fbpx
בחרו עמוד

כמה פעמים יצא לכם לאבד 280 מיליון דולר ללא כל יכולת למצוא אותם? ובכן, במציאות שבה מטבעות דיגיטליים ממשיכים לשבור שיאים והגדול מביניהם (ביטקוין – BTC) הגיע כבר לשווי של מעל 63,000 דולר למטבע יחיד, עושה רושם שהכל אפשרי. נגיד הבנק המרכזי של אנגליה אנדרו ביילי גורס כי למטבעות דיגיטליים "אין ערך פנימי" ושמדובר בהשקעה מסוכנת, למרות זאת מחיר הביטקוין זינק במעל ל-250% מיולי שנה שעברה. המטבעות הדיגיטליים ממשיכים לתפוס תאוצה ונראה שזאת רק תחילתה של מהפכה. עם רוח גבית מצד המשקיעים הצעירים ותנודתיות גדולה במיוחד, רכבת ההרים הפיננסית ממשיכה למשוך אש. מה גורם למשקיעים הצעירים לפדות את חסכונותיהם ה״מיושנים״ בבנקים ולהביע את כל אמונם במטבעות הדיגיטליים? בכתבה הבאה נצלול לעולם הקריפטו ונכיר לעומק את התעשייה שמאיימת לשנות את המדיניות המוניטרית בעולם.

הצרות שהביאו עימם מטבעות הקריפטו לא מעטות. משקיעים המעוניינים להשקיע במטבעות דיגיטליים מגלים שהדבר לא פשוט בכלל, והסכנות הכרוכות בכך לא מסייעות למשקיע לממש את ההחלטה להשקיע ו/או להיחשף למטבעות הללו. אם ניקח למשל את הביטקוין שהוא המטבע הפופולרי ביותר ועם שווי השוק הגבוה ביותר מעל ל-700 מיליארד דולר (נכון לכתיבת מילים אלו), בכדי לרכוש ביטקוין צריך לפתוח חשבון אצל אחד מהבורסות או זירות המסחר השונות ולהעביר בחלק מהפעמים את הכסף לגורם צד שלישי, מלבד לכך, כל עסקה שתעשו דרך ביטקוין לא תירשם על שמכם ולא יהיה עליה גורם מפקח, כלומר אם הבורסה תפשוט את הרגל או תהיה מעילה בכספי הלקוחות אין לדעת מה יקרה לכספי המשקיעים, בואו נגיד שצלחנו את כל אלו וכעת אנחנו מעוניינים למשוך את הרווח חזרה לחשבון הבנק שלנו, גם כאן נתקל בהמון קשיים שכן הבורסות למסחר במטבעות דיגיטליים מציעות בעיקר דרכי הפקדה אך ללא יכולת למשוך מהארנק חזרה, בנוסף לכל אלו, נניח ועברנו גם את המשבר הזה והצלחנו לבסוף להעביר את הרווחים לחשבון הבנק האישי שלנו כאן יתחיל עניין המיסוי שעדיין מעורפל ויכול להגיע גם עד יותר מ-50%.

אם כך נשאלת השאלה מדוע בכלל משקיעים רוצים להיחשף להשקעות במטבעות? התשובה נמצאת במשוואת הסיכון סיכוי. כאשר אנחנו נתקלים לא פעם ולא פעמיים במטבעות אשר עושים תשואות של עשרות ולפעמים גם מאות אחוזים ביום יש לזה השפעה ישירה על הסיכון שמשקיעים מוכנים לקחת.

אבל מה אם הייתם יודעים שדרך שוק ההון ניתן לסחור ולעקוב אחר מטבעות דיגיטליים ולהוריד את הסיכון של חוסר פיקוח, עמלות מסחר זולות יותר, ביטוח ובקרה מלאה על הכספים, בחשבון אישי על שמכם שגם הוא מבוטח ומפוקח על ידי הרגולטורים בארה"ב? פתאום משוואת הסיכון סיכוי נראית אחרת.

 

תשואות מטבעות דיגיטליים בשנת 2021 נכון לחודש מאי (מידע מתוך CoinDesk)

 

זה קרה בשנת 2013 כאשר ג׳יימס האוולס ניקה את ביתו בניו פורט שב-וויילס. להאוולס היו שני כוננים זהים ובטעות הוא זרק את זה שהכיל את "מפתח הגישה הפרטי" שנדרש על מנת לקבל גישה למטבעות הקריפטו שברשותו בשווי 280 מיליון דולר.
אם ג'יימס רק היה יודע שיכל לסחור על הביטקוין דרך אינטראקטיב ישראל ובמקרה ששכח את פרטי שם המשתמש והסיסמא שלו להתקשר לשירות הלקוחות ולאפס סיסמא, יכול להיות שהיה נוהג אחרת. אילו ג'יימס רק היה יודע שכיום ניתן לסחור בתעודות סל, חוזים עתידיים, ומניות אשר נכללות בסקטור הבלוקצ'יין ולקבל ככל הנראה את אותה התשואה, עם ביטוח מלא על הכספים, כאשר כל עסקה נרשמת על שמו, ברמות אבטחה הגבוהות ביותר בעולם כאשר הוא יכול בכל שלב למשוך את הכסף בקלות לחשבון הבנק שלו אשר מכיר ברווחים משוק ההון, ועניין המיסוי מוכר גם הוא ופשוט לכל העוסקים בדבר הוא לא היה יכול לאבד 280 מיליון דולר אפילו היה ממש מתאמץ.  

 

ביצועי הקרנות העוקבות GBTC (נרות יפניים ורף המחיר בצד ימין) ו-ETHE (בתכלת ורף המחיר בצד שמאל)

 

קיימות מספר חברות אשר הנפיקו תעודות סל על המטבעות הדיגיטליים, אחת המפורסמות שבהן היא SHARES 21, שמציגה קורלציה בין תעודות הסל שהנפיקה על הביטקוין (ABTC), האית׳ריום (AETH), ביטקוין קאש (ABCH), קרדאנו (AADA) למטבעות עצמן. ובכך נותנת את האפשרות למשקיעים להיחשף, להשקיע ולסחור על מטבעות דיגיטליים בדרך מאובטחת ונוחה, אולם יש שיגידו שטווח הזמן אשר נסחרת התעודה לא דומה לזה של המטבעות הדיגיטליים אשר נסחרים 24/7 ובמהלך הזמן שאין בורסה המטבע יכול להשתולל ולנו כמשקיעים אין דרך להגיב, במקרים כאלו ניתן לסחור בחוזים עתידיים אשר פעילים 24 שעות ביממה (למעט הפסקות של 15 דק' פעמיים ביום) על ביטקוין דרך בורסת ה-CME. הנה עוד כמה דוגמאות למסחר בקריפטו: 

 

BRR – חוזה עתידי בסימול BRR של קבוצת CME מאפשר למשקיעים אשר בכוונתם להיחשף למטבע הביטקוין (BTC) אך בתוך אותם ״כללי המשחק״ של הבורסה (שעות מסחר מסוימות וכללים רגולטורים כאלה ואחרים). נוסחת חישוב ה-BRR מורכבת ממספר משתנים כלליים, כאשר רובם מושפעים ממספר גורמים, ביניהם: נפח המסחר (Volume Weighted Medians) אשר נמשך ממספר פלטפורמות למסחר בקריפטו כגון Bitstamp, Coinbase, Gemini, itBit,  ו-Kraken. לאחר שהמידע נמשך מכלל הבורסות, המערכת מחלקת אותו לשורה של ממוצעים הכוללים ביניהם את תנועות המחירים, נפח המסחר ועוד שלל משתנים עד שמגיע המחיר המשוקלל אשר נמצא בקורלציה גבוהה באופן יחסי עם הביטקוין. חשוב להדגיש כי כל חוזה שווה ערך ל-5 מטבעות ביטקויין, משמע בהנחה ומחיר הביטקוין עומד על 40,000$, כל חוזה יהיה שווה ערך ל-200,000$.

 

MBT – חוזה עתידי מיקרו ביטקויין של קבוצת CME מאפשר למשקיעים אשר בכוונתם להיחשף למטבע הביטקוין (BTC) אך בתוך אותם ״כללי המשחק״ של הבורסה. החוזה מייצג את מחיר הביטקוין אך הוא מייצג עשירית ממחירו הנוכחי של המטבע. לשם ההמחשה, אם מחיר הביטקוין שווה 40,000$, מחירו של כל חוזה יהיה 4,000$. חשוב להדגיש שאין צורך שיהיה את כל הסכום בחשבון על מנת לרכוש את החוזה, מכיוון שהחוזה מקבל מינוף של 1:2 (מה שעלול להשתנות בהמשך).

 

GBTC – דרך נוספת להיחשף למטבע הקריפטו היא דרך המניה הסחירה GBTC אשר נמצאת בבעלות גרייסקייל (GrayScale). מה שבעבר היה Grayscale Investment Trust, הפך היום ל-Bitcoin Investment Trust והוא נמצא בפיקוח של גופים כמו FINRA ו-SEC. חשוב להדגיש כי הקורלציה בין GBTC למטבע הביטקוין אינה מלאה כפי שמדווחים משקיעים רבים ברחבי העולם אשר שמו לב לתופעה. עניין זה הצליח לגרור תשומת לב רבה כאשר מכון המחקר השורטיסטי Citron Research אמר ש״מדובר באחת הדרכים הכי פחות טובות להחזיק בביטקוין בצורה עקיפה״. למרות אמירות אלה, עדיין מדובר בדרך פופולרית למדי להחזיק בביטקוין.

 

ישנן עוד כמה תעודות סל נוספות אשר יכולות להיות פיתרון נוסף עבור משקיעי קריפטו, ביניהם AXRP למשל אשר מאפשרת לסחור במטבע ה-Ripple או SBTC, המאפשרת לבצע שורט על מטבע הביטקוין. למשקיעים אשר מעוניינים לקבל חשיפה רחבה יותר, פתוחה האפשרות של השקעה בתעודת הסל HODL אשר עוקבת אחר 5 השקעות הקריפטו הגדולות ביותר (משתנה מדי חודש) ומאפשרת לקבל חשיפה של 75% לנכסי קריפטו, כל זאת ללא הסיכונים הטמונים במסחר ״קלאסי״ בקריפטו.

רק לאחרונה קיבלנו דוגמה משמעותית לחיסרון המובהק של מטבעות הקריפטו מהיותם ״המטבע של אף אחד״ וגם הרבה פעמים המטבעות ה״שעירים לעזאזל״. בסוף חודש מאי, בתוך פחות מ-24 שעות צנח הביטקוין ב-30% והשני לו, אית׳ריום צנח בכ-40%. לתנודתיות ההיסטרית הזאת יש כמה משתנים, ביניהם החלטת הבנק המרכזי בסין להפוך לנוקשים יותר עם בנקים המאפשרים טרנזקציות הקשורות לקריפטו. לאמירה הזאת יש עוד שלל משתנים כמו האינטרס הלאומי בסין לקידום המטבע הדיגיטלי החדש (דיגיטל יואן) או שימור עמדת הכוח של הבנק המרכזי כמפקח מלמעלה. צריך להבין שבסין למשל, מרבית מסך העסקאות מתרחשות דרך פלטפורמות תשלומים דיגיטליות כאלה ואחרות. משמע – לממשלה יש את כל המידע עבור אותם תשלומים והיא יכולה לפקח עליהם ביד רמה.

סאגת הקריפטו מהווה איום אקוטי על כלכלות קיימות ונדמה שמומחים פיננסים ברחבי העולם לא מתים על הרעיון של מטבע ללא פיקוח וההשפעה שלו על הכלכלה הגלובלית. מפאת היותו מטבע שלא שייך לאף גוף שלטוני, אף ממשלה לא יכולה לתמוך בו כאשר יורד וגם אין לאף אחת את היכולת לעשות זאת.

 

גרף נרות 30 דק׳, BTC (תאריך: 17-18.5.21)

 

סיבה נוספת להצטמקות הפתאומית של הביטקוין למשל היא בעקבות החלטתו של אילון מאסק, מנכ״ל טסלה (TSLA), לחזור בו מהאפשרות לרכישת רכבי טסלה עם המטבע, זאת בעקבות זיהום האוויר המשמעותי שתהליך ״כריית״ הביטקוין (תהליך הפקת המטבע על ידי ״כורים״ שמשתמשים בכוחות המחשוב שלהם כדי לייצר מטבע) גורם לזיהום אוויר אשר זהה לזיהום האוויר של מדינות שלמות. עבור רבים, טסלה מסמנת את החדשנות שבחיינו ואת המהפכה החשמלית ואין סיפור יותר טוב ממהפכה כפולה. לקנות רכב חשמלי, עם מטבע קריפטו – נשמע כמו העתיד עבור ציבור המשקיעים והם אוהבים את הרעיון. אולם אילון מאסק, צינן את התלהבותו בעיקר בשל העובדה שזיהום אוויר נוגד את אמונתה של טסלה ואין היגיון בהחזקה שלו בחברה שמושתת על עקרונות שמטרתם לשמור על האקלים.

בעקבות הסכנות אשר טמונות במסחר במטבעות קריפטוגרפיים, הרבה משקיעים בשוק ההון בוחרים להיחשף לקריפטו דווקא דרך המגרש הביתי שלהם, השווקים הפיננסים. כיום בשווקים יש מגוון חברות אשר מבינות שהחזקה משמעותית במטבעות קריפטו ואימוץ כזה או אחר של טכנולוגיות בלוקצ׳יין יכול למשוך תשומת לב של משקיעים רבים. החלטנו לרכז עבורכם כמה מהמניות אשר חלק ניכר מפעילותן העסקית קשורה לקריפטו ולכן ניתן למצוא קורלציה מסוימת בין תנועות מחירי המטבעות לתנועות המחירים במניות הללו:

 

  • RIOT: ריוט בלוקצ׳יין היא חברה אמריקאית אשר נוסדה בשנת 2000 ונכון לתחילת יולי שווה כ- 3.1 מיליארד דולר. ריוט מתעסקת בכרייה ופעילות סביב עולם הבלוקצ׳יין. רק השנה החברה כרתה למעלה מ-490 מטבעות ביטקוין. 

 

  • MARA: בדומה לחברתה למקצוע ריוט, גם מראת׳ון דיגיטל הולדינגס פועלת בתחום הבלוקצ׳יין כאשר רוב פעילותה מתרכזת בכריית מטבעות קריפטוגרפיים. החברה נוסדה לפני 10 שנים ושוויה מגיע לכמעט 3 מיליארד דולר, היא כיום מחזיקה בכ-200 מטבעות ביטקוין והיא מתכננת להגדיל משמעותית את החזקותיה גם במטבעות נוספים בעתיד. 

 

  • MSTR: מיקרוסטרטג'י היא לא חברת בלוקצ׳יין קלאסית, אלא חברת מודיעין עסקי מובילה אשר שווה למעלה מ-6.5 מיליארד דולר. החברה ידועה בעיקר בשל החזקות הענק שלה בביטקוין אשר לפי דיווחי החברה חצו את 100,000 מטבעות ביטקוין.  

 

  • COIN: קויינבייס הינה פלטפורמת מסחר מובילה לקריפטו. ככל שהשנים עברו, קויינבייס הצליחה לבסס את עצמה כמרקטפלייס המוביל למסחר בקריפטו והיא שווה כיום למעלה מ-64 מיליארד דולר.

 

  • SQ: סקוור היא ״הבייבי״ של ג׳ק דורסי מנכ״ל טוויטר והיא נחשבת לחברת פינטק מובילה אשר מתחרה בפייפאל ודומות לה. נכון לכתיבת שורות אלו סקוור מחזיקה בלמעלה מ-8,000 מטבעות אשר היוו בעבר כ-5% מסך המזומנים של החברה והיא מאפשרת ללקוחותיה לבצע מגוון פעולות אשר סובבות סביב עולם הבלוקצ׳יין. 

 

  • BLOK: תעודת הסל ״BLOK" של Amplify מחזיקה בלמעלה ממיליארד דולר בנכסים תחת ניהול (Asset Under Management) והיא כוללת בתוכה מעטפת מקיפה למי שמעוניין לחשוף את תיק ההשקעות שלו לחברות אשר מתעסקות בפיתוח טכנולוגיות בלוקצ׳יין או בפעילותן.

 

אפשר לחשוב על תעודת הסל הזאת כאוסף של מניות צמיחה (52 מניות ליתר דיוק) אשר כוללות חברות מכל הקשת הפיננסית במונחים של שווי שוק, תשואות ומטרות החברה. תשואת תעודת הסל BLOK במהלך השנה האחרונה עברה את 120% והיא נהפכה לפופולרית מאוד בזכות הפיזור המגוון שהיא מציעה למשקיע מצד אחד ותשואה מדהימה למשקיע מצד שני.

 

צריכת חשמל דומה לזו של הולנד- מטבע הביטקוין

 

בכל אחת מהדוגמאות הנ"ל ראינו שהביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים יכולים לצנוח בחוזקה עשרות אחוזים למטה ולא מעט מאמרים נכתבו על זה שהמטבעות הדיגיטליים הם טרנד חולף, למצבים כאלו המציאו אוהדי הקריפטו את הביטוי HODL או HOLD IT בתרגום חופשי, להחזיק חזק.
אולם בשוק ההון האמיתי ניתן להרוויח גם בעליות מחירים וגם בירידות, כאשר משקיע סבור שמוצר פיננסי מסוים הולך לרדת הוא יכול לבצע שורט (עם SBTC שכתבנו עליו למשל), מכירה בחסר של תעודת סל, מניה, או חוזה עתידי ובכך להרוויח מירידת המחירים, דבר אשר לא ניתן לעשות בשום פלטפורמה לקניית מטבעות.

 

מוקדם לדעת את עתידה של תעשיית הקריפטו וכפי שהמצב נראה כעת, קשה לקבל החלטה חד משמעית לגבי העתיד הרחוק. מצד אחד ענקיות טכנולוגיה כמו ויזה ופייפאל מקדמות שילוב של המטבע בפלטפורמה, ומצד שני נכון לעכשיו אין רגולציה כלשהי לגבי שילוב המטבעות במערכת המוניטרית שלנו הכוללת מדרגות מס וסירקולציה של הכסף. בסופו של דבר רבים האנשים אשר מעוניינים בחשיפה של מטבעות דיגיטליים בתיק ההשקעות האישי שלהם, אך מלבד הסיכון הגלום בכל נכס/מטבע, בקניית מטבעות ברשת אורבות סכנות גדולות עוד יותר אשר משנות לגמרי את משוואת הסיכון סיכוי לרעה, לעומת זאת ברכישה מבוקרת ומאובטחת דרך תעודות סל/ מניות בעלות קורלציה גבוה במיוחד למטבע או דרך חוזים עתידיים אשר נסחרים כמעט 24 שעות ביממה ניתן למזער את הסיכון אשר לא קשור בהשקעה עצמה, לשנות את משוואת הסיכון סיכוי לטובת המשקיע ולהרגיש הרבה יותר בטוחים כאשר העסקאות שלכם מפוקחות מבוטחות, והכי חשוב לדעת שניתן למשוך רווחים ולהחזיר את הכסף הביתה בצורה מהירה ופשוטה. 

פתיחת חשבון

 

מקורות:

  • Binance
  • Coinmarketcap
  • CNBC
  • Bloomberg businesses
  • CME Group
  • Barron’s

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן