fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

בעולם של דינמיקה גיאופוליטית שמתפתחת ללא הרף, המגזר הביטחוני נותר עמוד מרכזי של חוזק וחוסן, במיוחד בתוך שוק המניות של ארה"ב. במהלך השנים האחרונות, מניות הביטחון היו עדות לצמיחה משמעותית, במקביל לסכסוכים מתפתחים ברחבי העולם. העלייה האחרונה במתיחות במזרח התיכון הגבירה עוד יותר מגמה זו, כאשר חברות ביטחוניות גדולות רואות עליות משמעותיות במחירי המניות שלהן. 

בתחילה, חשוב להבין את התמונה הפיננסית הרחבה יותר. בעוד שקרן ארוספייס וביטחון (ITA) חוותה ירידה של למעלה מ-6% מוקדם יותר השנה, סכסוכים גיאופוליטיים, כמו המלחמה בישראל, והפלישה הרוסית לאוקראינה, גרמו לעלייה חיובית במניות אלה. סכסוכים גיאופוליטיים מתורגמים לעתים קרובות להוצאות הגנה גדולות יותר, כאשר מדינות מגדילות את הארסנל שלהן. ארה"ב, בהיותה יצואנית נשק מובילה, צפויה להרוויח משמעותית מההתפתחויות הללו. חברות גדולות הנסחרות בארה"ב, כמו לוקהיד מרטין (LMT), רואות עליות חדות בתקופות של סכסוך מוגבר.

זה לא סוד שלכל מתיחות באזורי סכסוך, כמו בין רוסיה לאוקראינה או כמו בימים אלו במזרח התיכון, יש השפעה על מניות הביטחון. הרשת הסבוכה של היחסים הגיאופוליטיים בעולם מבטיחה שלכל סכסוך גדול יש השפעות על פני השווקים הגלובליים. המתיחות האחרונה בין ישראל לעזה הייתה עדות לעובדה זו, כאשר מניות הביטחון זינקו בתגובה לסכסוך. במהלך העשור האחרון, מניות הביטחון התוו מסלול מרשים, בעוד שבתקופות מסוימות נרשמו ירידות, המונעות בעיקר על ידי גורמים מאקרו-כלכליים ושינויים במדיניות הוצאות הביטחון, כאשר המגמה הכוללת הייתה כלפי מעלה. גורמים חיצוניים, כמו סכסוכים גיאופוליטיים, הביאו תמיד למגמות שוריות עבור מגזר הביטחון.

לעתים קרובות ניתן לראות את שוק המניות כברומטר של אירועים עולמיים, כאשר מניות הביטחון הן מדד מסוים של מתחים גיאופוליטיים. בעוד שביצועי העבר אינם ערובה לתוצאות עתידיות, חוסנו של המגזר הביטחוני בתוך המתיחות העולמית הופכת אותו לפוטנציאל אטרקטיבי עבור משקיעים. אתגרים גיאופוליטיים מתמשכים, במיוחד באזורים כמו המזרח התיכון, עשויים לעודד עניין והשקעות במגזר זה. הדבר ניכר לאחרונה כאשר מניות חברות ביטחוניות עלו בתגובה להסלמה של הסכסוך בין ישראל לעזה. חברות ביטחוניות בולטות הנסחרות בארה"ב, כדוגמת לוקהיד מרטין, עלו במיוחד בעקבות האפשרות להזמנת ציוד של נשק ומטוסים מישראל.

מערכת רקטות ארטילריה ניידת של לוקהיד מרטין M142 (הימארס)

התפנית השורית האחרונה של מניות ההגנה מסקרנת כשלוקחים בחשבון את הרקורד שלהן השנה. קבלני הגנה, כקולקטיב, הפגינו ביצועים נמוכים קודם לכן, בדוגמה של קרן תעופה, חלל והגנה (ITA) שעמדה בפני ירידה של למעלה מ-10% יותר מוקדם השנה. המהפך שקרה בתקופה האחרונה גרם לעליה חדה של 6% שהופעל על ידי מתחים גיאופוליטיים, מדגיש את אופי התגובה של המגזר לאירועים בינלאומיים. התגובה של וול סטריט לתסיסה במזרח התיכון לא הייתה מוגבלת למניות ביטחוניות בלבד. גם המדדים העיקריים שלה טיפסו, כאשר מניות האנרגיה היו שוריות במיוחד. ניתן לייחס את העלייה במגזר לשיבושים הפוטנציאליים בנתיבי אספקת הנפט, תוך שימת דגש על הקשר בין גיאופוליטיקה, משאבים והערכת השווי של המניות.

אמנם הזינוק במניות חברות הנשק והביטחון עשוי להיות הדבר שכולם מדברים עליו בתקופות של לחימה, אבל חיוני לראות אותו בהקשר רחב יותר. הכלכלה העולמית מתמודדת כיום עם אתגרים משמעותיים, כגון חששות האטה כלכלית באזורי מפתח כמו ארה"ב ואירופה. סין, מעצמה עולמית, עדה גם לצמיחה האיטית ביותר מזה שנים. רקע זה יוצר סביבה רגישה שבה אפילו אירועים גיאופוליטיים קטנים יכולים להיות בעלי השפעות מוגברות על השווקים העולמיים.

בעידן הדיגיטלי, פלטפורמות כמו טיק-טוק מגדירות מחדש את האופן שבו אנו צורכים מידע. עידן חדש זה של מידע, המאופיין במיידיות ובגולמיות שלו, יכול להשפיע על סנטימנט הציבור, פוטנציאל לטלטל את שוקי המניות ולחזק את הקשר בין גיאופוליטיקה להערכות שווי המניות. השווקים הפיננסיים העולמיים, הרגישים באופן מסורתי לשינויים גיאופוליטיים, התמודדו לאחרונה עם תנודתיות מוגברת עקב הסכסוך המתמשך במזרח התיכון. מגזר אחד שהיה ללא ספק במוקד של הגלים הסוערים הללו הוא המגזר הביטחוני.

אף על פי שקבלני ביטחון הפגינו ביצועים נמוכים יותר כקבוצה קולקטיבית מוקדם יותר השנה, הסכסוך בין ישראל לחמאס המריץ את המגזר, והביא לזינוק משמעותי במניות חברות הנשק והביטחון. תאגידים ביטחוניים בולטים, כולל חברות ענק כמו לוקהיד מרטין, חוו עלייה חדה במניותיהם על רקע העימותים בין ישראל לעזה. עם זאת, הזינוק הזה לא היה תופעה בודדת. מדדי השוק העיקריים ראו עלייה אפילו בתוך המהפך הגיאופוליטי, מה שמרמז כי ייתכן שהשווקים כבר הביאו בחשבון את ההשלכות של הסכסוך.

 

 

הסכסוך הצבאי במזרח התיכון לא השפיע רק על מגזר הביטחון. גם סקטורים כדוגמת אנרגיה הושפעו, כאשר מחירי הנפט הושפעו באופן משמעותי, כפי שהודגש על ידי התגובות של שוק המניות הן בארה"ב והן באירופה. מניות של חברות עם חשיפה עסקית ישירה לישראל חוו ירידה, המדגישה את ההשפעה הנרחבת של הסכסוך על עסקים גלובליים. בעוד העולם מתמודד עם המורכבות של הסכסוך במזרח התיכון, אין לטעות בהשלכותיו על השווקים הפיננסיים העולמיים, במיוחד על המגזר הביטחוני. משקיעים ואנליסטים של שוק צריכים להישאר ערניים, להבין שאירועים גיאופוליטיים יכולים ליצור אדוות בין מגזרים שלכאורה לא קשורים זה לזה. המגזר הביטחוני, עם הזינוק הנוכחי שלו, משמש עדות ליחסים המורכבים בין אירועים גלובליים לדינמיקה של שוק המניות.

שוקי המניות הגלובליים, הרגישים מטבעם לשינויים בנופים גיאופוליטיים, מעידים שוב על השפעות מלחמת ישראל-עזה. עם זאת, בעוד שמגזרים מסוימים חשים במתח, אחרים, כמו המגזר הביטחוני, נמצאים בעמדה מועילה. בעוד שהחששות העולמיות עלו, מניות הביטחון, הן בארה"ב והן בעולם, צפויות להרוויח. מניות של תאגידי ביטחון גדולים, כולל לוקהיד מרטין, ראו עליות ניכרות. הסנטימנט הכללי בא לידי ביטוי בתעודות סל ביטחוניות, שנסחרו גבוה יותר בתגובה לסערה במזרח התיכון. לעומת זאת, מניות צמודות לישראל חוו מגמת ירידה, שכן הסכסוך הפעיל לחץ על מניות של עסקים הפועלים בישראל או הקשורים אליה. הבדל זה בין מניות ביטחוניות ומניות הקשורות לישראל מדגיש את האופי הרב-גוני של תגובות שוק המניות להפרעות גיאופוליטיות.

מעבר למחירי המניות, עסקים גלובליים חשו את ההשלכות המיידיות. מניות רבות של חברות תעופה ספגו מכה, כאשר כמה אף הפסיקו את טיסותיהן לישראל על רקע הסכסוך הגואה. במקביל, גם מגזרי האנרגיה, במיוחד ענקיות הנפט והגז, חוו מגמה שורית, שהושפעה מאוד מהמחלוקת הגיאופוליטית. בעוד אנליסטים חושבים על המנצחים הפוטנציאליים במהלך הלחימה בין ישראל לחמאס, ברור יותר ויותר שחברות ביטחוניות הן אלו שבולטות בתקופה זו ומשחקות תפקיד מפתח. עם זאת, התגובות של השוק מדגישות את הצורך של משקיעים לאמץ אסטרטגיה מגוונת ומושכלת, במיוחד בנוף ההפכפך של אי הוודאות הגיאופוליטית.

ככל שהמתחים מסלימים במזרח התיכון, הביקוש לציוד וטכנולוגיה צבאית אמריקאית מזנק. בדו"ח המכירות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקאי מ-2023 פורסם, כי הביקוש המוגבר הזה ניכר בעלייה במכירות הצבא של ארה"ב למדינות המזרח התיכון, עם זינוק מרשים של כ-22% בשנה האחרונה. הזינוק הזה לא רק משקף את הביקוש המיידי לנשק, אלא גם מצביע על חוזים ארוכי טווח, המבטיחים זרמי הכנסה עקביים לתאגידי הגנה אמריקאים.

הנוף המשתנה של לוחמה מחייב חדשנות מתמדת. עם הופעתם של איומי סייבר, לוחמת מל"טים וטכנולוגיית טילים מתקדמת, חברות הגנה משקיעות רבות במחקר ופיתוח. לוקהיד מרטין, למשל, ייעדה סכום מדהים של 1.4 מיליארד דולר למחקר ופיתוח בשנת 2022. השקעות כאלה מצביעות על ראיית הנולד של החברה בחיזוי צרכי לוחמה מתקדמים ומחויבותם לשמור על יתרון תחרותי.

כלי טיס בלתי מאויש של נורתרופ גרומן: RQ-4 Global Hawk

מניות הביטחון ידועות היסטורית בעקביות שלהן במתן דיבידנדים, מה שהופך אותן לאופציה אטרקטיבית עבור משקיעים ממוקדי הכנסה. רייתאון טכנולוגיות (RTX) היא דוגמה מצוינת, המתהדרת בתשואת דיבידנד של כ-2.8%. תשלומי דיבידנד עקביים כאלה מדגישים את חוסנו של המגזר, אפילו בנופים גיאופוליטיים לא ברורים.

יחס מחיר לרווח (P/E) הוא מדד מכריע למשקיעים לאמוד את הערך ופוטנציאל הצמיחה של מניות. מבט מקרוב על המגזר הביטחוני מגלה כי יחס ה-P/E שלו הוא בסביבות ה-20. נתון זה, אמנם גבוה לכאורה, אך מוצדק בהתחשב בפוטנציאל הצמיחה של המגזר, במיוחד לאור האירועים הגלובליים האחרונים.

היסטורית, מניות הביטחון הראו חוסן גם במהלך ירידות רחבות יותר בשוק. הקשר המהותי שלהן עם אירועים גיאופוליטיים, שלעיתים קרובות מחליפים את השפל הכלכלי, הופך אותן להגנה פוטנציאלית מפני תנודתיות בשוק. חוסן זה ממצב את מניות ההגנה כבחירה אסטרטגית עבור משקיעים המבקשים לגוון את התיקים שלהם ולהפחית סיכונים.

לא ניתן להפריז בקשר בין נרטיבים בתקשורת לביצועי שוק המניות. במיוחד עבור המגזר הביטחוני, לכותרות החדשות יש משקל משמעותי. בשנת 2021, ההודעה על עסקת נשק ענקית של 110 מיליארד דולר עם סעודיה שלחה גלים בשוק. מניות הביטחון חוו עלייה בולטת, המדגישה את רגישות המגזר להתפתחויות גיאופוליטיות. מגה עסקאות כאלה, כשהן מודגשות בתקשורת, משרתות מטרות כפולות. ראשית, הן מאותתות על צינורות החוזים האיתנים של חברות הביטחון, מה שמבטיח הכנסות יציבות לשנים הבאות. שנית, הן מדגישות את השותפויות הגיאו-פוליטיות האסטרטגיות של ארה"ב, מה שמצביע על עסקאות עתידיות פוטנציאליות.

יתרה מכך, חדשות על התקדמות טכנולוגית בטחונית – בין אם מדובר בפריצת דרך בטכנולוגיית החמקנים, מערכות הגנת סייבר או יכולות רחפנים – יכולות להיות זרזים חזקים לתנועות מניות. משקיעים, שתמיד מחפשים פוטנציאל צמיחה, מגיבים לעתים קרובות מיד לחדשות כאלה, מה שמוביל לתנודות במחירי המניות. במהותו, המגזר הביטחוני, הקשור באופן סבוך לאירועים גיאופוליטיים גלובליים, מציג נוף השקעות דינמי. למרות שמגמת העלייה הנוכחית, במיוחד עם המתיחות במזרח התיכון, נראית מבטיחה, משקיעים תמיד מעודדים לנהוג בזהירות מושכלת, ולהבין את המשחק המורכב של חדשות, מספרים וגיאופוליטיקה.

להלן רשימה (לא ממצה) של חברות ביטחוניות מוכרות בארה"ב הנסחרות בבורסה ולעתים קרובות לוכדות את תשומת הלב של המשקיעים בתקופות של סכסוכים גיאופוליטיים. לדוגמה:

נורתרופ גרומן (NOC): אשר מספק פתרונות חדשניים למגזרים כמו אבטחת סייבר, מערכות אוטונומיות, תעופה וחלל.

רייתאון טכנולוגיות (RTX): התוצאה של מיזוג בין Raytheon ו-United Technologies. חברה זו מכסה קשת רחבה של מוצרים, ממערכות הגנה מפני טילים ועד תעופה וחלל.

ג'נרל דינמיקס (GD): חברה זו מתמקדת במערכות ימיות, לחימה ותקשורת, כולל ייצור של ספינות וצוללות ימיות.

בואינג (BA): מלבד מטוסים מסחריים, לבואינג יש מגזר הגנה, חלל ואבטחה המייצרת מטוסים צבאיים, לוויינים וציוד תקשורת.

הנטינגטון אינגלס תעשיות (HII): אשר ידועה ביכולות בניית הספינות שלהם והם חברת בניית הספינות הצבאית הגדולה ביותר בארה"ב.

לוקהיד מרטין (LMT) היא ענקית הגנה מפורסמת, הידועה בזכות חידושי תעופה וחלל מתקדמים, במיוחד מטוסי ה-F-35 Lightning II, שנחשבים לפסגה בטכנולוגיית מטוסי קרב מהדור החמישי, המדגימה את יכולת התעופה המודרנית.

מטוס חמקן F-35 של לוקהיד מרטין

משקיעים מרבים להפנות את תשומת לבם לחברות אלה בתקופות סכסוך בשל הפוטנציאל שלהם לקבל חוזי הגנה מוגברים או בגלל שהמוצרים והשירותים שלהם עשויים להיות מבוקשים יותר. 

קרן יו אס ארוספייס ודיפנס (ITA): קרן זו מספקת גישה ממוקדת למניות תעופה וחלל וביטחון בארה"ב. דבר אשר יכול להציע למשקיעים חשיפה רחבה לתעשיית התעופה, החלל והביטחון של ארה"ב.

לסיכום, הקשר המשולב בין אירועים גיאופוליטיים לבין הביצועים הפיננסיים של המגזר הביטחוני ניכר. עם ההסלמה של המתיחות במזרח התיכון, מניות הביטחון של ארה"ב היו עדות לצמיחה משמעותית וכפי שההיסטוריה מעידה, והמספרים מאשרים, מניות אלה הראו חוסן בתקופות סוערות, ונראה שהאקלים הנוכחי מחזק מגמה זו. משקיעים המביטים ביציבות ובצמיחה פוטנציאלית עשויים לראות במניות אלו תוספת ראויה לתיקים שלהם.

מקורות:
פייננשל טיימס
יאהוו פייננס
או.אי.סי.די
פוקס ביזנס
סי אן אן
רוייטרס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

3.147.86.30
דילוג לתוכן