fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, הגיש לאחרונה הצעה מקיפה לממשל ביידן בנוגע להקמת רשת של מרכזי נתונים עצומים בארצות הברית, מהלך שנועד לתמוך בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) ולשמור על ההובלה הטכנולוגית של ארה"ב מול יריבות כמו סין. ההצעה נחשבת לאחת מהמשמעותיות ביותר בתחום הפיתוחים הטכנולוגיים בשנים האחרונות, הן מבחינת היקף ההשקעה והן מבחינת ההשפעות הפוטנציאליות על הכלכלה, התעשייה והביטחון הלאומי של ארה"ב.

על פי ההצעה שהוצגה, OpenAI מתכננת להקים מרכזי נתונים בקיבולת אנרגיה של כ-5 ג'יגה-וואט לכל אחד, כמות אנרגיה המשתווה לחמש תחנות כוח גרעיניות. מדובר בכמות עצומה שתאפשר פיתוחי AI מתקדמים המצריכים עיבוד כמויות עצומות של נתונים בזמן אמת, דבר שיאפשר פיתוח מודלים חכמים יותר ומורכבים יותר.

המרכזים הללו ישתמשו בטכנולוגיות מתקדמות של אנרגיה ושבבים, מה שהופך את הביקוש לאנרגיה ולשבבים המתקדמים לחלק מרכזי בפרויקט. לשם השוואה, כל אחד ממרכזי הנתונים המתוכננים יספק את אותה כמות אנרגיה הדרושה להפעלת כשלושה מיליון בתים, מה שמדגיש את היקף ההשקעה והמשאבים הנדרשים להקמתם.

המניע המרכזי מאחורי המהלך הוא הצורך התמידי בהגדלת קיבולת עיבוד הנתונים כדי לעמוד בקצב ההתקדמות של הבינה המלאכותית. OpenAI, יחד עם משקיעים גדולים כמו מיקרוסופט (MSFT), מאמינים כי הקמת תשתית כזו תאפשר לארה"ב לשמור על ההובלה הגלובלית בפיתוח טכנולוגיות AI, ובכך לשפר את הביטחון הלאומי, הכלכלה והפיתוחים התעשייתיים של המדינה.

היריבות בין ארה"ב לסין בתחום השבבים ומרוץ הבינה המלאכותית

 

סין נחשבת כיום למתחרה המרכזית של ארה"ב בתחום זה, כאשר הממשלה הסינית משקיעה סכומים אדירים בפיתוח טכנולוגיות AI. המרכזים של OpenAI צפויים לסייע לארה"ב לשמור על יתרון תחרותי, במיוחד לאור התחרות הגוברת מצד סין, ולהבטיח את מעמדה של המדינה כמעצמה טכנולוגית.

ההצעה של אלטמן כוללת תועלות כלכליות וביטחוניות משמעותיות עבור ארה"ב. ראשית, הפרויקט צפוי ליצור עשרות אלפי מקומות עבודה ישירים ועקיפים במגזרי הטכנולוגיה והאנרגיה. ההשקעה במרכזי נתונים תביא לגידול בתוצר הלאומי הגולמי (GDP) של המדינה ותשפר את מצבה הכלכלי על ידי יצירת מקורות הכנסה חדשים והגדלת הצריכה הפנימית.

בנוסף, ההשקעה בתשתיות מתקדמות תבטיח שארה"ב תישאר המובילה העולמית בתחום הפיתוחים הטכנולוגיים, בעיקר בתחום הבינה המלאכותית, תחום שנחשב כקריטי לעתיד הכלכלה והביטחון הלאומי. מעבר לכך, המהלך ישפר את יכולת הפיתוח של מוצרים ושירותים מבוססי בינה מלאכותית, דבר שיאפשר לארה"ב להתמודד בהצלחה עם אתגרים טכנולוגיים וצבאיים חדשים בזירה העולמית.

ההקמה של מרכזי נתונים בעוצמה כזו צפויה לעלות סכומי עתק. אף על פי ש-OpenAI לא פרסמה את העלויות המדויקות, הערכות בתעשייה מדברות על השקעות של עשרות מיליארדי דולרים. העלות הגבוהה נובעת לא רק מהקמת התשתיות הפיזיות והטכנולוגיות, אלא גם מהצורך בפתרונות אנרגיה מתקדמים והקמת מערכות תחבורה והפצה שיתמכו במרכזים.

תמונה להמחשה של מרכזי הנתונים אותם מציע סם אלטמן להקים

 

בהקשר זה, ההצעה של אלטמן מדברת גם על שיתוף פעולה עם חברות אנרגיה כמו קונסטליישן אנרג'י (CEG), שכבר חתמה על עסקה עם מיקרוסופט לאספקת אנרגיה גרעינית למרכזי הנתונים. גם חברות כמו נקסטרה אנרג'י (NEE), שעוסקת באנרגיות מתחדשות כמו רוח ושמש, עשויות לשחק תפקיד מרכזי במתן פתרונות אנרגיה למרכזים החדשים.

הקמת מרכזי הנתונים תיצור ביקוש עצום לשבבים מתקדמים, שדרושים לעיבוד הנתונים המורכב במרכזים הללו. חברות שבבים כמו אנבידיה (NVDA) ואינטל (INTC) צפויות להרוויח מהמהלך. אנבידיה, שמתמחה בשבבים מתקדמים לעיבוד נתונים גרפיים ומודלים של AI, צפויה לראות עלייה בביקוש לשבבים שלה. אינטל, שמספקת פתרונות מחשוב מתקדמים, גם היא צפויה ליהנות מההשקעות בתחום זה.

מעבר לכך, חברות המספקות פתרונות אחסון נתונים ומערכות ניהול נתונים גם הן ייהנו מהפרויקט. חברות כמו IBM ו- AWS של אמזון (AMZN) עשויות להיות חלק מהפרויקט ולספק שירותי מחשוב ענן ואחסון.

הדרישה לאנרגיה עצומה שתידרש להפעיל את מרכזי הנתונים תיתן דחיפה משמעותית לשוק האנרגיה, בעיקר בתחום האנרגיות המתחדשות והגרעיניות. חברות כמו קונסטליישן אנרג'י (CEG) ונקסטרה אנרג'י (NEE) כבר החלו להיערך לפרויקטים כאלה, כאשר מיקרוסופט חתמה על הסכם לאספקת חשמל מתחנת כוח גרעינית למשך עשרות שנים.

תחנת כוח גרעינית של קונסטליישן אנרג'י

 

המהלך מצביע על כך שחברות העוסקות בפתרונות אנרגיה מתקדמים וירוקים יהפכו לשחקניות מרכזיות בפרויקט. חברות העוסקות באנרגיית רוח ושמש, כמו נקסטרה אנרג'י, עשויות לראות עלייה בביקוש לפתרונות שלהן, בעוד שחברות שמספקות אנרגיה גרעיניות כמו קונסטליישן אנרג'י יהיו אלה שיספקו את עיקר האנרגיה לפרויקטים.

ההצעה של סם אלטמן להקמת מרכזי נתונים עצומים בארה"ב היא מהלך שמשלב חזון טכנולוגי עם תמריצים כלכליים ואסטרטגיים. המהלך צפוי לשנות את כללי המשחק עבור תעשיית ה-AI, ולהעניק לארה"ב את היתרון הנדרש כדי להתמודד מול סין. מרכזי הנתונים העצומים ייצרו ביקוש לשבבים ואנרגיה מתקדמת, תוך יצירת עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים והגדלת התוצר הלאומי הגולמי.

למרות הביקורת על העלויות והאתגרים הלוגיסטיים, נראה כי התועלת הכלכלית והאסטרטגית של המהלך עשויה להפוך את ההשקעה למשתלמת בטווח הארוך. חברות שבבים, אנרגיה ואחסון נתונים נמצאות בעמדה טובה ליהנות מהפרויקט, והמשקיעים צופים כי חברות אלה ייהנו מעלייה במחיר המניה שלהן בעקבות הביקוש הגובר למערכות מורכבות שיפתחו את העתיד של הבינה המלאכותית.

מקורות:
בלומברג

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בחלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן