fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל

מסחר אלקטרוני, תעשייה שהייתה שולית בתחילת המאה ה-21, גדלה כעת למעצמה עולמית מסיבית, מעצבת מחדש את האופן שבו צרכנים מתקשרים עם השווקים. המהפכה הדיגיטלית הזו בקמעונאות הציגה מרחב דינמי שמתפתח ללא הרף, עם חברות רבות במגזרים שונים שמתחרות על ביסוס דומיננטיות.

זרעי המסחר האלקטרוני נזרעו בשנות ה-90, עם חלוצות כמו אמזון (AMZN) ואיביי (EBAY). חברות אלה יצאו למסע אל שטחים לא ידועים ברובם, תוך שהם מנצלים את הפוטנציאל המתפתח של האינטרנט לחבר בין קונים למוכרים בצורה חדשה ונוחה. הצלחתם המוקדמת עזרה להניח את הבסיס להתפשטות השווקים המקוונים, והובילה עידן של מסחר אלקטרוני שממשיך לפרוח גם היום.

ככל שהתעשייה התבגרה, היא ראתה מידה מדהימה של גיוון והתמקצעות. נוף המסחר האלקטרוני של ימינו הוא שטיח של שחקנים מגוונים, כל אחד מחדד את הצעת המכירה הייחודית שלו.

אמזון, עם מגוון המוצרים העצום שלה ורשת הלוגיסטיקה ללא תחרות, ביצרה את מעמדה כלויתן המסחר האלקטרוני בעולם. זה לא רק שוק אלא מערכת אקולוגית ענקית המציעה מוצרים, שירותים ומערך של חברות בת. שווי השוק של החברה עומד כיום על למעלה מ-1.3 טריליון דולר, מה שמדגיש את הפוטנציאל הפיננסי העצום שיש למגזר הזה.

קבוצת עליבאבא (BABA), הענקית הסינית, משקפת את מעמדה של אמזון אך עם ניחוח מזרחי מיוחד. השולט בשוק האסייתי העצום, השפעתה של עליבאבא משתרעת ממסחר אלקטרוני ועד למחשוב ענן ופלטפורמות תשלום דיגיטליות. ההנפקה המוצלחת שלהם ב-2014 ב-NYSE הדגימה את התיאבון העולמי למניות מסחר אלקטרוני ואישרה את הכדאיות הפיננסית של המגזר.

למרות הנוכחות של הענקים הללו, תחום המסחר האלקטרוני אינו מונופוליסטי. חברות נישה עשו צעדים משמעותיים בתחומים מיוחדים. אטסי (ETSY), למשל, גזרה חלל ייחודי בשוק עבור מוצרי יד ווינטג', הפונה לצרכן נבון יותר ומודע לקיימות. שופיפי (SHOP), שחקן מפתח נוסף, מציעה לעסקים ליצור חנויות מקוונות מותאמות אישית שלהם, מאפשרת יזמות ויצירת מרחב מסחר אלקטרוני דמוקרטי יותר.

אטסי – שוק לממכר עבודות יד

בתחום השירותים הדיגיטליים, נטפליקס (NFLX) וספוטיפיי (SPOT) חוללו מהפכה בדרך שבה אנו צורכים מדיה. על ידי הצעת בידור מבוסס-מנויים, לפי דרישה, הם התאימו את מודל הקמעונאות המקוונת כך שיתאים לנוף התוכן הדיגיטלי.

גם מגזר המכולת לא היה חסין מפני גל המסחר האלקטרוני. אינסטהקרט (חברה פרטית), למשל, הביאה את הנוחות של קניות מקוונות למכולת, ושינתה את אופן האינטראקציה של הצרכנים עם דברים חיוניים יומיומיים.

עם זאת, מכיוון שחברות המסחר האלקטרוני שואפות ללא הרף לבדל את עצמן, עליהן להתמודד גם עם הציפיות המשתנות של הצרכנים, הטכנולוגיה והסביבות הרגולטוריות.

העלייה של מסחר בטלפון הנייד וחוויות מותאמות אישית המופעלות על ידי בינה מלאכותית מניעות את פלטפורמות המסחר האלקטרוני להתפתח מעבר למודל מבוסס האינטרנט המסורתי. חברות כמו אסוס (ASC.L), עם גישת ה-mobile-first שלהן ותכונות התנסות התומכות ב-AR, מציבות סטנדרטים חדשים בתעשייה לחוויית קניה אינטראקטיבית ומותאמת יותר.

במקביל, תקנות סביב פרטיות נתונים וחוקי הגבלים עסקיים מציבות אתגרים מתמשכים. כפי שהראו תביעות הגבלים עסקיים האחרונות נגד אמזון ומטא (META), ענקיות הכלכלה הדיגיטלית עשויות לעמוד בפני צעדים מחמירים שנועדו למנוע מונופוליזציה בשוק ולהגן על נתוני צרכנים.

במבט קדימה, עתיד המסחר האלקטרוני נראה מבטיח להפליא. התקדמות הטכנולוגיה, כמו 5G, AI, VR ובלוקצ'יין, מוכנות לשנות את התעשייה עוד יותר. השינוי המתמשך בהתנהגות הצרכנים לכיוון קניות מקוונות, שדורבן על ידי מגיפת הקורונה, לא מראה סימנים של האטה.

לאור זה, מניות מסחר אלקטרוני מציגות הזדמנויות רווחיות למשקיעים. עם זאת, כמו כל השקעה, הם אינם ללא סיכון. חברות מסחר אלקטרוני פועלות בתעשייה דינמית, המתפתחת במהירות, רצופת לחצים תחרותיים, הפרעות טכנולוגיות ובדיקה רגולטורית. לפיכך, בעוד שהתגמולים הפוטנציאליים גבוהים, על המשקיעים לנתח בקפידה את המודל העסקי, עמדת השוק ואסטרטגיית הצמיחה של כל חברה כדי להפחית סיכונים אלו.

בואו נעמיק בכמה מהזירות המרכזיות בנוף המסחר האלקטרוני

מהפכת הפינטק במסחר אלקטרוני

מרכיב מכריע במעבר זה היה עלייתם של פתרונות תשלום דיגיטליים. פייפאל (PYPL) קבעה את הקצב מוקדם, אבל עכשיו יש שפע של ארנקים דיגיטליים ופלטפורמות תשלום, כמו בלוק (SQ) ואפרים (AFRM) שמשנים את המשחק. גם מטבעות קריפטו וטכנולוגיית בלוקצ'יין צוברים תאוצה, ופותחים אפשרויות חדשות לעסקאות מסחר אלקטרוני מאובטחות ומבוזרות.

השווקים המתעוררים הולידו את חדי-קרן בעולמות הפינטק שלהם. Paytm הפרטית בהודו ומרקדו פאגו (MELI) באמריקה הלטינית אשר הכרחיים באזורים שלהם. החברות הללו חוללו מהפכה בשירותים הפיננסיים, השתלבו בצורה חלקה עם פלטפורמות מסחר אלקטרוני והביאו את האנשים הלא-בנקאיים לחיק הכלכלה הדיגיטלית.

פייפאל – שירות התשלומים הדיגיטליים

מסחר אלקטרוני פוגש מדיה חברתית

הסימביוזה של מסחר אלקטרוני עם פלטפורמות מדיה חברתית הובילה עידן של מסחר חברתי. פייסבוק, אינסטגרם של מטא ופינטרסט (PINS) שילבו תכונות קניות, והפכו את רשתות המדיה החברתיות לחלונות ראווה דיגיטליים. השילוב הזה של אינטראקציה חברתית עם קמעונאות פותח שדרה חדשה לגמרי למותגים כדי למשוך צרכנים, להתאים אישית חוויות ולהניע מכירות.

אפליקציית WeChat הסינית של טנסנט (TCEHY) יצרה מערכת אקולוגית שלמה בתוך הפלטפורמה שלה, המציעה הכל, החל מהודעות מיידיות לקניות, תשלומים ועוד. הקיבול הזה של מסחר אלקטרוני בתוך פלטפורמות חברתיות הוא התפתחות מרגשת לצפייה.

מטא – ענקית הסושיאל חברת האם של פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ וטרדס

העתיד: מגמות טכנולוגיות מעצבות מסחר אלקטרוני

במבט לעבר העתיד, המפגש בין מסחר אלקטרוני וטכנולוגיה ממשיך להבטיח התפתחויות מרגשות. טכנולוגיות מציאות רבודה (AR) ומציאות מדומה (VR) משפרות את חוויות הקנייה המקוונות, ומאפשרות ללקוחות לדמיין מוצרים בסביבתם או לשקוע בחלונות ראווה וירטואליים.

חברות כמו איקאה וספורה של לואי ויטון (LVMUY) שילבו בהצלחה את AR באפליקציות הנייד שלהן, והדגימו את הפוטנציאל של טכנולוגיה זו להפחית את אי הוודאות הגלומה בקניות מקוונות.

בינה מלאכותית (AI) כלי מהפכני נוסף, המאפשר התאמה אישית ושיפורי שירות לקוחות. בינה מלאכותית יכולה לנתח את התנהגות הצרכנים כדי לאצור חוויות קניות מותאמות אישית ולהניע מכירות. יתרה מכך, צ'אטבוטים המופעלים על ידי בינה מלאכותית הופכים למרכיב עיקרי בשירות לקוחות בעולם המסחר האלקטרוני, מה שמאפשר תמיכה 24/7 ומפחית את עומס העבודה על מפעילים אנושיים.

בתחום הלוגיסטיקה והמשלוח, מל"טים וכלי רכב אוטונומיים מופיעים כמשבשים פוטנציאליים. שירות משלוח הרחפנים Prime Air של אמזון (AMZN) אולי עדיין בחיתוליו, אבל זה מסמל שינוי פרדיגמה באופן הובלת סחורות. באופן דומה, רובוטי אספקה אוטונומיים כמו המכונות של Starship Technologies מכים גלים במרחב האספקה.

אמזון – ענקית המסחר האלקטרוני

מסחר אלקטרוני: פרספקטיבה להשקעה

ככל שהמסחר האלקטרוני ממשיך לעצב את עולמנו, הזדמנויות השקעה במגזר זה בשפע. כמו בכל השקעה, יש צורך בגישה אסטרטגית נחקרת היטב. כמה תחומים שמשקיעים עשויים לרצות לשקול כוללים:

  1. שחקנים מבוססים: חברות כמו אמזון (AMZN), עליבאבא (BABA) ושופיפיי (SHOP) הן עמוד השדרה של התעשייה. עמדותיהם המושרשות והחידושים המתמשכים הופכים אותם למתחרים חזקים לכל תיק השקעות במסחר אלקטרוני.

  1. שווקים מתעוררים: מדינות כמו הודו, דרום מזרח אסיה ואפריקה עדות לצמיחת מסחר אלקטרוני בקצב פנומנלי. פלטפורמות מקומיות כמו ג'ומיה (JMIA) באפריקה וטוקופדיה הפרטית באינדונזיה מנצלות את ההזדמנויות הללו, מה שהופך אותן לשיקולים מעניינים עבור משקיע עם תיאבון לסיכון ותשואות פוטנציאליות גבוהות.

  1. שחקני נישה: שחקני נישה הפונים למגזרים ספציפיים או מציעים מודלים עסקיים ייחודיים יכולים להוות תוספת משתלמת לתיק השקעות במסחר אלקטרוני. חברות כמו אטסי (ETSY), ווייפייר (W) ורבולב (RVLV) הפגינו צמיחה חזקה בסגמנטים המתאימים.

  1. עסקים נלווים: שקול עסקים התומכים במסחר אלקטרוני, כגון חברות לוגיסטיקה, פלטפורמות תשלום וחברות אבטחת סייבר. ככל שהמסחר האלקטרוני מתרחב, עסקים נלווים אלה עשויים להרוויח.

שופיפי – ענקית המסחר האלקטרוני המאפשרת לעסקים להקים אתרי מסחר אלקטרוני


מסחר אלקטרוני 2.0: פורם את העתיד של השוק הדיגיטלי

חלוצי קיימות במסחר אלקטרוני

הגברת התודעה הסביבתית העלתה את הקיימות לחזית מגזר המסחר האלקטרוני. חברות הנסחרות בבורסה נמצאות תחת לחץ הולך וגובר להפגין את מחויבותן לפרקטיקות ידידותיות לסביבה, הכוללות אלמנטים ממקור ואריזה ועד למשלוח.

דוגמה מצוינת לחברה ציבורית שמובילה את התודעה הסביבתית היא אמזון (AMZN). ענקית המסחר האלקטרוני עשתה צעדים בולטים בפרקטיקות ברות קיימא, כשהיא מיישמת את תוכנית "הבטחת אקלים ידידותית" שלה כדי לעזור ללקוחות לאתר ולרכוש בקלות מוצרים בעלי מודעות אקולוגית.

מהפכת המכירה ישירה לצרכן (D2C)

צמיחה מהירה מאפיינת את מודל המכירה הישירה לצרכן, שבו מותגים מוכרים ישירות לצרכן, תוך עקיפה של מתווכים קמעונאיים קונבנציונליים. מסגרת זו מעניקה לעסקים הרשומים בציבור שליטה משופרת על הצגת המותג, יחסי הלקוחות ושולי ההכנסה.

מותגי מכירה ישירה לצרכן מצליחים הנסחרים בבורסה כוללים את פלוטון (PTON), שהגדירה מחדש את תעשיית הכושר על ידי מכירת ציוד אימון מתקדם ישירות לצרכנים, יחד עם גישה לשיעורי אימון אינטראקטיביים. בתחום האופנה, פארפץ' (FTCH), שוק דיגיטלי יוקרתי, מחבר ישירות צרכנים למוצרים מלמעלה מ-700 בוטיקים ומותגים ברחבי העולם, המשקף את המשיכה של מודל המכירה הישירה לצרכן בתעשייה זו.

מסחר אלקטרוני הנורמלי החדש

מגיפת הקורונה זירזה משמעותית את צמיחת מגזר המסחר האלקטרוני. חברות הנסחרות בבורסה שהצליחו להסתובב במהירות למודל המקוון היו עדות לעלייה במכירות במגוון רחב של מגזרים, במיוחד בתחום המצרכים ומוצרי הבריאות. חברות כמו וולמארט (WMT), עם הפלטפורמות המקוונות החזקות שלהן, סיפקו בהצלחה את הזינוק הפתאומי בביקוש, מה שמצביע על נטייה חזקה למגמות אלו להימשך בעידן שלאחר המגפה.

תחום המסחר האלקטרוני מעבר לקמעונאות

ההשלכות של המסחר האלקטרוני מתרחבות מעבר לקמעונאות. לדוגמה, אפוורק (UPWK), פלטפורמה מובילה לעבודה עצמאית, חוללה מהפכה בדרך שבה ארגונים מוצאים ומעסיקים כישרונות.
באופן דומה, קורסרה (COUR), פלטפורמת חינוך מקוונת, הרחיבה משמעותית את הגישה למשאבי למידה, והדגישה את השפעת המסחר האלקטרוני על מגזר החינוך.

השקעה במסחר אלקטרוני: ניווט בין הסיכונים

בעוד שתחום המסחר האלקטרוני מציג נוף השקעות אטרקטיבי, משקיעים פוטנציאליים צריכים להיות מודעים לסיכונים הקשורים בו. סיכונים אלו משתרעים מתחרות אינטנסיבית ובדיקה רגולטורית ועד לשיבושים טכנולוגיים פוטנציאליים. לכן, בדיקת נאותות יסודית היא חיונית לפני כל החלטות השקעה.

איבי – ענקית המסחר האלקטרוני המתמחה במכירות פומביות

מסחר אלקטרוני: הפנים החדשות של הקמעונאות העולמית

שוק המסחר האלקטרוני עבר כברת דרך מאז תחילתו הצנועה בשנות ה-90. הוא גדל לתעשייה מגוונת ותוססת שפורצת ללא הרף את הגבולות של מה שאפשר בקמעונאות. בעודנו עומדים על המצוק של עידן חדש בתחום המסחר האלקטרוני, המסע שלפנינו צפוי להיות מרגש כמו הדרך שמאחוריו.

עידן הקמעונאות הדיגיטלית הוא לא רק טרנד, אלא שינוי שהגיע כדי להישאר. הפריחה של המגזר הזה דומה למהפכה התעשייתית של המאה ה-19. הקפיצה המשמעותית מחנויות פיזיות לקניות באינטרנט הביאה לשינוי פרדיגמה בהתנהגות הצרכנים, באסטרטגיות המותג ובדינמיקה של הכלכלה העולמית.

סיפור המסחר האלקטרוני הוא עדות לכוחה של טכנולוגיה וחדשנות לעצב מחדש את עולמנו. האבולוציה שלו מציגה רקע עשיר של שינויים, המונע על ידי הרצון האנושי הבלתי פוסק לדרכים טובות יותר, מהירות יותר ויעילות יותר לעשות דברים. ככל שאנו ממשיכים לראות את האבולוציה של המגזר הזה, אנו נזכרים בפוטנציאל הבלתי מוגבל שטמון בצומת של טכנולוגיה, עסקים והתנהגות צרכנים.

המסחר האלקטרוני שינה מהיסוד את הכלכלה העולמית, ואיפשר קניות מכל מקום ובכל זמן. מנקודת מבט של השקעה, תחום דינמי זה מבטיח שפע של הזדמנויות, המונעות על ידי חדשנות מתמשכת, שיבוש והתאמה ואכן, מגזר המסחר האלקטרוני מדגים את האמת שהקבוע היחיד הוא השינוי.

מתוך סקירה כללית זו, ניכר כי החברות הציבוריות המובילות את גל המסחר האלקטרוני הן רב-גוניות, וכוללות יוזמות בנות קיימא, מודלים של מכירה ישירה לצרכן ונוכחות מקוונת חזקה. משקיעים המעוניינים לנצל את הפוטנציאל של המגזר הזה צריכים לשקול את החברות הללו, תוך שמירה על ערנות לסיכונים המובנים של המגזר.

מקורות:

יהו פיינס

פיננשל טיימס

מרקט ווטצ'

סי אן אן

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

3.17.78.182
דילוג לתוכן