fbpx
בחרו עמוד

כולם מרגישים שכאשר מדברים על פייסבוק (FB), אין חדש תחת השמש. האימפריה בשווי 850 מיליארד דולר שכבר מזמן שינתה את פני האנושות ממשיכה להפתיע אותנו, רגע לפני פרסום הדוח הראשון לשנה (יום ד׳ לאחר סגירת המסחר), אנחנו חושבים שכדאי שתכירו את המהלכים שמתרחשים בתאגיד וגם מתחת לפני השטח.

בתמונה- מארק צוקרברג מעיד בקונגרס

אצל ענקיות הטכנולוגיה, מעולם לא היה שקט. צמיחתן של מניות הטכנולוגיה ב-2020 הגיעה עם מחיר כבד, כאשר פייסבוק משכה את תשומת לבם של הרגולטורים והעלתה שאלות מהותיות לגבי ההתנהלות המונופוליסטית של תאגידי הטכנולוגיה. קשה להגיד שהצרות של פייסבוק פוגעות בביצועי המנייה, מכיוון שהיא עלתה בכמעט 100% מאז מרץ 2020 (בשיאו של משבר הקורונה) אבל כפי שזה נראה, מרגיש שהרגולטורים לא ממש אוהבים את העובדה שהיא ממשיכה לצבור תאוצה ומאוחר יותר החל להתגבר הלחץ הציבורי עליהם לפקח על הכוח שעומד לרשות פייסבוק. 

ביולי 2019 פייסבוק נקנסה בכ-5 מיליארד דולר, הקנס הכי משמעותי שחברת הייטק קיבלה, זאת בעקבות פרשת ״קיימברידג׳ אנליטיקס״ שבה הפרה את פרטיות המשתמשים.
אתם בטח חושבים שפייסבוק צנחה באותו היום, אך תופתעו לגלות כי פייסבוק עלתה בכ-2%. עצם העובדה שחברה נקנסת בסכום השווה כ-10% מההכנסות שלה והדבר לא מזעזע את המשקיעים אלא גורם לעלייה במחיר המנייה באותו היום, אומרת הכל. הגישה שפייסבוק מנסה לשדר-עסקים כרגיל.

כולנו ראינו את פייסבוק מתחזקת לאורך השנים, החל מרכישת אינסטגרם ב-2012 ועד לרכישת ווטסאפ ב-2014, כל הצעדים שהתאגיד עשה עזרו לו לבסס את מיקומו בתוך החברה שלנו. מה שפייסבוק לא צפתה הוא שככל שהיא גדלה ומשפיעה יותר ויותר על חיינו היא גם ממשיכה ״להיכנס לכוונת״ של הרגולטורים. 

בשנה שעברה ציפינו בכליון עיניים להשקת המטבע הוירטואלי ״Libra" של פייסבוק, שלאחר ביקורת פוליטית ורגולטורית עבר שינוי מבני כאשר הסמיכו את ״איגוד ליברה״ (הממוקם בז׳נבה), להנפיק ולפקח על המטבע אך כעת מסתמן שפייסבוק כבר עכשיו נמצאת באתגרים רגולטוריים לא פשוטים בכלל, והנושא עלול להגביר את החשש הממשי שהתאגיד משתלט על עוד ועוד תחומים בחיינו.

בתמונה- ביטקוין, לייטקוין ומטבע עם סמלה של פייסבוק.

ב-13 לינואר זה קרה באופן רשמי כאשר רשות הסחר הפדרלי (FTC) הגישה תביעה נגד פייסבוק, מחשש לניסיון של פייסבוק לשלב ולמזג את שירותי המדיה החברתית שלה ווטסאפ, אינסטגרם, מסנג'ר ופייסבוק.
סיבת ההתנגדות של ה-FTC נובעת מתוך חשש שמדובר במהלך שעשוי לפגוע בכניסה או בפעילות של שירותי צד-שלישי נוספים בתחום. במילים פשוטות- ככל שפייסבוק תמזג את הפעילות של מוצריה (כמו למשל הפיכת תיבת ההודעות באינסטגרם למסנג׳ר) יהיה קשה עד בלתי אפשרי עבור שחקניות נוספות להתחרות בה. בכל אחת מהאפליצקיות האלה כל אחד משתמש עשרות פעמים ביום מה שנותן את ההערכות הם שהסיבה האמיתית, היא חשש ממשי שפייסבוק מנסה למזג את כל מוצריה, מה שיהפוך כל ניסיון עתידי לפירוק החברה לכמעט בלתי אפשרי. זאת לא הפעם הראשונה שה-FTC שם לו למטרה חברת טכנולוגיה. בשנה האחרונה גם פייסבוק משכה את תשומת הלב  בגוש הדמוקרטי וגם בגוש הרפובליקני, שממשיכים בהליכים משפטיים נגד הענקית.

פייסבוק דוחפת לאינטגרציה מקסימלית בין מוצרי החברה וניהולם תחת קורת גג אחת. מאז שמייסדי וואטסאפ עזבו את פייסבוק (חלקם עם טענות קשות), דחפה ההנהלה הבכירה של פייסבוק לכיוון מיזוג התשתית הניהולית תחת קורת גג אחד, כמו למשל סיפוח הניהול של שרתי וואטסאפ על ידי הצוות של פייסבוק, מה שנותן להם שליטה אבסולוטית על כל הData שלנו.

נשאלת השאלה האם פייסבוק באמת מפחדת מהרגולטור ? לא בטוח.. עושה רושם שהמשקיעים מאמינים ביכולת התאגיד למצב את עצמו במקום נוח מבחינה אסטרטגית, כזאת שלא תפגע באסטרטגיה שלו לטווח הארוך.י

פגישות עם גורמי האכיפה הפכו לשגרה אצל תאגידי הטכנולוגיה ובחודש שעבר הוזמנו לקונגרס המנכ״לים של ענקיות הטכנולוגיה גוגל, פייסבוק וטוויטר כדי לדון בדרך שבה הן נלחמות בפייק ניוז ובאופן שבו זה פוגע בחברה שלנו. רק אתמול שלושת החברות הגיעו לשימוע בסנאט, הפעם בקשר לדרך שבה הן משתמשות באלגוריתמים לאיסוף מידע על המשתמשים.

בתמונה (מימין) – ג׳ק דורסי מנכ״ל טוויטר, מארק צוקרברג מנכ״ל פייסבוק וסונדאר פיצ׳אי מנכ״ל גוגל

היום לאחר סגירת המסחר פייסבוק תפרסם את הדוח הראשון לשנת 2021, שמסתמנת כשנה המשמעותית ביותר עבורה. האתגרים הרגולטוריים שפייסבוק צפויה להתמודד איתם בהחלט קשים, אך לעתים נדמה שהם לא מרתיעים את המשקיעים. יהיה מעניין מאוד לראות איזה צעדים פייסבוק תנקוט כארגון על מנת להמציא את עצמה מחדש ולהתרחק מהאש הפוליטית-רגולטורית. האם היא תוותר על הנפקת המטבע? האם היא תצטרך למכור את אחד ממוצריה ווטסאפ או אינסטגרם? כתבו לנו בתגובות את דעתכם!

רפרנסים:

-Bloomberg Business

-Morgan Stanley Research

-Tech Crunch

-FTC

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן