כשמתבוננים בנטפליקס (NFLX) היום, קשה להאמין שחברה ששווה 242B$ התחילה כשירות אונליין להשכרת סרטים בדואר במחיר של 6$ לסרט, מעין שדרוג לבלוקבאסטר. איך חברה להשכרת סרטי DVD הפכה לענקית מדיה ויצרנית התכנים הכי נצפים בעולם?
הסיפור של נטפליקס מתחיל ב-1997 בקליפורניה, מארק רנדולף וריד הסטינגס, סטודנט לבינה מלאכותית ומורה למתמטיקה בהתאמה, מחליטים ליצור שירות להשכרת סרטי DVD בדואר, דבר שגם אז לא נחשב לחדשני במיוחד.
נקודת המפנה הראשונה של נטפליקס מתחילה כשהיא מבינה שהיא צריכה לשנות משהו במודל העסקי שלה ועוברת מהשכרה יחידנית לשירות מנויים, Subscription. במודל הזה, הלקוח יכל לשמור את הסרט שלו לכמה זמן שרצה, אך יוכל להינות מסרט חדש רק כשהחזיר את הקודם לו.
השינוי במודל העסקי של נטפליקס לימים התברר כהחלטה חכמה במיוחד, אולם, נטפליקס נתקלה בקשיים כלכליים ובשנת 2000 ריד הסטינגס פנה לבלוקבאסטר בבקשה לשיתוף פעולה אבל מנכ״ל בלוקבאסטר לא התרגש במיוחד, חייך אליו וצחק. למעשה, לבלוקבאסטר הייתה את ההזדמנות לרכוש את נטפליקס במחיר של 50 מיליון דולר. הייתם רוכשים?
נקודת המפנה השנייה והמשמעותית ביותר עבור נטפליקס הייתה הנפקתה ב-2002, כשברשותה כ-600 אלף מנויים בלבד. נטפליקס הנפיקה כ-5.5M מניות במחיר של 15$ למניה. באותו הזמן נטפליקס כבר הייתה צעד אחד קדימה מבחינה טכנולוגית והמוצר שלהם הכיל מערכת להמלצת סרטים (זוכרים מה ריד הסטינגס למד?) שעזרה לה לבסס את מעמדה כחברה מתקדמת ולא עוד חנות סרטים מיושנת.
מאז, נטפליקס באופן עקבי אחת המניות בעלות הביצועים הטובים ביותר ב- S&P 500 וקשה שלא להתרשם מהתשואה של נטפליקס לאורך השנים (34,340% ב-18 שנים) כלומר מי שרכש מניות נטפליקס במחיר של 1000$ בהנפקה ב-2002, יש ברשותו למעלה מכ-300,000 דולר היום.
מניית נטפליקס מיום הנפקתה בשנת 2002
אחד הדברים המרשימים בנטפליקס הוא קצב צמיחת המנויים המרשים, שצומח בעקביות בכל רבעון במשך השנים, זאת למרות שלאורך הדרך נוספו לנטפליקס מתחרות שהציגו נתוני צמיחה מרשימים. (ראה תמונה)
קצב צמיחת המנויים של נטפליקס פר רבעון
צריך לזכור שתעשיית הסטרימינג הופכת לצפופה יותר ויותר, עם שחקנים משמעותיים כמו אמזון אפל TV ודיסני , נטפליקס תיאלץ לצאת מגדרה על מנת לשמור על עצמה בטופ של תעשיית הסטרימינג. ריד הסטינגס (מנכ״ל נטפליקס) בעצמו שיבח את דיסני ואמר בראיון ל- Yahoo finance ״דיסני עשו עבודה סופר מרשימה, ואני חושב שזה מעולה לעולם שהשוק נהיה תחרותי ביותר ונטפליקס ודיסני כעת מתחרות ראש בראש, סרט מול סרט וסדרה מול סדרה״.
הכנסות תעשיית הסטרימינג בארה"ב משנת 2015
בשנת 2020 הוציאה נטפליקס כ-17.3 מיליארד דולר על יצירת תוכן, וההערכות מצביעות על כך שתקציב התוכן של החברה עשוי לעלות על 19 מיליארד השנה, מה שמבשר על עלייה של כ- 10 אחוזים לעומת השנה הקודמת. גם המתחרות לא נשארות מאחור, ואמזון למשל השקיעה כ- 11 מיליארד דולר על תוכן ב2020, עלייה של כ-41% מ-7.8 מיליארד דולר ב 2019.
תעשיית הסטרימינג ממשיכה לפרוץ גבולות ולנגוס בנתח השוק של הטלוויזיה המסורתית והמספרים מדברים בעד עצמם. רק בארה״ב בחמש השנים האחרונות תעשיית הסטרימינג גדלה מ-7.1 מיליארד דולר ל24.1 מיליארד דולר , ואנחנו בהחלט צפויים לראות בשנים הקרובות רעיונות ומוצרים חדשים מענקיות התוכן. השאלה האמיתית היא מי תצליח לעשות את ״קפיצת המדרגה״ בצורה המשמעותית ביותר ותזכה באהדת הצופים.
רפרנסים:
-Bloomberg Buisness
-Yahoo Finance
-Netflix
-Morningstar
-Statista
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
.