fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל

במחוזות חסרי הגבולות של החלל, נפתח עידן חדש, המסומן על ידי מיזמים מרגשים ואפשרויות יוצאות דופן. קבוצה נבחרת של חברות מובילה את הדרך, משכתבת את כללי חקר החלל והטיסות המסחריות בחלל, הופכת מדע בדיוני למציאות ומקרבת אלינו את הקוסמוס המסומן בחדשנות והזדמנויות. חברות היוצאות לחלל מציגות אפיקי השקעה מבטיחים, כאשר גופים ותעודות סל הנסחרות בבורסה מספקות שער להשתתפות במגזר מתפתח זה.

החלל, הגבול הסופי, ריתק את האנושות מאז ומתמיד. הקוסמוס קורץ לנו עם המסתורין שלו, והרצון לחקור את הלא נודע היה כוח מניע להתקדמות טכנולוגית ולגילוי מדעי. תעשיית החלל עוברת שינוי עצום בשנים האחרונות, כאשר חברות פרטיות כמו ספייס איקס, בלו אוריג'ן ווירג'ן גלקטיק הציבורית תופסות את מרכז הבמה, מחדשות ופורצות גבולות. ההערכות הן ששוק טכנולוגיית החלל מגלגל כ-313.48 מיליארד דולר בשנה, והצפי הוא שיגדל ל-526 מיליארד דולר ב-2032.

גרף המציג את גודל השוק והתחזיות לשנים הבאות

ספייס איקס, שהוקמה על ידי היזם בעל החזון אילון מאסק, הייתה כוח מהפכני בתעשיית התעופה והחלל. עם ההתקדמות פורצת הדרך בטכנולוגיית הרקטות, היא סוללת את הדרך למסעות חלל במחירים סבירים ולהתיישבות של כוכבי לכת אחרים. השאיפה של החברה להפוך את המין האנושי לרב-כוכבי, רעיון המושתת על הפיתוח של Starship, חללית לשימוש חוזר לחלוטין שנועדה לשאת בני אדם למאדים ומעבר לו.

רקטות הפאלקון הרב פעמיות של ספייס איקס כבר תרמו תרומות משמעותיות להוזלת עלויות השיגורים לחלל, עיצוב מחדש של פריסת הלוונים ומשימות אספקה מחדש לתחנת החלל הבינלאומית. יתרה מכך, פרויקט Starlink של החברה נועד ליצור קבוצת אינטרנט לוויינית עולמית כדי לספק גישה לאינטרנט במהירות גבוהה ברחבי העולם, תוך הדגמה של היישומים המסחריים הפוטנציאליים של טכנולוגיית החלל.

בתעשיית החלל, מתרחשת מהפכה מסחרית, תפנית שיכולה לבשר על התקדמות טכנולוגית חסרת תקדים ועל סיכויים פיננסיים. המהפכה הזו, מוכנה להגדיר מחדש תעשיות וליצור שפע של הזדמנויות השקעה, מה שמסמל את הפוטנציאל לתמורות כלכליות עצומות.

בעוד שחברות כמו ספייס איקס של מאסק ובלו אוריגן של בזוס נמצאות בחזית, חברות ציבוריות רבות אחרות ותעודות סל מציעות הזדמנויות השקעה מגוונות. הקרן הפעילה של ארק אינבסט לחקר החלל וחדשנות (ARKX) היא אחת המעניינות בתחום, גם קרן פרוקיור ספייס (UFO) היא דוגמה ראויה לציון, המספקת חשיפה לחברות גלובליות העוסקות בפעילויות הקשורות לחלל. 

המסחור של תחום החלל מהווה תחום לצמיחה ופיתוח פיננסי עצום, חברות כמו וירג'ין גלקטיק (SPCE), בואינג (BA) ולוקהיד מרטין (LMT) תורמות לחדשנות ולפיתוח בטכנולוגיית החלל, ומציגות הזדמנויות השקעה אטרקטיביות.

וירג'ין גלקטיק, עם ההתמקדות שלה בתיירות חלל מסחרית, עלתה לכותרות עם טיסות החלל התת-מסלוליות שלה, המאפשרת לאזרחים רגילים להגיע לתחילת החלל ולהנות מנוף מרהיב, ללא כוח משיכה ובעצם להפוך לאסטרונאוטים. כרגע זה עוד יקר, אבל בשנים הקרובות המחירים צופיים לרדת. בינתיים, גם ענקיות התעשייה כמו בואינג ולוקהיד מרטין ממשיכות להיות שחקנים מרכזיים בפיתוח חלליות וטכנולוגיית לווין.

אחת החלליות של וירג'ין גלקטיק לטיסות מסחריות

כריית אסטרואידים יכולה לסמן את התעשייה הגדולה הבאה, שתעצב מחדש את העולם מבחינה כלכלית וטכנולוגית. הפוטנציאל להפיק מתכות יקרות ומינרלים מאסטרואידים מהווה הזדמנות לרווח כספי אדיר. תעשייה זו טומנת בחובה את ההבטחה לטפל במחסור במשאבים, לספק גישה לחומרים נדירים על פני כדור הארץ ולתדלק התקדמות טכנולוגית.

ההשלכות הכספיות של חקר החלל המסחרי וכריית אסטרואידים הן מדהימות. תעשיות אלו יכולות להיות זרזים לצמיחה כלכלית חסרת תקדים, יצירת שווקים חדשים ולהחיות שווקים קיימים. המיזוג של טכנולוגיה וחקר החלל צפוי לחולל מהפכה במגזרים כמו טלקומוניקציה, אנרגיה וייצור, ויציג הזדמנויות משתלמות למשקיעים. העיצוב הכלכלי מחדש שנגרם על ידי תעשיות אלו עשוי להביא לידי סדר עולמי חדש, שבו משאבים מבוססי חלל מזינים התקדמות טכנולוגית ומקיימים חיים על פני כדור הארץ ומחוצה לו. ההשפעה על הכלכלה העולמית, הטכנולוגיה והציוויליזציה האנושית עשויה להיות עמוקה, מעבר להבנתנו הנוכחית.

תיירות החלל מתגלה כחלק רווחי בטיסות חלל מסחריות, הניזונות מהשאיפות של חברות כמו וירג'ין גלקטיק ובלו אוריג'ן. המיזם הזה אל הקוסמוס מאפשר לאזרחים לחוות את חוסר הגבולות של החלל, ומציע הצצה אל הלא נודע. הזינוק בביקוש והעניין הגובר בתיירות החלל מסמלים את הפוטנציאל שלה כענף משגשג, הטומן בחובו הזדמנויות השקעה מגוונות.

פריסת לוויינים היא חלק בלתי נפרד מהקישוריות העולמית וחילופי מידע. חברות כמו אירדיום קומיוניקיישן. (IRDM) וויאהסאט (VSAT) מניעות חידושים בטכנולוגיית לוויין ושירותי תקשורת. הרחבת רשתות הלוויין היא חיונית לשיפור תשתית התקשורת העולמית כאשר תחום זה מושך אליו השקעות משמעותיות.

גרף המתאר איך תגדל כמות הלווינים בשנים הקרובות במסלול נמוך של כדור הארץ (LEO) ומסלול גאו-סינכרוני (GEO)

ההתקדמות בטכנולוגיית החלל סוללת את הדרך לחידושים בתעשיות שונות, כגון חקלאות, בריאות ומדעי הסביבה. השילוב של טכנולוגיית לוויין בחקלאות מסייע בחקלאות מדויקת ובניהול משאבים, אופטימיזציה של שיטות חקלאות וקיימות. באופן דומה, יישומי טכנולוגיית החלל בתחום הבריאות תורמים למחקר רפואי ולאבחון, ומדגימים את ההשפעה הרב-גונית של חקר החלל.

יצרנים כמו בואינג (BA) ולוקהיד מרטין (LMT) וספייסאקס ממלאים תפקיד מכריע בפיתוח וחדשנות תעופה וחלל, ותורמים להתקדמות בטכנולוגיית החלל. ההתקדמות במדעי החומרים והנדסת החומרים חיונית ליצירת חלליות וציוד מתוחכם, המאפשר חקר של אזורים מרוחקים ביקום. האבולוציה של ייצור התעופה והחלל משקפת את נוף ההשקעות ההולך וגובר בחקר החלל, ומדגישה את משמעותו בהתקדמות הטכנולוגית.

בינה מלאכותית (AI) ורובוטיקה הופכות חיוניות בחקר החלל, מסייעות בניתוח נתונים, ניווט ותפעול. טכנולוגיות מונעות בינה מלאכותית מסייעות בפרשנות של נתונים אסטרונומיים, ומקלות על גילוי תופעות שמימיות. פריסת חוקרים רובוטיים מאפשרת חקר סביבות מחוץ לכדור הארץ ואיסוף מידע מדעי רב ערך. השילוב של בינה מלאכותית ורובוטיקה מטפח חידושים ומרחיב את האופקים של חקר החלל, ומציג סיכויי השקעה מבטיחים.

חקר החלל הוא לא רק עיסוק מדעי אלא גם מאמץ כלכלי, המוליד את הרעיון של אסטרו-כלכלה. חקר משאבי החלל והקמת כלכלות מחוץ לכדור הארץ מאתגרים את המודלים והמסגרות הכלכליות הקיימות. הפיתוח של מערכות פיננסיות ומטבעות מבוססי חלל מעיד על הפוטנציאל המהפכני של חקר החלל על כלכלות גלובליות.

מסחור החלל מחייב הקמת מסגרות ותקנות משפטיות מקיפות. ניסוח חוקי החלל חיוני לניהול פעילויות בחלל, הבטחת ניצול אחראי ואתי של משאבי החלל. האבולוציה של מבנים משפטיים היא חיונית לטיפול במורכבות של פעילויות החלל ופתרון מחלוקות, ומניחה את הבסיס לחקר חלל שוויוני.

כלכלת החלל מתרחבת במהירות, כאשר התקדמות בחקר החלל וטכנולוגיות נלוות מעצבות מחדש היבטים שונים של העולם שלנו, מפיתוח תעשייתי ועד ליחסים בינלאומיים. כאן, אנו דנים בהשפעה של כלכלת החלל על העולם.

חקר החלל הוא מניע משמעותי של המהפכה התעשייתית הרביעית, מזרז הסכמה ותיאום עולמי בכלכלת החלל המתפתחת. ההשלכות של חידושי החלל הן נרחבות, ומשפיעות על תחומים כלכליים, גיאופוליטיים ותעשייתיים. התפתחויות בטכנולוגיית החלל דורשות שיתוף פעולה נרחב בין מדינות, המחייבות הסכמים ותיאום בהיבטים שונים של פעילויות הקשורות לחלל. היא משפיעה על היחסים הבינלאומיים ועלולה לטפח בריתות חדשות, המעצבות את הנוף הגיאופוליטי.

הופעתה של טכנולוגיית החלל מציעה מספר פתרונות להתמודדות עם אתגרים גלובליים דחופים. זה יכול לעזור למנהיגי העולם להתמודד עם בעיות סוציו-אקונומיות וסביבתיות חמורות, לטפח פיתוח בר-קיימא ומכיל. טכנולוגיות חלל ולוויינים הינם חלק בלתי נפרד לניטור שינויים סביבתיים, ניהול משאבי טבע ביעילות ושיפור תנאי החיים בעולם. על ידי מינוף היתרונות של התקדמות כלכלת החלל, מנהיגים יכולים לגבש אסטרטגיות יעילות להתמודדות עם פערים גלובליים ולקדם הכלה וקיימות.

לוויינים מעל כדור הארץ

כלכלת החלל אינה מוגבלת לחקר והתקדמות מדעית, היא כוללת גם פעילויות מסחריות כמו תיירות חלל. מגזר הנסיעות המסחריות בחלל צומח, כאשר שוק תיירות החלל העולמי מוערך כבר ב-598 מיליון דולר. תפיסת תיירות החלל פותחת גבולות חדשים לתעשיית הנסיעות, כאשר טיולי חלל מסחריים יהיו מציאות בעתיד הקרוב. התפתחות זו מעידה על הגיוון של כלכלת החלל, ומדגישה את הפוטנציאל שלה ליצור שווקים חדשים והזדמנויות עסקיות.

לפעילויות החלל יש השלכות משמעותיות על הממשל העולמי ועל הפעולות הצבאיות. הם ממלאים תפקיד מכריע במנגנוני הגנה מודרניים, כאשר מדינות ממנפות לוויינים למעקב, תקשורת וניווט. ההשפעה הכלכלית של תחבורה מסחרית בחלל היא ניכרת, ומשפיעה על הדינמיקה הצבאית בשוק הלוויינים המסחריים ומעצבת אסטרטגיות הגנה וגישות אבטחה בינלאומיות.

ההשלכות הכלכליות של כלכלת החלל הן עמוקות, מביאות תעשיות חדשות ודוגלות בקיימות. חקר החלל מניע חדשנות במגזרים שונים, מה שמוביל ליצירת משרות היי-טק רבות ולגירוי צמיחה כלכלית. לפיתוח טכנולוגיות חדשות הקשורות לחלל יש השפעות מדורגות, המעודדות התקדמות במדעי החומרים, הרובוטיקה והבינה המלאכותית, כולם תורמים להתפתחות הכלכלית הכוללת של מדינות. ההשקעות והפעילויות המוגברות במגזר החלל מביאות להיווצרות של מערכת אקולוגית תוססת המורכבת מסטארטאפים, חברות מבוססות ומוסדות ציבוריים, המטפחת חדשנות ותחרותיות כלכלית.

החידושים הטכנולוגיים שמקורם בחקר החלל חלחלו לתעשיות שונות, והובילו לפיתוח מוצרים ושירותים חדשים. הפתרונות שפותחו למשימות חלל מוצאים לעתים קרובות יישומים על פני כדור הארץ, ומשפיעים בין היתר על שירותי הבריאות, החקלאות והאנרגיה. לדוגמה, התקדמות בטכנולוגיות טלקומוניקציה סייעו בשיפור הקישוריות והגישה למידע ברחבי העולם. הפיתוח של חומרים חדשים וטכנולוגיות ייצור ליישומי חלל הובילו גם לחידושים בתעשיות אחרות, לשיפור היעילות והקיימות.

כלכלת החלל מקלה על חקר מדעי ורכישת ידע חדש על היקום. השאיפה להבנת גרמי שמים ותופעות הובילה למספר רב של גילויים על מקורותיו ופועלו של היקום. התובנות שהושגו מחקר החלל תורמות להבנתנו את העקרונות המדעיים הבסיסיים ואת אופי הקיום. הידע הנרכש באמצעות חקר החלל מעשיר את האינטלקט הקולקטיבי של האנושות, מעורר השראה לדורות הבאים להמשיך בקריירות מדע וטכנולוגיה ולקדם את הציוויליזציה האנושית.

חקר הקוסמוס נותן השראה ומחנך אנשים ברחבי העולם. ההישגים ואבני הדרך בחקר החלל משמשים עדות לכושר ההמצאה האנושי ולרדיפה אחר ידע. היראה והפלא הקשורים בחלל מעוררים סקרנות ותשוקה ללמידה, ומעודדים את העיסוק בחינוך בתחומי המדע, הטכנולוגיה, ההנדסה והמתמטיקה (STEM). תוכניות הסברה חינוכיות הקשורות לחקר החלל ממלאות תפקיד מרכזי בטיפוח תרבות של למידה וחדשנות, לצייד את הדור הבא במיומנויות ובידע הדרושים להתמודדות עם אתגרים עתידיים.

כלכלת החלל מחייבת שיתוף פעולה בינלאומי ודיפלומטיה נרחבת. משימות חלל כוללות לעתים קרובות שותפויות בין מדינות, הדורשות הסכמים על שיתוף טכנולוגיה, שיתוף פעולה מחקרי והקצאת משאבים. המאמצים המשותפים בחקר החלל מטפחים הבנה הדדית ושיתוף פעולה שליו בין מדינות, ותורמים ליציבות עולמית וליחסים דיפלומטיים. שיתוף פעולה בינלאומי בפעילויות חלל מקדם שיתוף של ידע ומשאבים, מאפשר השגת מטרות משותפות וטיפול באתגרים גלובליים כגון שינויי אקלים ואסונות טבע.

קבוצת אנשים במרכז בקרת המשימה עדים לשיגור מוצלח של טיל לחלל. 

הרחבת פעילות החלל מעלה שיקולים משפטיים ואתיים חדשים. ניסוח חוקים ותקנות המסדירים את פעילויות החלל הוא חיוני כדי להבטיח שימוש אחראי ושוויוני במשאבי החלל. הקהילה הבינלאומית חייבת לטפל בנושאים הקשורים לניהול פסולת חלל, ניצול משאבים ותביעות טריטוריאליות כדי למנוע סכסוכים ולהבטיח שימוש בר-קיימא בחלל. שיקולים אתיים ממלאים גם תפקיד משמעותי בהנחיית חקר החלל, ומבטיחים שהמרדף אחר ידע ומשאבים לא יפגע ברווחת צורות החיים ובשלמותם של גרמי השמיים.

לפיתוח ושיגור של חלליות יכולות להיות השלכות סביבתיות, המחייבות אימוץ של שיטות חדשות בפעילויות החלל. ניצול טכנולוגיות מבוססות חלל לתצפית על כדור הארץ ולניטור סביבתי תורם להבנה ולניהול של מערכות אקולוגיות, מסייע בשימור המגוון הביולוגי ומשאבי הטבע. השאיפה לחקר חלל בר קיימא מקדמת שמירה על איכות הסביבה ושימוש אחראי במשאבים, הן בכדור הארץ והן בחלל.

לסיכום, כלכלת החלל היא כוח טרנספורמטיבי עם השפעות מרחיקות לכת על היבטים שונים של החיים והחברה. הוא מניע צמיחה כלכלית, חדשנות טכנולוגית, גילוי מדעי והסברה חינוכית, ומעצב את עתיד האנושות. ההשפעות הרב-גוניות של כלכלת החלל מחייבות התייחסות מקיפה של היבטים כלכליים, טכנולוגיים, מדעיים, חינוכיים, דיפלומטיים, משפטיים, אתיים וסביבתיים כדי לרתום את הפוטנציאל שלה לשיפור המין האנושי. המשך החקר והניצול של החלל טומן בחובו הבטחה לפתיחת הזדמנויות חדשות ולטפל באתגרים הדוחקים העומדים בפני האנושות, וסוללים את הדרך לעתיד משגשג ובר קיימא.

ההתכנסות של חקר החלל, הטיסה המסחרית בחלל וסיכויים עתידיים כמו כריית אסטרואידים הופכים לסלע הבסיס לשלב הבא של האבולוציה התעשייתית והפיננסית. הזדמנויות ההשקעה בתחום זה צומחות, כאשר חברות נסחרות ותעודות סל משמשות צינור למסע פיננסי זה.

מקורות:
פייננשל טיימס
וירג'ין גלקטיק
או.אי.סי.די
יאהוו פייננס
רוייטרס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן