fbpx
בחרו עמוד

מאת: עידן סימן טוב, בית השקעות אינטראקטיב ישראל

 

מטאברס נכנס לחיינו ב-2003 עם הפלטפורמה הראשונה אי פעם בשם Second Life. הפלטפורמה צברה עניין רב, חוויות רבות, שערוריות ואף מלחמת אזרחים בין לאומנים ימנים לסוציאליסטים שמאלנים שגבתה את חייהם הוירטואליים של רבים מספור ב-2007.

מטאברס היא הלחם של המילים מטא (מעבר) ויוניברס (יקום), כלומר מה שיש מעבר ליקום. פלטפורמת מטאברס היא רשת של עולמות וירטואליים תלת-מימדיים המתמקדים בחיבור חברתי. המונח מתואר לעתים קרובות כמציאות עתידנית של האינטרנט כעולם וירטואלי יחיד ואוניברסלי המתאפשר על ידי שימוש במשקפי מציאות מדומה ורבודה (AR/VR). 

המונח מטאברס ראה במקור שימוש ניכר בתור מילת באז למטרות יחסי ציבור כדי להגזים בהתקדמות הפיתוח של טכנולוגיות ופרויקטים קשורים שונים. פרטיות מידע והתמכרות למשתמשים הם דאגות לפלטפורמות מטאברס הנובעות כאתגרים העומדים בפני תעשיות המדיה החברתית ומשחקי הוידאו בכללותם.

 

מספר טכנולוגיות מטאברס כבר פותחו במשחקי וידאו. פלטפורמת העולם הוירטואלי מ-2003, Second Life, מתוארת לעתים קרובות כמטאברס הראשון, שכן היא שילבה היבטים רבים של מדיה חברתית לתוך עולם תלת מימדי מתמשך כשהמשתמש מיוצג כדמות וירטואלית. פונקציות חברתיות הן לרוב תכונה אינטגרלית במשחקים מקוונים מרובי משתתפים רבים. ישנם חוקרים הטוענים שהמשחק מיינקראפט הוא מייצג אנלוגי מתקדם של מטאברס. הצהרות דומות נאמרו עבור המשחק פלטפורמת רובלוקס הנסחרת בבורסה (RBLX), שמאז השתמש בצורה משמעותית במונח למטרות שיווק. טענות אחרות למשחקי מטאברס כוללות את המשחקים Active Worlds ,The Palace ופורטנייט.

בשנת 2019, הרשת החברתית מטא (FB) השיקה עולם VR חברתי בשם Facebook Horizon. בשנת 2021, השם של החברה שונה מפייסבוק למטא פלטפורמות, "מטאברס" בקיצור. היו"ר שלה, מארק צוקרברג, הכריז על מחויבות החברה לפיתוח מטאברס ופותחו פיתוחים רבים מטכנולוגיית המציאות המדומה. חושפת השערוריות ועובדת לשעבר במטא, פרנסיס האוגן, מתחה ביקורת על המהלך, והוסיפה שההתמקדות המתמשכת של מטא בפרויקטים מוכווני צמיחה נעשית במידה רבה לרעת הבטחת הבטיחות בפלטפורמות שלהן. מטא גם התמודדה עם ביקורת על בטיחות המשתמשים בנוגע
ל-Horizon Worlds עקב דיווחים על הטרדה מינית בפלטפורמה.
מיקרוסופט רכשה את החברה VR AltspaceVR ב-2017, ומאז הטמיעה ב-Microsoft Teams תכונות מטאברס כמו דמויות וירטואליות ופגישות שנערכו במציאות מדומה.
יישומים מוצעים לטכנולוגיית מטאברס כוללים שיפור פרודוקטיביות העבודה, סביבות למידה אינטראקטיביות, מסחר אלקטרוני, נדל"ן ואופנה.

עם זאת, פרטיות המידע היא תחום של דאגה עבור המטאברסים מכיוון שחברות קשורות כנראה יאספו מידע אישי של משתמשים באמצעות אינטראקציות ונתונים ביומטריים ממכשירי מציאות מדומה לבישים. מטא מתכננת להשתמש בפרסום ממוקד בתוך המטאברס שלהם, מה שמעורר דאגות נוספות הקשורות להפצת מידע מוטעה ואובדן הפרטיות האישית. לפי הערכות חוקרים ואנליסטים מובילים, כמות איסוף הנתונים במטאברס תהיה גדולה יותר מזו שבאינטרנט בשנה הקרובה: "אם אתה חושב על כמות הנתונים שחברה יכולה לאסוף באינטרנט כרגע, מה שהיא יכול לאסוף עם המטאברס, פשוט אין מה להשוות."

התמכרות משתמשים ושימוש בעייתי במדיה חברתית הינה דאגה נוספת. בעיות התמכרות לאינטרנט, מדיה חברתית והתמכרות למשחקי וידאו יכולות להשפיע נפשית ופיזית על פני תקופה ממושכת, כגון דיכאון, חרדה ובעיות שונות אחרות הקשורות לאורח חיים בישיבה כגון סיכון מוגבר להשמנה, מחלות לב וכלי דם. מומחים גם מודאגים מכך שמטאברסים יכולים לשמש כ"בריחה" מהמציאות באופן דומה לטכנולוגיות אינטרנט קיימות.

פשעים וירטואליים כמו התעללות מינית ובעיות בטיחות אחרות של משתמשים הם אתגרים משמעותיים עם פלטפורמות המציאות המדומה החברתיות הנוכחיות, ועשויים להיות נפוצים באופן דומה במטאברס. קזה מקדונלד מהגרדיאן פרסם כתבה לפני מס' שבועות שבו מתח ביקורת על האוטופיות של חברות טכנולוגיה הטוענות כי מטאברס יכול למנוע ניצול עובדים, דעות קדומות ואפליה. מקדונלד הצהיר שהם יהיו חיוביים יותר כלפי פיתוח מטאברס אם הוא לא נשלט על ידי "חברות ובעלי הון אסונות המנסים למצוא דרך להרוויח יותר כסף ככל שהמשאבים של העולם האמיתי הולכים ומתמעטים".

 

פיתוחים שונים היוו ציוני דרך בדרך למטאברס אמיתי, עולם וירטואלי מקוון המשלב מציאות רבודה, מציאות מדומה, אווטרים הולוגרפיים תלת מימדיים, וידאו ואמצעי תקשורת אחרים. ככל שהמטאברס מתפתח, הוא יציע עולם אלטרנטיבי היפר-אמיתי שבו נוכל להתקיים במקביל.
פיתוחים פרימיטיביים של מטאברס כבר קיימים במשחקים מקוונים כמו מיינקראפט, פורטנייט ורובלוקס. לחברות שמאחורי המשחקים האלה יש שאיפות להיות חלק מהאבולוציה של המטאברס. חברות שיכולות להוביל את עולם המטאברס:

מטא (FB) – ענקית הטכנולוגיה שנודעה בעבר כפייסבוק כבר ביצעה רכישות אסטרטגיות בתחום מציאות מדומה, בין היתר רכישת אוקולוס ב-2014. מטא שואפת לעולם וירטואלי שבו דמויות וירטואליות מתחברות דרך עבודה, נסיעות או בידור באמצעות משקפי VR. צוקרברג האמין שהוא יכול להחליף את האינטרנט כפי שאנו מכירים אותו, ואף אמר בהכרזה שבה שינה את שם החברה מפייסבוק למטא: "הפלטפורמה והמדיום הבא יהיו אינטרנט סוחף ומגלם אפילו יותר במקום שבו אתה נמצא בחוויה, לא רק מסתכל עליה, ואנחנו קוראים לזה המטאברס".

מיקרוסופט (MSFT) – ענקית התוכנה כבר משתמשת בהולוגרמות ומפתחת יישומי מציאות מעורבת ומורחבת (XR) עם פלטפורמת Microsoft Mesh שלה המשלבות את העולם האמיתי עם מציאות רבודה ומציאות מדומה. מיקרוסופט אף הראתה את התוכניות שלה בשנה שעברה להבאת מציאות מעורבת כולל הולוגרמות ודמויות וירטואליות אל Microsoft Teams שאמורים לצאת לפועל השנה. עוד בתכנוני החברה לשנת 2022: מרחבים וירטואליים תלת-ממדיים הניתנים לחקר עבור קמעונאות ומקומות עבודה. צבא ארה"ב עובד כעת עם מיקרוסופט על משקפי מציאות רבודה Hololens 2 כדי לאפשר לחיילים להתאמן ולהילחם בה. מעבר לזה, חטיבת האקסבוקס של החברה כבר מחברת מיליוני שחקני וידאו ברחבי העולם, וכעת יש הערכות כי מיקרוסופט תעלה שלב, ואף תשלב משקפי מציאות מדומה.

מיינקראפט – הפלטפורמה האהובה ע"י ילדים ברחבי העולם שנרכשה ע"י מיקרוסופט ב-2.5 מיליארד דולר בשנת 2014. מיינקראפט היא בעצם המקבילה הוירטואלית של לגו שבה שחקנים יכולים ליצור דמות דיגיטלית משלהם ולבנות כל מה שהם רוצים. מיינקראפט מתגאה ביותר מ-140 מיליון משתמשים פעילים חודשיים. במהלך הקורונה, היא התפוצצה בפופולריות בקרב ילדים שנאלצו להסתמך יותר על קשרים וירטואליים.

רובלוקס (RBLX) – הפלטפורמה שנוסדה ב-2004 המכילה 40 מיליון משחקים שנוצרו על ידי משתמשים שבהם משתמשים יכולים לבנות בתים, לעבוד ולשחק. רובלוקס מוערכת כעת בכ-38 מיליארד דולר לאחר שהונפקה בשנת 2021. ביום ההנפקה שלה המייסד ומנכ"ל רובלוקס, דייוויד באסקוקי, צייץ תודה לכל מי שעזר להביא את הפלטפורמה "צעד אחד קרוב יותר להגשמת החזון שלנו לגבי מטאברס". מאז, רובלוקס התחברה לחברת נעלי הסקייטבורד Vans כדי ליצור את Vans World, פארק סקייטבורד וירטואלי שבו שחקנים יכולים להתלבש בציוד Vans טרי ופתחה גן גוצ'י מוגבל, בו תוכלו לנסות ולקנות ביגוד ואביזרים לעצמכם הווירטואליים.

 

תרומת הקריפטו למטאברס

השינויים בעולם סביבנו נעים בקצב די מהיר עם כניסת טכנולוגיות חדשות שלא היו קיימות בעבר. במקרה של בלוקצ'יין, אנו יכולים לראות כיצד המטאברס יכול להביא שיפורים מבטיחים לאנושות. בעוד שאנשים רבים מניחים שהמטאברס נמצא במרחק של יותר מעשור לפני שהוא מתממש בהצלחה, זה עשוי לקרות מהר יותר ממה שמישהו יכול לדמיין. עם זאת, חשוב גם לשים לב לתשומת הלב הגוברת סביב פרויקטים במטאברס, במיוחד פרויקטי הבלוקצ'יין והקריפטו.

בין כל הדיונים על בלוקצ'יין מטאברס ופרויקטי קריפטו, ההגדרה של מטאברס מוצאת את העדיפות הראשונה. חברות רבות מתחרות על ההובלה במטאברס, כאשר שמות מובילים כמו מיקרוסופט, פייסבוק ואנבידיה מובילות את הפיתוח. המטאברס יהיה בעצם מערכת אקולוגית וירטואלית שבתורה תהיה אוסף של עולמות וירטואליים שונים. ניתן לגשת לשירותים ואפליקציות שונים במטאברס כמרחבים נפרדים עבור שימושים מגוונים ויישומים שונים. פרוייקטים חדשים ממשיכים לצוץ לצד חיבור אחד עם השני, ומגשרים בין היבטים שונים של חיי המשתמשים. עם זאת, גולת הכותרת המבטיחה בפיתוח המטאברס היא התפקיד המכריע של הבלוקצ'יין. לדוגמא, הבלוקצ'יין Binance Smart Chain כבר אירחה פרוייקטים רבים של מטאברס כמו משחקי RPG ויקום מטאברס בפני עצמו. הערך שמציג בלוקצ'יין במטאברס מציע הוכחה נאותה לצמיחתם של פרויקטי בלוקצ'יין וקריפטו מטאברס בעתיד. בלוקצ'יין מציג פתרון מאובטח, חסכוני ושקוף המתיישר עם החזון העיקרי של המטאברס.

פלטפורמות מטאברס קריפטו המובילות בשוק:

דסנטראלנד (Decentraland) – אחד החלוצים במטאברס, דסנטראלנד הוא למעשה יקום תלת-ממדי. היקום הזה מאפשר לשחקנים לפתח מגרשים של נדל"ן וירטואלי לצד השתתפות בפעילויות רבות אחרות. שחקנים יכולים גם לארח אירועים, לעסוק בפעילויות חברתיות וליצור תוכן בו. הפלטפורמה הזאת היא פרויקט ידוע במטאברס עוד הרבה לפני שהבאז סביב המטאברס התחיל להצטבר. דסנטראלנד נוצרה ב-2016, והפכה לאחד מפרויקטי הקריפטו הטובים ביותר במטאברס, עם NFTs בשווי של מאות אלפי דולרים. דסנטראלנד מציעה גם מטבע קריפטו מקורי משלה המכונה MANA. לפלטפורמה הזאת יש את התכונות ההכרחיות שמאמתות את כניסתה לרשימת פרויקטי קריפטו מטאברס, כמו ממשק תלת מימד. התכונות האחרות של דסנטראלנד שמתאימות למטאברס כוללות אירועים במשחק, כלכלה דיגיטלית ואלמנטים לאינטראקציה חברתית. בנוסף, Decentraland זוכה לפופולריות שאין שני לה בתקופה האחרונה עבור הנדל"ן הווירטואלי NFT בפלטפורמה המכונה LAND.

בלוקטופיה (Bloktopia) – פלטפורמת מטאברס קריפטו השנייה בחשיבותה בעולם. הפלטפורמה היא בעצם משחק VR, שבו צריך לשחק בסביבה עם גורד שחקים. לגורד השחקים יש 21 קומות שונות המייצגות את ההיצע המרבי של 21 מיליון ביטקוין. היא בעצם שואפת להציע מרכז במטאברס למפגשים חברתיים, עבודה, אירועים ופעילויות רבות אחרות. בלוקטופיה משתמשת בבלוקצ'יין פוליגון כדי להציע את ארבעת הפונקציות העיקריות של למידה, רווחים, גיימינג ופיתוח. ארבעת הפונקציות האלה שמאפשר הבלוקצ'יין פוליגון שמות את בלוקטופיה ברשימת פלטפורמות המטאברס המובילות בעולם. זה יכול לשמש שער חיוני ללמידה על בלוקצ'יין ומשמעותו במטאברס. בלוקטופיה גם ממנפת את המודל של Play-to-Earn באמצעות מטבע הקריפטו שלה BLOK. בנוסף, היא גם מאפשרת הזדמנויות פרסום עם מודעות לצד נדל"ן. יתר על כן, משתמשים יכולים גם לשחק במגוון רחב של משחקים לצד תוכן מקורי וליצור משחקים משלהם.

סאנדבוקס (Sandbox) – שחקנית מפתח בפלטפורמות מטאברס קריפטו; זהו למעשה משחק בלוקצ'יין במטאברס המאפשר למשתמשים לחקור עולם וירטואלי. העולם הוירטואלי בסנדבוקס כולל NFTs, סביבות וירטואליות שנוצרו על ידי משתמשים ועוד. הפלטפורמה התפתחה לסביבה מורכבת הממנפת את טכנולוגיית איתריום והאסימון המקורי שלה, SAND, להנעת הכלכלה במשחק. שחקנים יכולים ליצור דמויות דיגיטליות משלהם שאותם הם יכולים לקשר עם ארנק קריפטו משלהם לניהול ה-NFTs ומטבעות SAND שלהם, כמו גם נכסי בלוקצ'יין אחרים. בעזרת שימוש בתוכנות במסגרת הפלטפורמה, שחקנים יכלו ליצור פריטים NFTs ומשחקים וירטואליים.

אנג'ין (Enjin) – פלטפורמת בלוקצ'יין שעוזרת למשתמשים ליצור NFTs שהם יכולים להשתמש בהם כפריטים במשחק. אנג'ין שיחררה בהצלחה ערכות פיתוח תוכנה (SDK) כדי לאפשר פיתוח פשוט של NFTs מבוססי איתריום. מכיוון שמכשירי NFT הפכו להיבט אינטגרלי במטאברס, אנג'ין מתחייבת לפתח פלטפורמה מאובטחת להטמעת NFTs. ההיבט הבולט ביותר באנג'ין כאחד פלטפורמות מטאברס קריפטו הוא הנזילות עבור NFTs. בדרך כלל, NFTs מאופיינים בחוסר נזילות מכיוון שאתה חייב למצוא קונה ל-NFTs. להיפך, אתה יכול להמיר את ה-Enjin NFT שלך למטבעות קריפטו ENJ, ולקבל את הערך הרצוי עבור ה-NFT, מה שפותר את בעיית הנזילות.

סטאר אטלס (Star Atlas) – אחד מפרויקטי הקריפטו החדשניים ביותר של מטאברס. זהו פלטפורמת מטאברס גיימינג חדש שנבנה על היסודות של משחקי וידאו מרובי משתתפים בזמן אמת, טכנולוגיות פיננסיות מבוזרות ובלוקצ'יין. סטאר אטלס מגשר על הפער בין טכנולוגיית מטאברס לבלוקצ'יין כאשר היא מושתת ביסודותיה על הבלוקצ'יין של סולאנה, עם מטבע הקריפטו של הבלוקצ'יין SOL. הפלטפורמה מאפשרת למשתמשים לקנות נכסים דיגיטליים כמו קרקע, ציוד, ספינות וצוות. בנוסף, הפלטפורמה כוללת גם מערכת פיננסית במשחק המכונה POLIS, המשרתת בעיקר את ההליכים השונים במשחק. עם כל כך הרבה פונקציות ייחודיות וחוויות מבטיחות, סטאר אטלס יכולה לעלות במהירות בין פלטפורמות מטאברס המובילות בעתיד.

מקור – 101Blockchains, עיבוד – אינטראקטיב ישראל

מטאברס הוא הטרנד הגדול ביותר בעולם הטכנולוגיה בכלל ובעולם הקריפטו בפרט. המיתוג מחדש של מטא והצמיחה הדרסטית בערך של מטבעות קריפטו מטאברס מציגים הוכחה חיונית להיתכנות של מטאברס. נוסף על כך, פרויקטים של בלוקצ'יין מטאברס מוכיחים את הקומבינציה הנכונה לשילוב בלוקצ'יין ומטאברס ביחד.

עם זאת, אנו עדיין בשלבים ראשוניים של התפתחות המטאברס. במקביל, מספר הפרויקטים במטאברס גדל גם הוא באופן מהותי. בלוקצ'יין יכול לספק את התכונות הנדרשות במטאברס, כגון שיתוף פעולה הדדי, אבטחה, בעלות וביזור. עם בעיות רבות שצריך לפתור, כמו הטרדות ופשעים וירטואליים ועד בעיות בריאותיות, אין ספק שהמטאברס בעל פוטנציאל חסר תקדים לשנות לעד את האנושות מאז היווסדה של הרשת החברתית הראשונה, ויהיה מעניין לעקוב אחר התפתחות המטאברס בשנים הבאות.

לקריאה מעמיקה על עולם הקריפטו, ובפרט על טכנולוגיות בלוקצ'יין שעליהן נשענות פלטפורמות קריפטו מטאברס ניתן לקרוא כאן.

מקורות:

  1. 101Blockchains
  2. Kraken
  3. USA Today
  4. Wikipedia

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן