מאת: עידן סימן טוב, בית השקעות אינטראקטיב ישראל
תעשיית הרכבים החשמליים פרצה לחיינו לפני כעשור, אך לקח זמן רב לאימוצה באוכלוסייה. התפרצות הקורונה הניעה שרשרת תהליכים ברחבי העולם, כאשר בין היתר אנשים צרכו הרבה יותר מוצרי צריכה, אך גם נעשה שינוי רוחבי בטעמים ובהעדפות הצרכנים. יש מספר ענפים שנהנו במיוחד מאפקט הקורונה, כאשר אחד הענפים העיקריים שנהנו הוא ענף הרכבים החשמליים. דוגמא מעניינת היא חברת פולסטאר. עד לפני 4 שנים, פולסטאר התמחתה ביצירת מנועי בעירה אפקטיביים לרכבי דלקים. כעת היא הפכה לאחת החברות המנסות לנצל את הביקוש הגואה למכוניות חשמליות.
העלייה יוצאת הדופן בביקוש מורגשת בכל העולם, משנגחאי ועד שטוטגרט, מטוקיו ועד טורונטו, וממותגים חדשים ועד לענקיות ותיקות בתעשייה. זה חריף במיוחד באירופה; 1 מכל 12 מכוניות שנמכרו ברחבי היבשת בשנה האחרונה פעלו על סוללות בלבד ואם סופרים דגמים היברידיים שמשתמשים גם במנוע וגם בסוללה, זה עולה ל-1 מכל 3. המכירות של מכוניות חשמליות באירופה זינקו מ-198,000 ב-2018 ל-1.17 מיליון בשנת 2021.
רכבים חשמליים עדיין מהווים רק כ-1% מצי המכוניות העולמי של הרכבים הקיימים כיום, אבל המכירות מגדילות את פלח השוק הכולל במהירות. בתחזיות לשנת 2025 של בלומברג, כ-25% מהמכוניות החדשות שנרכשות בסין וכ-40% מאלה שנרכשות בגרמניה צפויות להיות חשמליות. המכירות העולמיות של רכבי EV צפויות להגיע ל-10.7 מיליון עד 2025, ולאחר מכן ל-28.2 מיליון עד 2030.
עד לאחרונה רכבים חשמליים נראו נושא שנוי במחלוקת, אך כעת מקובל לדמיין את המכונית הבאה שלכם חשמלית. מדי פעם, שינוי איטי של האופן שבו העולם עובד מתחיל פתאום לצבור קצב בקצב מהיר, וזה בדיוק מה שקורה עם ענף הרכבים החשמליים. בפרק זמן קצר יחסית, השינוי בתעשיית הרכב עבר מהילוך ראשון לחמישי. בהתחשב בחשיבותו של ייצור רכב לכלכלות רבות, לטלטלה שמתחילה לזעזע את התעשייה יש השלכות עצומות על מקומות עבודה, פיתוח עירוני ואפילו גיאופוליטיקה. אנליסטים רבים מתארים את השינוי הרוחבי "כמו לעבור מהסוס למכונית".
הרבה מתשומת הלב על רכבים חשמליים התמקדה בהצלחה המדהימה של טסלה או בשאיפות האגרסיביות של קבוצת חברות סיניות כמו BYD. עם זאת, השינוי החשוב הנוסף בשנתיים האחרונות היה תגובתן של יצרניות הרכב הגדולות והוותיקות. רבים מהמותגים הגדולים בעולם, החל מפורד עם משאית ה-F150 לייטנינג ועד לפולקסווגן עם חטיבת EV שלה, מעריכים כעת את עתידם על רכבי EV הצפוי לפרוח בקצב אגרסיבי. בתערוכת הרכב של מינכן בספטמבר האחרון, התערוכה האירופית הגדולה הראשונה מזה שנתיים עקב התפרצות הקורונה, כמעט ולא הופיעו לראשונה דגמי בנזין חדשים.
תעשיית הרכב החשמלי נהנתה ביותר מ-100 מיליארד דולר בהשקעות מאז תחילת 2020. כמו כן, יצרניות הרכב הכריזו על סך של 330 מיליארד דולר של השקעה בטכנולוגיית רכבים חשמליים וסוללות ב-5 השנים הקרובות. לפי חברת הייעוץ אליקס פרטנרס, סכום ההשקעות זינק ב-40% בשנה האחרונה. הם אף הוסיפו: "האם זו נקודת פיתול? אני חושב שהתשובה חייבת להיות כן. כמה יצרנים נקטו בפעולה בלתי נתפסת בעבר: התכוננו לבטל את מנוע הבעירה הפנימית לחלוטין."
לפני כשנה קבעה פולקסווגן את אחד מלוחות הזמנים השאפתניים ביותר בתעשייה. משנת 2025 יעברו כל המערכות המשמשות לבניית כל מכוניות מרצדס בנץ לייצור דגמים חשמליים. מנכ"לית מרצדס, אולה קלניוס: "אנחנו בדרך מאוד מואצת בהשוואה למה שחשבנו אפילו לפני כמה שנים". פורד עצמה התעוררה מאוחר, אך לא מאוחר מדי. לפני כחודשיים פורד הכריזה על השקעה של 20 מיליארד דולר בניית מפעלי ענק ובמו"פ על-מנת להדביק את הפער שפתחו טסלה ופוקלסווגן בענף הרכבים החשמליים כדי לחזור להיות חברה מובילה בתעשיית הרכב בכלל ובענף EV בפרט.
למה זה קורה עכשיו?
חלק מההסבר טמון בפוליטיקה. בעוד שיצרניות הרכב דיברו במשך שנים על השקת דגמים חשמליים, לחץ פוליטי דרבן אותם לעשות את המאמץ הממשי הראשון למכור אותם במספרים משמעותיים. כללי פליטות ברחבי אירופה הובילו לגל הגדול הראשון של מכירת מכוניות חשמליות ב-2020. לפי LMC Automotive, כ-734,000 דגמי סוללות נמכרו ברחבי היבשת בשנת 2020 למרות סגרי הקורונה, כמות כפולה מ-2019 ויותר מהשנים 2016-2018 ביחד.
הכללים הרגולטוריים מתהדקים. בריטניה כבר הודיעה על תוכניות להפסיק את מכירת מכוניות בנזין ודיזל לחלוטין עד שנת 2035, כאשר נורבגיה תמשיך לפי תאריך הפסקה אגרסיבי יותר עד שנת 2025. האיחוד האירופאי מציע איסור דה פקטו משלו לשנת 2035. התחייבויות אלו צפויות לבוא לצד הבטחות הוצאות כדי לסייע, בין היתר, בהתקנת תחנות הטעינה הדרושות כדי לשכנע את הצרכנים לעבור לחשמל בהמוניהם. מנכ"לית מרצדס, אולה קלניוס, הוסיפה: "ממשלות שמות את הכסף שלהן במקום שבו הפה שלהן נמצא. המשימה הגדולה ביותר שבה הממשלה והתעשייה יכולים לעבוד יד ביד היא השקעה בתשתיות."
לא רק ממשלות לאומיות מפחיתות את הפליטות. מספר רשויות עירוניות מורידות מכוניות ישנות יותר מהכבישים עם הכרזה על אזורים נקיים מזיהום, ודוחפות נהגים עירוניים לעבור לרכבים פחות מזהמים, כאשר רבים מהם פונים לדגמים חשמליים. לדוגמא, אזור הפליטה הנמוך של לונדון עצמה, הקונס נהגים עם מכוניות ישנות יותר, מתרחב החודש כך שיכלול את האזור בתוך הכבישים הטבעתיים המעגליים שלו, אזור שמשפיע על 2.6 מיליון מכוניות. פריז, בריסל ואמסטרדם נמצאות בין ערים עם תוכניות דומות, בעוד שהגבלות על דגמי דיזל ישנים יותר קיימות בעשרות מרכזי ערים בגרמניה.
הסיבה הגדולה ביותר למהפכת ענף הרכבים החשמליים בשוק היא היצע הרכבים. שלל דגמי מכוניות מוכנות כעת לפנות לכלל סוגי הקונים. עד לאחרונה, היעדר מוצרים ברי-קיימא היה החסם העיקרי בפני צרכנים לעבור למכונית חשמלית. עם זאת, יצרניות הרכבים החשמליים עבדו ללא הפסקה כדי לייצר רכבים חשמליים עם טווח סוללה אטרקטיבי.
לאחר שנים של שיווק רכבים חשמליים ללא ייצור סדרתי ממשי, יצרניות רכבים חשמליים מציעות כעת שלל דגמי מכוניות חשמליות, ממכוניות סדאן קטנות לרכבים משפחתיים גדולים ועד לרכבי ספורט, כאשר עוד עשרות דגמים מתוכננים לשנים הקרובות. בעוד שרבים מהם עדיין יקרים יותר מרכבי בנזין, הם מתהדרים בעלויות תפעול נמוכות משמעותית, אפילו יותר ככל שמחירי הדלק עולים, בעוד שרוב הממשלות עדיין מציעות תמריצי רכישה נדיבים, כמו בישראל שב-75,000 ש"ח הראשונים המס הוא 10%, ולא מסורתי 80% כמו בשאר רכבי דלקים.
קיימים כיום כ-330 דגמים חשמליים ו/או היברידיים לעומת 86 דגמים בלבד לפני 5 שנים. המספר הזה צפוי לעלות ליותר מ-500 עד שנת 2025. כשהקורונה התפרצה בשנת 2020, רוב יצרניות הרכב הפחיתו משמעותית בהוצאות על כל הפרויקטים מלבד הפרויקטים החיוניים ביותר. פיתוחים של מנועי בעירה נעצרו, אבל ההוצאות על טכנולוגיה חשמלית דווקא גדלו. מחלקת אנליזה רכב בבנק ג'פריס: "הקורונה הייתה למעשה אחת העזרות הטובות ביותר שקיבלה התעשייה מזה שנים כי היא אילצה אותם להיות ממושמעים".
אפילו עבור מנהלים מנוסים, מהירות ההנפקה הייתה מפתיעה. כשראש רנו לשעבר, תיירי בולורה, תפס את ההגה ביגואר לנד-רובר לפני מספר חודשים, הוא החל לגבש תוכניות ייצור רכבים חשמליים שאז בקושי היו קיימות. ב-6 החודשים שנדרשו לתכנן את האסטרטגיה, התעשייה הייתה עדה להאצה כזו עד שהיעדים המוקדמים נפסלו למטרות שאפתניות יותר.
אולם למרות ההתרגשות, יש הסתייגויות זהירות בין יצרניות הרכב הגדולות ביותר. תנועה מהירה מדי עלולה להרחיק את הלקוחות הנוכחיים שאינם מסוגלים או לא רוצים לעבור. מנכ"ל BMW, אוליבר זיפסה: "אם אתה אומר ש-50% מהשוק באירופה יהיו חשמליים טהורים ב-2030, עדיין יש את 50% האחרים, ואם אתה אומר שלא תשרת את ה-50% האלה, אתה מכניס את עצמך לצרות". יצרנית הרכב הגרמנית BMW הבטיחה לשחרר דגם סוללה בכל מחלקת רכב עד שנת 2023, אך גם הציבה מלאי עצום בדגמים היברידיים שיכולים לנהוג חלק מהמסע על סוללה חשמלית, לפני שיפעילו את מנועי הבעירה מחוץ לגבולות העיר. כמו כן, למרות שמכירות רכבים חשמליים פורחות הן באירופה והן בסין, שני השווקים עדיין מסתמכים במידה רבה על סבסוד ממשלתי.
מעבר מהיר ורוחבי כזה הוא הזמנה לתחרות יתרה. מכוניות חשמליות, שהן פשוטות יותר לתכנון ולייצור מאשר דגמים המבוססים על מנוע הבעירה הפנימית, הורידו את חסמי הכניסה לתעשייה שפעם לא הייתה ניתנת לחדירה. השאלה הגדולה של יצרניות הרכב המבוססות היא האם הן יכולות להצליח ליצור עתיד מול האיומים של חברות הסטארטאפ, שנעות בין טסלה לחברות הסיניות הרבות שנואשות לתפוס נתח שוק. למרות שטסלה התחזקה בשנתיים האחרונות, יצרניות הרכב הסיניות התחזקו גם, ואף תפסו פלח שוק גדול יותר.
תעשיית הרכבים החשמליים עשו התקדמות טכנולוגית מהירה. למכוניות חשמליות מוקדמות היו טווחים מוגבלים ומהירות טעינה נמוכה. ההשקה של טסלה S ב-2012, עם טווח של 415 ק"מ, קבעה את הסטנדרט בתעשייה, ורק לאחרונה זכתה לכך הגרסה האחרונה של יגואר ואאודי. הדגמים החדשים יותר של שחקנים גדולים הם הרבה יותר תחרותיים בתמחור, טווח וביצועים. המציאות היא שמכונית חשמלית מודרנית היא מכונית טובה יחסית לנהיגה.
עם זאת, חלק מיצרני הרכב מרגישים שהם נכנסים לתחרות הזו עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. חברות רכבים חשמליים הצליחו לגייס כסף או להנפיק לפי הערכות שווי עצומות, בעוד יצרנים מבוססים נסחרים במכפילי רווחים נחותים. בתור דוגמא, חברת ניו הסינית, חברת סטאראפ שמפסידה מיליארדי דולרים בשנה, מוערכת כמעט פי 2 מהשווי של פרארי, אחת מהחברות הגדולות והוותיקות בעולם.
בשנה האחרונה נראו מספר הנפקות מעניינות בענף הרכבים החשמליים. בתור דוגמא, הנפקת ריביאן (RIVN$), יצרנית הטנדרים החשמליים האמריקנית, ב-80 מיליארד דולר על אף שעדיין לא התחילה לייצר טנדרים חשמליים בקצב סדרתי. יש גם את פולסטאר, המותג החשמלי החדש של וולבו, אשר מוערכת ב-20 מיליארד דולר כאשר היא צפויה לעבור הנפקת מיזוג (SPAC) עם השלד הבורסאי GGPI$, מה שמראה שיש תקווה לקבוצות רכב מדור קודם לנצל את ההתרגשות בשוק על ידי יצירת מותגים חדשים של קבוצות הרכב הגדולות. זה מהווה הזדמנות לחברות רכבים כמו JLR (יגואר-לנד רובר), שמתכננת להפוך את מותג יגואר לחשמלי לחלוטין מלא עד 2025.
המפעל הראשון של חברת הרכבים החשמליים הסינית ניו היה כל כך גדוש בעיכובים שהחברה הגישה מסמכי הנפקה לאחר ששלחה רק 400 רכבים חשמליים. אפילו לטסלה לקח 15 שנים להגיע למצבה הנוכחי, והיא תופסת כ-1% ממכירות הרכב העולמיות. עבור יצרניות הרכב הגדולות, האיום הגדול ביותר עשוי להגיע לא מחברות סטארטאפ, אלא מסין.
בעוד שחקניות סיניות כמו SAIC ו-First Auto Works לא הצליחו להתחרות עם יריבות בינלאומיות בעידן מנוע הבעירה, המעבר לרכבים חשמליים מספק הזדמנות לשלוט בתחום הנשלט באופן מסורתי על ידי גרמניה, יפן וארה"ב. שפע של חברות רכבים חשמליים, הממומנות היטב על ידי ממשלות מקומיות או יצרניות רכב גדולות, ולעיתים קרובות מאוישים על ידי מהנדסים אירופאים לשעבר, נכנסו לשוק. המכוניות החשמליות הראשונות מתוצרת סין כבר מוצגות באולמות התצוגה באירופה, מהמותג MG בבעלות SAIC ומחברות חדשות כמו ניו ו-Aiways.
חברות הרכבים החשמליים החדשות יאלצו כעת להתחרות בחברות הגדולים כאשר יצרניות רכב מבוססות מוציאות את הדגמים החשמליים החדשים שלהן. בשנה שעברה, 9 מתוך 10 מכוניות שיצאו מסוכנויות וולבו היו מונעות בנזין או דיזל. כיום, כמעט מחציתם הם רכבים היברידיים ו/או חשמליים.
תעשיית הרכבים החשמליים נחשבת אחת התעשיות פורצות הדרך בחיינו. על אף שמדובר בתעשייה צעירה, בכל שנה נמכרים מיליוני רכבים חשמליים כאשר הצפי הוא גידול שנתי של מעל 1000% בעשור הקרוב. תעשיית הרכבים החשמליים הינה תעשייה שלמה הצפויה להמשיך ליהנות משינוי הרגלי הצריכה של הצרכנים, בשילוב עם חוקים רגולטוריים המעודדים מעבר לרכבים חשמליים. אפשרויות ההשקעה בחברות מעולם הרכבים החשמליים הינן רבות ומגוונות. הנה כמה מהן:
1. טסלה (TSLA$) – חברת הרכבים החשמליים הגדולה בעולם הנסחרת בשווי שוק של טריליון דולר. בשנה האחרונה טסלה מכרה 936 א' רכבים חשמליים, וברבעון ה-1 היא הספיקה למכור מעל 300 א' רכבים ולסיים לבנות את מפעל הענק החדש שלה בברלין. טסלה צפויה למכור 1.5 מיליון רכבים השנה, ולהמשיך במסורת בגידול מכירות שנתי ממוצע של 50%. טסלה נחשבת חברת הרכבים החשמליים המובילה בעולם, המציעה את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בענף, במחירים הוגנים יחסית.
2. חברת BYD (טיקר BYDDY$) – חברת רכבים חשמליים בין המובילות בעולם הנסחרת בשווי שוק של 106 מיליארד דולר. שם החברה המלא הוא "תבנה את החלום שלך" (Build Your Dream). BYD הינה חברת רכבים חשמליים סינית המעסיקה 224 א' עובדים. בניגוד לטסלה, BYD מוכרת רכבים חשמליים ורכבים היברידיים כאשר בשנת 2021 החברה מכרה 597 א' רכבים. בדומה לטסלה, החברה BYD מקפידה גם היא על מסורת בגידול מכירות רכבים שנתי בממוצע של 150%. החברה BYD מוכרת רכבים חשמליים, משאיות חשמליות ואוטובוסים חשמליים כאשר רק פלח רכבים חשמליים והיברידיים אחראי לכ-94% מכמות מכירות הרכבים של החברה.
3. פולקסווגן (VWAGY$) – חברת רכבים גרמנית בין הגדולות בעולם הנסחרת בשווי שוק של 106 מיליארד דולר. פולקסווגן היא אחת מהחברות הגדולות בעולם המעסיקה 672 א' עובדים. פולקסווגן הינה בעלת עשרות מותגי רכבים כמו אאודי, פורש, בנטלי ועוד, אך היא גם מובילה עולמית בתעשיית הרכבים החשמליים כאשר רק בשנה שעברה פולקסווגן מכרה 762 א' רכבים חשמליים והיברידיים. החברה שמה לעצמה מטרה למכור לפחות חצי מכלל הרכבים שלה בתור רכבים חשמליים או היברידיים עד שנת 2025, ואף לעבור לייצור של רק רכבים חשמליים והיברידיים עד שנת 2030.
4. ניו (NIO$) – חברת רכבים חשמליים סינית הנסחרת בשווי שוק של 36 מיליארד דולר. ניו נחשבת בין המובילות העולמיות בענף כאשר בשנת 2021 החברה מכרה 91 א' רכבים חשמליים, פי 2 משנה שעברה. ניו מייצרת רכבי יוקרה חשמליים באמצעות 7,700 עובדים המועסקים אצלה ברחבי העולם. אם BYD וטסלה מייצרות רכבים לכלל האוכלוסייה, ניו מייצרת בעיקר רכבי יוקרה ורכבי פרמיום המיועדים לפלח שוק מסוים, וישנו ביקוש רב לרכבים הללו.
ענף הרכבים החשמליים היה נודע בתור ענף טרופי ללא אימוץ נרחב וללא רכבים אטרקטיביים. אממה, כיום תעשיית הרכבים החשמליים הינה אחת מהתעשיות המדוברות בעולם, המציעה מאות דגמים מכל הסוגים, ומספקת לקהל לקוחותיה גם רכבים אמינים ואטרקטיביים, גם חיסכון רב בעלויות דלק, וגם שמירה על איכות הסביבה בעזרת ניצול מועט של דלקים ופליטת גזי חממה מעטים עד אפסיים.
בכירי תעשיית הרכבים החשמליים סיכמו את המהפיכה של הענף כך: "הספיגה עצומה, אנשים אימצו את זה. הקצב הוא פנומנלי, ברגע שתהיה תשתית שתתמוך בו לא יהיה מעצור". הענף עובר אימוץ רוחבי באירופה, בארה"ב ובסין, כאשר ישנו זינוק במכירות רכבים חשמליים גם במזרח התיכון ובמדינות מתפתחות ברחבי העולם כאשר עוד ועוד אנשים רוכשים רכבים חשמליים והיברידיים.
מקורות:
- Financial Times
- Statista
- EV Volumes
- AlixPartners
- טויוטה
- טסלה
- ניו
- BYD
- פולקסוואגן
- מרצדס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.