה בלתי מתקבל על הדעת עבור מחשבים קלאסיים. במילים פשוטות, למחשבים קוואנטיים יש פוטנציאל לפתור בעיות שנחשבות מורכבות מדי או גוזלות זמן עבור מכונות קלאסיות.

תיירות ומלונאות, תעשיות התלויות היסטורית בעיבוד מידע מהיר וחיזוי, צפויות להרוויח מאוד מההתקדמות הקוואנטית. מגזרים אלה, הפונים למיליונים ברחבי העולם, מתמודדים עם כמויות אדירות של נתונים הקשורים להעדפות לקוחות, דפוסי הזמנות ואפילו אירועים גלובליים המשפיעים על התיירות. לפיכך, היכולת לחשב נתונים אלה ביעילות יכולה לחולל מהפכה באסטרטגיות ובתוצאות של התעשייה. יתרה מכך, לא ניתן להדגיש מספיק את חשיבות הטכנולוגיה בעולם הטיולים והאירוח, במיוחד לאור האירועים האחרונים. לדוגמה, המגיפת הקורונה העולמית, אשר עיצבה מחדש את נוף התיירות, ומאתגרת את עצם היכולת שלה למשוך תיירים ולקיים צמיחה כלכלית. בתוך אתגרים כאלה, המשמעות של כלים מתקדמים כמו מחשבים קוואנטיים בעיצוב מחדש של אסטרטגיות וחיזוי מגמות עתידיות היא לא יסולא בפז.

חברת IBM מציגה דגם של מחשב קוואנטי בביתן שלהם ב-CeBIT

תחומים ספציפיים בתעשיית האירוח, כמו הימורים, צפויים לצמיחה ניכרת באימוץ הטכנולוגיה. עם היתרונות הפוטנציאליים שמביא מחשוב קוואנטי, אנו יכולים לצפות לעלייה בשימוש באלגוריתמים מתקדמים במשחקי קזינו, תחזיות טובות יותר בהזמנת מלונות ואפילו המלצות נסיעות מותאמות אישית. מנקודת מבט של השקעה, השילוב של מחשוב קוואנטי עם מגזר האירוח מציע הזדמנויות בשפע. נכון לשנת 2023, מחקרי שוק מצביעים על עניין הולך וגובר בתחום המחשוב הקוואנטי, כאשר משקיעים ועסקים מתבוננים היטב בהשלכות הפוטנציאליות שלו.

יתרה מכך, לא רק ענקיות הטכנולוגיה מובילות את המירוץ הקוואנטי. אפילו אזורים הידועים במערכת האקולוגית שלהם, כמו ישראל, דוחפים גבולות באופן פעיל במחקר הקוואנטי. עבור המשקיעים, המשמעות היא שדה רחב יותר של הזדמנויות – לא רק במניות גדולות, אלא גם בסטארטאפים מתפתחים שעומדים לשבש את הסטטוס קוו. עם פריצות הדרך וההתקדמות המשמעותית בשנת 2023, נראה שתעשיית המחשוב הקוואנטי מוכנה להגדיר מחדש את גבולות הכוח החישובי והיעילות. משקיעים ובעלי עניין ללא ספק שמו לב, ויש עניין הולך וגובר בזיהוי חברות בחזית הגל הטכנולוגי הזה, שכן הן מבטיחות תשואות אקספוננציאליות פוטנציאליות.

מחשב קוואנטום מסוגל לעשות חישובים מורכבים רבים במהירות גבוהה

עדות להבטחת המחשוב הקוואנטי היא העניין הרב שמפגינים משקיעי הון סיכון, בעלי עניין בתעשייה וממשלות ברחבי העולם. העניין המוגבר הזה לא מבוסס רק על הפוטנציאל של הטכנולוגיה אלא גם על ההצלחות המוקדמות ויישומים בעולם האמיתי שחברות כמו IBM הציגו. הדגש עבר מהישגים תיאורטיים בלבד ליישומים קונקרטיים שיכולים לספק ערך מוחשי בתעשיות שונות. תחום אחד שראה יישומי מחשוב קוואנטי משמעותיים הוא מגזר הפיננסים. המורכבות האופיינית של מודלים פיננסיים, תמחור נגזרים וניהול סיכונים מציגה בעיות שלמחשבים קלאסיים קשה לטפל בהן בזמן אמת. למחשוב קוואנטי, עם כוח החישוב שאין שני לו, יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתחומים אלה על ידי מתן פתרונות בזמן אמת לבעיות שבעבר לקח ימים או אפילו שבועות לחשב.

שירותי בריאות הם מגזר נוסף שבו מחשוב קוואנטי מבטיח שינוי. ניתן להבין טוב יותר את המורכבות של מערכות ביולוגיות, אינטראקציות בין תרופות וקידוד גנטי באמצעות אלגוריתמים קוואנטיים. זה יכול להוביל לרפואה מותאמת אישית יותר, גילוי מהיר יותר של תרופות והבנה טובה יותר של מחלות מורכבות ברמה מולקולרית. אמנם הטכנולוגיה היא ללא ספק טרנספורמטיבית, אבל חיוני לגשת אליה באופטימיות מתונה. עדיין נותרו אתגרים, במיוחד בהגדלת מערכות קוואנטיות והבטחת שהן יכולות לפעול ביעילות מבלי להיכנע לטעויות. חברות שיוכלו להתמודד עם אתגרים אלו יובילו כנראה את השלב הבא של התפתחות המחשוב הקוואנטי.

עבור משקיעים שמעוניינים לקבל חשיפה לתחום המחשוב הקוואנטי, יהיה זה נבון לעקוב אחר חברות שאינן רק בחזית פיתוח החומרה הקוואנטית, אלא גם אלו המתמקדות בתוכנות ויישומים קוואנטיים. מחשוב קוואנטי הוא מגזר המתפתח במהירות עם מספר שחקני מפתח, הן ענקיות טכנולוגיה ותיקות והן סטארטאפים חדשים יותר, הנוקטים בצעדים משמעותיים במחקר ופיתוח. 

להלן מספר חברות המובילות בתחום המחשוב הקוואנטי:

  1. אי.בי.אם (IBM): כחלוצה בתחום המחשוב הקוואנטי, IBM הייתה בחזית המחקר הקוואנטי ופיתחה מספר מעבדים קוואנטיים במהלך השנים. יש להם פלטפורמת חוויה קוואנטית המאפשרת למשתמשים להתנסות עם מחשבים קוואנטיים בענן.
  2. גוגל (GOOGL): חברה בעלת משקל כבד בתחום הקוואנטי, גוגל עלתה לכותרות עם טענתם על השגת "עליונות קוואנטית", כלומר המחשב הקוואנטי שלהם ביצע משימה ספציפית מהר יותר ממחשב העל המהיר בעולם. המחקר שלהם על אלגוריתמים ותוכנות קוואנטיים הוא גם משמעותי ביותר.
  3. מיקרוסופט (MSFT): עם ערכת פיתוח הקוואנטום והיצע ה-Azure Quantum שלהם, מיקרוסופט משקיעה רבות הן בצד החומרה והן בצד התוכנה של המחשוב הקוואנטי. הם נוקטים בגישה אחרת המכונה "מחשוב קוואנטי טופולוגי".
  4. אינטל (INTC): למרות שאינטל ידועה יותר במעבדים הקלאסיים שלהם, אינטל גם נכנסה לתחום המחשוב קוואנטי. הם חוקרים "קיוביטים של סיליקון ספין" כדרך פוטנציאלית למעבדים קוואנטיים הניתנים להרחבה.
  5. ישנן גם קרנות המאפשרות למשקיעים לקבל חשיפה למגזר המחשוב הקוואנטי מבלי להשקיע במניות בודדות. תעודת סל בולטת בתחום זה היא קרן דיפיינס קוואנטום ( QTUM), קרן זו עוקבת אחר אינדקס של חברות ברשימה גלובלית, העוסקות בפיתוח ויישום של מחשוב קוואנטי וטכנולוגיות טרנספורמטיביות אחרות. הפורטפוליו שלה כולל חברות כמו IBM, גוגל ושחקני טכנולוגיה אחרים. 

משרדי אי.בי.אם המפתחת מחשבים קוואנטים

המחשוב הקוואנטי ניצב בפתח החדשנות הטכנולוגית, ומבטיח לחולל מהפכה בתעשיות מפיננסים ועד שירותי בריאות על ידי רתימת עקרונות מכניקת הקוואנטים. ככל שהתחום ממשיך להתקדם, חברות כמו אי.בי.אם ואחרות מובילות את הדרך, וחושפות פריצות דרך חדשות כמעט מדי שנה. התחום המתפתח הזה, הופך להיות יותר ויותר בעל חשיבות גבוהה עבור עולם הטכנולוגיה ומייצג את הצעד הגדול הבא בתחום המחשוב. יחד עם זאת חשוב להבין שתחום המחשוב הקוואנטי נמצא עוד בחיתוליו, והשקעה בו טומנת בחובה סיכונים משמעותיים לצד תגמולים פוטנציאליים. 

מקורות:

פייננשל טיימס

יאהו פייננס

או.אי.סי.די

פוקס ביזנס

סי אן אן

רויטרס

קוואנטום אינסיידר

איי בי אם

טכנולג'י רויו

ניו יורק טיימס

מיקרוסופט

אינטל

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.216.11.230
דילוג לתוכן