fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

אתמול חשפה גוגל (GOOGL) את “ווילו” (Willow), שבב קוונטי חדש שמציג ביצועים שנחשבים מהפכניים בהשוואה למחשבי-על הקיימים כיום. השבב הוכיח יכולת לבצע חישובים בתוך חמש דקות בלבד, משימה שהייתה לוקחת למחשב הקלאסי המתקדם ביותר כ-10 ספטיליון שנים, נתון מדהים שמעורר דמיון ושאלות לגבי עתיד המחשוב והחברה עצמה.

מחשבי קוונטיים עובדים בצורה שונה מהותית ממחשבים קלאסיים. בעוד שמחשבים קלאסיים משתמשים בביטים כיחידות מידע שיכולות להיות במצב 0 או 1, מחשבים קוונטיים משתמשים בקיוביטים שיכולים להיות במצבים מרובים בו-זמנית, תכונה המכונה סופרפוזיציה. נוסף לכך, תופעת השזירה הקוונטית מאפשרת לקיוביטים להיות מקושרים זה לזה בצורה ייחודית, כך שמצבו של קיוביט אחד משפיע ישירות על האחר, גם במרחק רב. יכולות אלו מעניקות למחשבים קוונטיים כוח חישובי עצום בפתרון בעיות מורכבות.

הניסוי שגוגל ביצעה עם שבב ווילו מדגיש את הפוטנציאל הזה. בניסוי, השבב פתר בעיה מורכבת במיוחד שלקחה חמש דקות בלבד. לשם השוואה, מחשב-על קלאסי היה זקוק לכ-10 ספטיליון שנים כדי לבצע את אותה המשימה (10,000,000,000,000,000,000,000,000 שנים). המספר הזה לא רק מדגיש את הפער בין מחשבים קוונטיים לקלאסיים, אלא גם מעלה שאלות מרתקות לגבי הפיזיקה עצמה.

לפי גוגל, ההצלחה של ווילו אינה מקרית; היא מתבססת על תכונות קוונטיות שמדענים שיערו במשך עשרות שנים. אחת התאוריות שנרמזו במהלך ההכרזה היא תאוריית המולטיוורס (Multiverse). תיאוריה זו מציעה שתכונות הקיוביטים, כגון סופרפוזיציה ושזירה קוונטית, מאפשרות למחשבים קוונטיים לנצל קשרים מורכבים במבנים מתמטיים שמתארים את המציאות. ההישג של ווילו בביצוע חישובים במהירות יוצאת דופן חיזק את התמיכה ברעיונות פיזיקליים מתקדמים אלו, והדגים כיצד ניתן ליישם תיאוריות מורכבות לשיפור החישובים.

מחשב קוונטום

ווילו אינו עוד שבב, אלא אבן דרך שיכולה לשנות את מה שאנחנו מבינים לגבי העולם. השבב מבצע חישובים בקנה מידה שטרם נראה כמותו, תוך שימוש בעקרונות מתקדמים של פיזיקה קוונטית, שמאפשרים ביצועים שחורגים מהיכולות של מחשבים קלאסיים. היכולת הזו מאפשרת לשבב לפתור בעיות מורכבות שלא ניתן לפתור באמצעים מסורתיים, תוך שהוא מצמצם שגיאות קוונטיות בקצב מהיר במיוחד. גוגל טוענת שזהו הישג היסטורי המקרב אותנו ליצירת מחשב קוונטי שימושי וגדול בקנה מידה מסחרי.

מעבר למספרים המרשימים, המשמעות הכלכלית עבור גוגל (GOOGL) עצומה. החברה ממצבת את עצמה בחזית הטכנולוגיה, עם פוטנציאל יישומי שיכול לשנות פני תעשיות שלמות. השבב יכול לשמש לקידום בינה מלאכותית, חקר תרופות, הדמיות פיזיקליות מתקדמות, ואפילו פתרון בעיות קריטיות כמו שינויי אקלים. הפיתוח הזה מחזק את מעמדה של גוגל מול מתחרות כמו איי בי אם (IBM), שגם הן משקיעות רבות בתחום הקוונטי.

חשיבותו של השבב נוגעת גם לעתיד הרחוק יותר. היכולת לבצע חישובים במהירויות כאלה פותחת דלתות למחקר במגוון תחומים. בעזרת הטכנולוגיה הזו, ניתן יהיה לשפר את תכנון הרשתות החשמליות, לפתח חומרים חדשים, ולהגיע להבנות עמוקות יותר במדעי החיים והפיזיקה. גוגל עצמה ציינה כי השימושים האפשריים בשבב כוללים יישומים בתחומי הבנקאות, הלוגיסטיקה ואופטימיזציה של תהליכים מורכבים.

המשקיעים קיבלו את החדשות בהתלהבות רבה, מה שהביא לזינוק של 5.6% במניית החברה אתמול. היום, המניה ממשיכה לעלות עם תוספת של 4.6% בתחילת המסחר. השוק רואה בפיתוח זה סימן להתחזקות משמעותית של גוגל (GOOGL) בתחום הקוונטום, עם פוטנציאל להשלכות עסקיות עצומות בשנים הקרובות. האנליסטים מעריכים כי אם גוגל תצליח להמיר את הטכנולוגיה לשימוש מסחרי, היא תוכל ליצור מקורות הכנסה חדשים ולחזק את מיצובה בשוק הטכנולוגיה הגלובלי.

גרף מניית גוגל לאורך שנה שמראה את הזינוק ביומיים האחרונים (לפי 11/12/2024)

עם זאת, השבב אינו נטול מביקורת. מומחים מסוימים טוענים כי מבחני הביצועים שלו תוכננו על ידי גוגל עצמה, דבר שמעלה ספקות לגבי היכולת להכליל את התוצאות הללו. בנוסף, עדיין קיים אתגר בהפיכת המחשבים הקוונטיים לטכנולוגיה יציבה וזמינה לשימוש רחב. חלק מהחוקרים מביעים ספקות אם אכן ניתן יהיה ליישם את ההישגים הללו בקנה מידה מסחרי בטווח הקרוב.

נכון להיום, התחום כולו מתאפיין בתחרות עזה. לצד גוגל (GOOGL), חברות כמו אי בי אם (IBM) ומיקרוסופט (MSFT) משקיעות משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות קוונטיות. כל פריצת דרך בתחום זה עשויה להעניק יתרון תחרותי משמעותי, והמרוץ אל לעבר הראשוניות הטכנולוגית נמשך. גוגל, מצדה, מציינת כי שבב ווילו הוא צעד ראשון בסדרה של פיתוחים שאמורים להוביל ליישומים מסחריים ותעשייתיים בקנה מידה נרחב.

פריצת הדרך הזו מעוררת דיון נרחב גם בקרב רגולטורים ואנשי אקדמיה. הטכנולוגיה הקוונטית מעלה שאלות אתיות וחברתיות רבות, כמו מי יהיה אחראי על הטכנולוגיה ומה ניתן לעשות כדי שלא יעשו בה שימוש לרעה או מה יהיו ההשלכות החברתיות של מעבר לטכנולוגיות מתקדמות כל כך. השאלות הללו רלוונטיות במיוחד כאשר מדובר בטכנולוגיה שיכולה לשנות את יחסי הכוחות הכלכליים בעולם.

אין ספק שהחשיפה של “ווילו” מציינת נקודת מפנה בתחום הטכנולוגי והעסקי, שיכולה להשפיע באופן משמעותי על גוגל (GOOGL) ועל השווקים הגלובליים. המשקיעים והסוחרים יצטרכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות, כשהאפשרויות נראות בלתי מוגבלות. ככל שהטכנולוגיה תתפתח ותהיה נגישה יותר, כך יגדלו גם ההזדמנויות לשוק ולחברה כולה.

מקורות:

דה פיניקל גאזט

יאנוטיקאס

גוגל פרס רליס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

 

18.226.17.3
דילוג לתוכן