fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

רוסיה הודיעה על הפסקת הזרמת הגז הטבעי לאירופה דרך אוקראינה, המהלך מסמן שינוי דרמטי בתלות האנרגטית של אירופה ברוסיה. הפסקה זו מהווה נקודת ציון בסכסוך האנרגיה המתחולל בין שתי המדינות, ומציבה אתגר חדש לאירופה במציאת מקורות אספקה חלופיים בתקופת החורף הקרובה.

הפסקת ההזרמה מסמלת גם את קריסתו של צינור אספקה שפעל במשך חמישה עשורים. בעוד שצינור זה סיפק כ-5% מהצרכים האנרגטיים של אירופה, הוא שימש סמל לתלות ארוכת השנים של היבשת בגז הרוסי. הפסקת ההזרמה תביא לעלויות גבוהות יותר עבור מדינות מרכז אירופה, שייאלצו כעת לייבא גז במחירים יקרים יותר ממקורות אחרים, כמו גז טבעי נוזלי (LNG).

הפסקת האספקה צפויה להקשות על אירופה במילוי מאגרי הגז לקראת העונה הקרה הבאה. המאגרים, שכבר כעת נמצאים ברמות של מתחת ל-75% מהקיבולת, עלולים לא להספיק אם החורף יהיה קר במיוחד. בנוסף, חשיפה גוברת לתנודתיות מחירי השוק העולמי עלולה להכביד על משקי הבית והתעשייה, שכבר מתמודדים עם משבר יוקר המחיה החריף ביותר מזה עשורים.

 

עובדי תעשייה במתקן לאספקת גז טבעי

עבור רוסיה, ההפסד הכלכלי משמעותי. סגירת הצינור צפויה לגרוע כ-6 מיליארד דולר מהכנסותיה השנתיות, בעוד שאוקראינה תאבד את דמי המעבר שהיו מקור הכנסה משמעותי עבורה. מהלך זה גם מדגיש את התפוררותו של רשת הצינורות הסובייטית, שבעבר שינעה גז סיבירי למערב אירופה, אך כיום נשארה כסמל של עידן שהסתיים.

חברות הגז המרכזיות באירופה, כמו תעשיות גז סלובקיות (Slovensky Plynarensky Priemysel AS), מתמודדות עם עלויות ייבוא מוגדלות. תעשיות גז סלובקיות היא חברה בבעלות ממשלתית. החברה דיווחה שתשלם כ-90 מיליון אירו נוספים בשנה על מנת להבטיח ייבוא יציב דרך מסלולים חלופיים. החשש הוא כי חורף קר במיוחד עלול להשאיר את כל אירופה פגיעה יותר מתמיד.

ברמה הפוליטית, הפסקת ההזרמה מציתה מחדש מתחים בין המדינות. ראש ממשלת סלובקיה, רוברט פיצו, איים לאחרונה על אוקראינה בהפסקת אספקת חשמל במידה ולא יימצא פתרון. לדבריו, "הפסקת הזרמת הגז תגרום להשפעות דרסטיות על כולנו באיחוד האירופי".

ארצות הברית עשויה להפוך לשחקן מרכזי בהספקת גז טבעי נוזלי לאירופה. חברות אמריקאיות כמו נבזורין (CQP), טולוס אנרגי (TELL), שנייר אנרג'י (LNG), וויליאמס (WMB), וקינדר מורגן (KMI) עשויות להרוויח מעלייה בביקוש לגז נוזלי באירופה. החברות כבר פועלות להגדלת הייצור והיצוא, תוך השקעות במתקני ייצוא נוספים כדי לענות על הדרישות הגוברות.

מיכלית שמעבירה גז נוזלי

למרות מאמצי האיחוד האירופי להפחית את התלות בדלקים פוסיליים מרוסיה עד 2027, האתגר של ייצוב השוק האנרגטי נותר משמעותי. חלק מהמדינות, כמו הונגריה וסרביה, עדיין מסתמכות על אספקת גז דרך צינור TurkStream, אך הוא אינו יכול לפצות במלואו על האובדן שנגרם מסגירת הצינור באוקראינה.

הפסקת הזרמת הגז דרך אוקראינה מהווה תזכורת כואבת לתלותה של אירופה בגז הרוסי ולצורך הדחוף במציאת פתרונות אנרגיה ברי-קיימא. הסוגיה נותרת פתוחה, אך ברור שפתרונה ידרוש שיתוף פעולה הדוק בין המדינות, לצד השקעות משמעותיות בתשתיות האנרגיה של היבשת. הפתרונות ידרשו יישום טכנולוגיות חדשות בתחום האנרגיה המתחדשת, כמו גם הרחבת שיתוף הפעולה עם ארצות הברית ומדינות נוספות בהבטחת יציבות השוק.

מקורות:

בלומברג

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

 

80.79.6.161
דילוג לתוכן