fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

מניית בואינג (BA) חווה ירידות משמעותיות היום, וזאת לאחר התאונה הקטלנית של מטוס Jeju Air מדגם בואינג 737-800 בדרום קוריאה. התאונה, שגבתה את חייהם של 179 מתוך 181 הנוסעים, הובילה את הרשויות בדרום קוריאה להורות על בדיקה דחופה של כל מטוסי הדגם במדינה. השפעות התאונה חורגות מהטרגדיה האישית ומשליכה ישירות על אמון המשקיעים והמוניטין של בואינג, שכבר מתמודד עם שנה קשה במיוחד.

התאונה קרתה במהלך ניסיון נחיתה במזג אוויר מאתגר. המטוס, לאחר קבלת אזהרת פגיעת ציפור ממרכז הבקרה, לא הצליח להוריד את כן הנחיתה הקדמי. הוא חרג ממסלול הנחיתה, התנגש בגדר בטון והתלקח. על פי הדיווחים, ייתכן כי כשל הידראולי היה גורם מרכזי לתאונה, אך לא ניתן לשלול את האפשרות כי הייתה תקלה במערכות אחרות.

האירוע מצטרף לשנה מאתגרת עבור בואינג, עם ירידות חדות בערך המניה של החברה ותקלות חוזרות ונשנות במטוסים שונים. הדגם 737-800, שנחשב למטוס אמין ומבוסס, סופג ביקורת בעיקר בשל תקנות הבטיחות והתחזוקה של המפעילים. מנגד, יועצים כמו אלן פרייס מציינים כי מדובר בדגם מוכח מבחינת בטיחות ואמינות, בניגוד לבעיות החמורות שפקדו את דגם ה-737 Max בעבר.

 

גרף מניית בואינג בשנה האחרונה

 

דרום קוריאה הכריזה על תקופת אבל לאומית של שבעה ימים. בתוך כך, הרשויות במדינה פתחו בחקירה מקיפה הכוללת שיתוף פעולה עם נציגי בואינג וה-Federal Aviation Administration האמריקאי. במהלך הפגישה הוחלט לבצע בדיקות בטיחות מקיפות בכל מטוסי בואינג מדגם 737-800 במדינה, לצד סקירה של תקני התחזוקה והפיקוח של חברות התעופה המקומיות. כמו כן, הוחלט לשפר את תהליכי התקשורת בין מרכזי הבקרה למטוסים, כדי לצמצם את הסיכון לתאונות עתידיות.

השלכות התאונה מתפרסות גם על תחום התעופה כולו. המשקיעים מודאגים לא רק מהמוניטין של בואינג, אלא גם מהסיכוי לעיכובים במשלוחי מטוסים חדשים ולעלויות נוספות שנובעות מבדיקות בטיחות מחמירות. אנליסטים מעריכים כי התאונה עלולה להוביל להטלת רגולציות חדשות שיחריפו את תנאי הפעילות של חברות התעופה והמייצרות.

בינתיים, תקלה נוספת של מטוס מאותו הדגם, שאירעה זמן קצר לאחר ההתרסקות בדרום קוריאה, מגבירה את החשש מהאמינות של דגם זה. המטוס דיווח על תקלה בכני הנחיתה מיד לאחר ההמראה ונאלץ לשוב לנחיתה דחופה בשדה התעופה, מהלך שהוסיף לתחושת חוסר הוודאות בקרב משקיעים ואנשי תעופה כאחד. האירוע הנוסף מדגיש את הצורך בבדיקות מקיפות ואימות תקני התחזוקה, תוך חיזוק המגמה השלילית במניית בואינג בשוקי ההון.

 

מטוס בואינג של חברת Jeju Air מהדגם שהתרסק

 

למשקיעים, תאונת Jeju Air מעלה שאלות קריטיות בנוגע לאמון במערכות ובתהליכי הפיקוח של בואינג. למרות ההבטחות של הנהלת החברה לשיפור תרבות הבטיחות והפקת לקחים מאירועי העבר, התאונה הנוכחית מדגישה את האתגרים שבפניהם היא ניצבת. המשקיעים שבוחרים להשקיע בחברה נדרשים לקחת בחשבון את הסיכונים הנובעים מבעיות בטיחות חוזרות ונשנות.

נכון לעכשיו, מניית בואינג ירדה ביותר מ-4%, וההשפעות עשויות להיות ממושכות. שוק התעופה, שנפגע קשות במהלך מגפת הקורונה, מנסה להתאושש, אך אירועים כאלה מעכבים את קצב ההתאוששות. בנוסף, לקוחות פוטנציאליים כמו חברות תעופה נמנעות מלהתחייב לרכישת מטוסים עד שהתמונה לגבי בטיחות הדגם תתבהר.

בואינג מצאה עצמה שוב במרכז סערה תדמיתית, ההתמודדות עם המשבר תדרוש מהחברה השקעות משמעותיות בשדרוג תהליכי הבטיחות ושקיפות גבוהה יותר מול הרגולטורים והציבור. המשך הירידות במניה תלוי בעיקר בממצאי החקירה וביכולת של בואינג לשקם את אמון השוק. עבור סוחרים ומשקיעים, מדובר בהזדמנות להעריך מחדש את האסטרטגיה שלהם כלפי מניית החברה.

מקורות:

יאהו פייננס

סוכנות הידיעות AP

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

 

3.15.237.229
דילוג לתוכן