fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

 

ב-23 ליולי 2024, הדיווחים על מגעים מתקדמים בין גוגל (GOOGL) וחברת הסייבר הישראלית וויז (WIZ) לכאורה התפוצצו, מה שהוביל לאי הסכמה על עסקת הרכישה בסך 23 מיליארד דולר. ההודעה על סירוב ל"הצעות רכישה" נמסרה במייל לעובדים על ידי מנכ"ל וויז, אסף רפפורט. המהלך הגיע ערב פרסום הדוחות הכספיים של גוגל, מה שמעיד על כך שההחלטה נפלה ממש ברגע האחרון.

הדוחות הכספיים שגוגל הייתה אמורה לפרסם, היו ככל הנראה אמורים לכלול במקור את ההכרזה על הרכישה של וויז. במקום זה, בשיחת הוועידה עם האנליסטים גוגל סיפקה תגובה דיפלומטית לפרסום על המגעים המתקדמים לרכישת החברה הישראלית שבסופו של דבר לא הובילו לעסקה. מועד פרסום הדוחות קבע את העיתוי שבו רפפורט היה חייב לשגר את המייל לעובדים, ובו הכריז על סירוב ל"הצעות רכישה".

ביום פרסום הדוחות הכספיים של גוגל, התברר כי החברה הכניסה $84.7 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה, מעל התחזיות של $84.3 מיליארד דולר. הרווח היה $1.89 למניה, מעל הצפי של $1.85 למניה. הכנסות הפרסום של גוגל הגיעו ל-$64.6 מיליארד דולר, מעל הצפי של $64.5 מיליארד דולר. עם זאת, הכנסות הפרסום ביוטיוב היו $8.66 מיליארד דולר, מתחת לצפי של $8.95 מיליארד דולר. יחידת הענן של גוגל הציגה הכנסות של $10.35 מיליארד דולר ורווח תפעולי של $1.17 מיליארד דולר, מעל הצפי של $10.1 מיליארד דולר והכנסה תפעולית של $982.2 מיליון דולר.

משרדי גוגל בקליפורניה

למרות התוצאות המרשימות, מניית גוגל ירדה ב-2.18% במסחר המאוחר בעקבות העלייה בהוצאות על בינה מלאכותית. החברה דיווחה על הוצאות של 2.2 מיליארד דולר ברבעון השני על פיתוח יכולות AI, כפול מההוצאות בשנה שעברה שהיו 1.1 מיליארד דולר. המשקיעים נותרו מודאגים מהעלייה בהוצאות על בינה מלאכותית, במיוחד מאחר וההשקעה עדיין לא הניבה הכנסות משמעותיות. 

המניעים לסירוב לעסקה כוללים מספר שיקולים אסטרטגיים. תחילה, רפפורט והשותפים המייסדים של וויז שאפו להנפיק את החברה ולהפוך אותה לחברת סייבר ענקית, כדוגמת פאלו אלטו (PANW). המייסדים חששו מהסכם המכירה המחייב אותם להישאר בחברה לתקופה של שלוש-ארבע שנים, כפי שנהוג בהסכמים מסוג זה. הם העדיפו להמשיך לצמוח ולהוביל את וויז לכיוון עצמאי.

התקלה העולמית במחשבים שקרתה ביום שישי שעבר בעקבות העדכון של חברת הסייבר קראודסטרייק (CRWD) הייתה גם היא מרכיב משמעותי בהחלטה. התקלה הקשה שפגעה במערכת ההפעלה של מיקרוסופט (MSFT) סיפקה לרפפורט ולשותפיו חיזוק להחלטתם. היא הדגישה את התלות הגדולה מדי במיקרוסופט ויצרה כר נוח לאתגר את קראודסטרייק בתחרות על תשומת לב הלקוחות והמשקיעים.

לא רק המייסדים היו מעורבים בהחלטה זו. הקרנות שמחזיקות בוויז, ובראשן אנדריסן הורוביץ, דחפו לעסקה. הקרן הענקית השקיעה בוויז בגיוס האחרון שלה לפי שווי של 12 מיליארד דולר, והצעה של 23 מיליארד דולר הייתה מפתה מאוד. מנגד, סקויה, אינדקס וסייברסטארטס, המשקיעים הראשונים בוויז, היו קשובים יותר למייסדים.

קריסת המחשבים בתקלה של קראודסטרייק

רפפורט לא היה שלם עם העסקה מלכתחילה, אך ידע שזו הצעה שאי אפשר לסרב לה. התקלה של קראודסטרייק סיפקה לו חלון לקבלת שווי גבוה עוד יותר עבור וויז. המייסדים והמשקיעים חששו שגוגל עלולה למצוא משהו לא טוב בתהליך בדיקת הנאותות של וויז, מה שעלול להוביל להפחתת השווי או לביטול העסקה.

על אף שהכותרות המידיות בישרו על "התפוצצות" העסקה, ייתכן שגוגל תשפר את הצעתה או שאמזון (AMZN) ומיקרוסופט יחזרו לתמונה עם הצעה חדשה. פוטנציאל אישור העסקה על ידי רשות ההגבלים העסקיים אינו מבוטל, שכן וויז פועלת בשוק מבוזר מאוד שאין בו חברה אחת שמחזיקה יותר מאחוזים בודדים.

ההחלטה להשאיר את וויז עצמאית עשויה להיות לטובת מדינת ישראל בטווח הארוך, שכן החברה תמשיך להעסיק עובדים ולהתרחב בארץ. אולם, הממשל התאגידי של וויז עדיין לא מוכן להנפקה, והחברה צריכה למנות דירקטוריון מסודר וסמנכ"ל כספים לפני שתוכל להגיע לבורסה. הנפקת וויז תלויה גם בתנאים הכלכליים הגלובליים ובתנודתיות בשווקים הפיננסיים. אם וויז תוכל להנפיק בשווי של יותר מ-23 מיליארד דולר, זה יהיה הישג מרשים מאוד, אך יש צורך בכמה הורדות ריבית ושוק הנפקות חם כדי שזה יקרה.

וויז בנתה מכונת שיווק ומיתוג מרשימה, אך ההתנהלות שלה בשנה האחרונה עלולה לחזור כבומרנג אם היא לא תעמוד בהתחייבויותיה. אמינות המידע שהיא מספקת למשקיעים היא קריטית להמשך הצלחתה. מייסדיה למדו את השפה כשהיו בתוככי מיקרוסופט, אך ההתנהלות שלהם חייבת להיות שקופה ואמינה כדי להמשיך ולהוביל את החברה קדימה. בינתיים, התחרות בשוק הסייבר לענן ממשיכה להתחזק, ווויז חייבת להתמקד בתמחור המוצר שלה ובשיפור הניהול התאגידי שלה כדי לעמוד באתגרים העתידיים.

מקורות:

פייננשל טיימס

יאהו פייננס

פוקס ביזנס

סי אן אן

רויטרס

ניו יורק טיימס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

3.23.103.14
דילוג לתוכן