fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל

האתגר העצום של המאה ה-21, מתגלה כסיפור של חדשנות, תקווה ומעבר. זהו סיפורו של עולם על סף קטסטרופה סביבתית, המפנה את הגאות לטובת עתיד בר קיימא. ככל שהדגש הגלובלי עובר יותר ויותר לכיוון שינויי אקלים, מגזרים כמו מקורות אנרגיה מתחדשים, כלי רכב חשמליים, טכנולוגיית סוללות ותשתיות ירוקות לא רק מתפתחים, אלא מתפוצצים למיינסטרים. הנרטיב הזה אינו עוסק רק בטכנולוגיות חדשות; זה בערך שחר של עידן חדש.

השמש והרוח היו כוחות טבע קבועים לאורך ההיסטוריה האנושית. עם זאת, רתימת הכוח העצום שלהם כדי לספק את דרישות האנרגיה של העולם נחשב פעם לפנטסטי. היום, הפנטזיה הזו הופכת למציאות. עם ההתקדמות בפאנלים סולאריים פוטו-וולטאיים ועיצוב טורבינות רוח, אנרגיה מתחדשת היא כבר לא המבצע צדדי אלא המעשה העיקרי.

בשנת 2020, האנרגיה המתחדשת גברה על הפחם לראשונה בייצור חשמל בארה"ב. האיחוד האירופי, עם ההסכם הירוק השאפתני שלו, שואף להיות נייטרלי אקלימי עד שנת 2050. מדינות כמו סין והודו, שבעבר הסתמכו במידה רבה על פחם, הופכות כעת לדמויות דומיננטיות בזירת האנרגיה המתחדשת. זה ברור: אנרגיה מתחדשת היא לא העתיד; זה העכשיו.

מההשקה האייקונית של טסלה רודסטר ב-2008 ועד לשווקי ה-EV ההומים של 2023, כלי רכב חשמליים לא רק הופכים נפוצים יותר, אלא גם מציבים את הסטנדרט לתחבורה מודרנית. ענקיות רכב כמו פורד ופולקסווגן מכוונות מיליארדים לייצור EV, בעוד שהמצטרפים החדשים, כמו Lucid ו-Rivian, כותבים מחדש את ספר החוקים.

המעבר המואץ הזה לרכב חשמלי מונע לא רק על ידי תודעה אקולוגית קולקטיבית אלא על ידי היתרונות שאין להכחישם: הפחתת פליטות, עלויות תפעול נמוכות יותר וביצועים משופרים. המהפכה בכבישים שלנו מחשמלת, והיא מבטיחה ערים נקיות יותר, שמיים בהירים יותר ואתוס תחבורתי מוגדר מחדש.

מכוניות חשמליות של טסלה

אם אנרגיה מתחדשת ו-EV הם הכוכבים של התוכנית, טכנולוגיית הסוללה היא הגיבור הבלתי מוכר מאחורי הקלעים. ההתפתחות מסוללות העופרת החומציות הצנועות לתאי הליתיום וסוללות ה Solid State המתוחכמות של ימינו, הקלה על שינוי בר-קיימא זה.

פריצות דרך בצפיפות האנרגיה, מחזורי הטעינה והבטיחות לא רק הופכות את רכבי החשמל לנגישים יותר, אלא גם מאפשרות אחסון אנרגיה יעיל יותר עבור מקורות אנרגיה מתחדשים. תארו לעצמכם עולם שבו השמש שוקעת, אבל האנרגיה הסולארית האצורה מפעילה ערים במשך כל הלילה. או עולם שבו מכוניות חשמליות נטענות תוך דקות ונוסעות במשך ימים. העולם הזה הוא לא רק חלום; עם ההתקדמות המהירה בטכנולוגיית הסוללות, זה ממש מעבר לפינה.

כדי לדמיין באמת עתיד ירוק, יש להסתכל מעבר לאנרגיה ותחבורה. הערים והקהילות שבהן אנו גרים ממלאות תפקיד מרכזי בנרטיב הסביבתי שלנו. כאן נכנסת התשתית הירוקה, המשלבת בין הטבע לעיצוב עירוני. מגגות מצופים בפאנלים סולאריים הקולטים את אנרגיית השמש וממירים אותה לחשמל ועד מכוניות חשמליות  המפחיתות את פליטת הגזים המזהמים, וממדרכות עם פתחי ניקוז המולכים  מי סערה ועד למערכות תחבורה ציבורית המיועדות ליעילות, ערי המחר מתגבשות היום.

תשתית ירוקה היא לא רק קיימות, היא מקנה חוסן. בעוד אנו מתמודדים עם זעם שינויי האקלים, מעליית מפלס הים ועד אסונות טבע תכופים יותר, התשתיות שלנו צריכות לעמוד, להסתגל ולהתפתח.

טורבינות רוח

לכל מהפכה יש את האתגרים שלה. בעוד שממשלות, תעשיות וחידושים מובילים את המשימה, לצרכן – הפרט – יש השפעה שאין שני לה. בכל פעם שאדם בוחר במכונית חשמלית על פני מכונית מונעת בנזין, מתקין פאנלים סולאריים בביתו, או תומך במדיניות ובעסקים שמתעדפים קיימות, הביקוש לטכנולוגיה ירוקה ואנרגיה בת קיימא עולה.

הדרישה הקולקטיבית הזו מורידה את המחירים, הופכת בחירות בנות קיימא לנגישות יותר לכולם. למעשה, באזורים רבים, אנרגיית השמש והרוח כעת זולות יותר ממקבילותיהן של דלק מאובנים. תמחור תחרותי שכזה, בשילוב עם מודעות מתפתחת לנושאים סביבתיים, הופך את הטכנולוגיה הירוקה לא רק לחלופה בת קיימא אלא לרוב לבחירה המועדפת.

שיתוף פעולה בינלאומי הוא גם פרק משכנע בסאגה המתמשכת הזו. הסכם פריז, שאושרר על ידי 189 מתוך 197 מדינות, הוא עדות למחויבות העולם להילחם בשינויי האקלים. אחדות זו במטרה הניחה את הבסיס ליוזמות ירוקות בינלאומיות שונות, מחקר משותף והעברות טכנולוגיה. מדינות לומדות זו מזו, מאמצות שיטות עבודה מומלצות ומשקיעות במשותף במחקר ופיתוח, ומעצימות את ההשפעה הגלובלית של הצלחות אזוריות.

עם זאת, חיוני לפנות אל הפיל בחדר. המסע לעולם בר-קיימא מלא רצף אתגרים. המיצוי והעיבוד של חומרים כמו ליתיום, קובלט ואלמנטים של אדמה נדירה – קריטיים לטכנולוגיות סוללה וציוד אנרגיה מתחדשת – יש להם חששות סביבתיים ואתיים משלהם. יתרה מכך, המעבר לכלכלה ירוקה מחייב גם מעבר כוח אדם. מגזרים מסורתיים, במיוחד פחם ונפט, עומדים בפני צמצומים, ודורשים צורך בהכשרה מחדש והקצאת משאבים מחדש כדי להבטיח שאף קהילה לא תישאר מאחור.

שינוי, במיוחד בסדר גודל כזה, יכול להיות מרתיע. זה אומר לוותר על פרקטיקות בנות מאות שנים, לדמיין מחדש תעשיות, ולהגדיר מחדש כלכלות גלובליות. אבל בבסיסו, השינוי הזה הוא חגיגה של יכולת ההסתגלות האנושית. הסיפור אינו עוסק רק בשינויי אקלים; הוא עוסק במין האנושי שכאשר הוא מתמודד עם איומים קיומיים, בוחר בחדשנות על פני קיפאון, בתקווה על פני ייאוש ובעתיד על פני העבר.

ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, כך גם הפתרונות יתפתחו. הזמזום הנוכחי סביב מימן כמקור אנרגיה נקי, ההבטחה לכוח היתוך והפוטנציאל של דלקים ביולוגיים של אצות הם רק הצצה למה שהעתיד עשוי לצבוע. כל דור משאיר אחריו מורשת. האתגר והפריבילגיה של זמננו היא להבטיח שהמורשת תהיה של תחייה ותקווה, לא של ריקבון. הפסיפס של אנרגיה בת קיימא וטכנולוגיה ירוקה מצייר תמונה של עולם שבו האנושות לא רק שורדת אלא משגשגת, שבו טבע וטכנולוגיה מתקיימים יחד, ושירת כדור הארץ היא שיר של הרמוניה, לא מחלוקת.

סכר אנגלברייט על נהר יובה המניע טורבינות היידרו

ולמרות שהסיפור הזה נראה מהמם, הוא מתחיל בבחירות אינדיבידואליות. עם כל צעד לקראת קיימות, עם כל חיבוק של טכנולוגיה ירוקה, ועם כל קביעה שהכוכב והעתיד שלו חשובים, אנחנו מתקרבים יותר לחזון הרמוני זה. השחר הירוק לא רק עולה, הוא קורא לנו להתרומם איתו.

אי אפשר להדגיש מספיק את המשמעות של החינוך בשינוי הגלובלי הזה. הכיתות של היום הן מפגשי סיעור מוחות של הפתרונות של מחר. מוסדות חינוך, מבתי ספר יסודיים ועד אוניברסיטאות מחקר מובילות, מטמיעים יותר ויותר קיימות בתוכניות הלימודים שלהם. תלמידים לא רק לומדים על ההשפעות של שינויי האקלים; הם מצוידים בכלים כדי למתן את השפעותיו.

חדשנים, רבים מהם מתחילים מוחות צעירים, מעצבים אפליקציות לניטור טביעות פחמן, ממציאים שיטות חדשניות למיחזור פלסטיק ומדמיינים ערים המחקות מערכות אקולוגיות. השילוב של אוריינות דיגיטלית עם חינוך סביבתי מוליד דור שמוכן לא רק להסתגל לעתיד ירוק, אלא גם לתכנן אותו.

העידן הדיגיטלי מציע חבילת כלים שמעצימה את הפוטנציאל של התנועה הירוקה. בלוקצ'יין, למשל, יכול להתחקות אחר המקור האתי של מינרלים, ולהבטיח שהסוללה ברכב החשמלי או הסמארטפון שלך לא תהיה נגועה בהפרות של זכויות אדם. בינה מלאכותית (AI) מנבאת דפוסי מזג אוויר בדיוק חסר תקדים, ומסייעת למתקנים של אנרגיה מתחדשת לייעל את התפוקות שלהם. האינטרנט של הדברים (IoT) מחבר מכשירים בין ערים ויוצר מוקדים עירוניים חכמים וחסכוניים יותר באנרגיה.

הנה כמה מהחברות המובילות ברשימה באנרגיה בת קיימא וטכנולוגיה ירוקה, כמו גם תעודות סל רלוונטיות הנסחרות בשוק המניות בארה"ב:

חברות אנרגיה מתחדשת:

נקסטארה אנרג'י (NEE), חברה זו היא שחקן מרכזי באנרגיה מתחדשת, במיוחד רוח ושמש. הם גם הבעלים של Florida Power & Light. חברת שירות מרכזית. פירסט סולר (FSLR), אחד מיצרני הפאנלים הסולאריים המובילים בעולם, הם ידועים בפאנלים הסולאריים בעלי הסרט הדק שלהם. סאן ראן (RUN), חברת שירותי אנרגיה סולארית, אחסון סוללות ואנרגיה בולטת בארה"ב. אינפייז אנרג'י (ENPH), הם מתמחים בפתרונות אנרגיה לבית וידועים במיוחד בטכנולוגיית המיקרו-אינוורטר שלהם.

גגות בציפוי לוחות סולאריים

כלי רכב חשמליים וטכנולוגיית סוללות:

טסלה (TSLA), ללא ספק, יצרנית הרכב החשמלי המפורסמת ביותר, טסלה עוסקת גם בפתרונות אנרגיה סולארית ואחסון סוללות. אלבימארלי (ALB), יצרנית גדולה של ליתיום, שהוא מרכיב חיוני בסוללות נטענות המשמשות בין היתר ברכבים חשמליים. ברוקפילד ריניואבל פרטנר (BEP), הם מפעילים את אחת מפלטפורמות הכוח המתחדשות הגדולות בעולם הנסחרות בבורסה.

קרנות הנסחרות בבורסה:

קרן גלובל קלין אנרג'י (ICLN), תעודת סל זו עוקבת אחר מדד של חברות גלובליות במגזרי השמש, הרוח ושאר המגזרים המתחדשים.קרן אינבסקו סולאר (TAN), כפי שהשם מרמז, תעודת סל זו מתמקדת בחברות אנרגיה סולארית.קרן גלובל איקס אוטונומוס ורכבים חשמליים (DRIV), קרן זו מכוונת לתעשיית הרכב החשמלי, כולל לא רק יצרני רכב, אלא גם יצרני סוללות ורכיבים טכנולוגיים נלווים.

לסיכום העולם עומד על מצוק שינוי עצום וכל טורבינת רוח שהוקמה, כל רכב חשמלי על הכביש, כל בניין ירוק שתוכנן, הם עדות לכושר ההמצאה והחוסן האנושי. זה לא רק סיפור להמונים, זו תנועה. כאשר אנו מתעוררים למציאות של שינויי האקלים, איננו מתכווצים בפחד אלא מתגברים בהתרסה, ומעצבים עולם שהדורות הבאים יהיו גאים לרשת.

אנרגיה בת קיימא וטכנולוגיה ירוקה הן לא רק מילות באז, הם המגדלור המנחה את האנושות לעבר אופק בהיר וירוק יותר. בעוד שהדרך קדימה מורכבת ותובענית, עם העוצמה המשולבת של טכנולוגיה, חדשנות, קהילה וכוח רצון צרוף, השחר הירוק מבטיח יום שבו כדור הארץ יהיה נקי יותר והדורות הבאים יוכלו לנשום בחופשיות.

מקורות:
הפיינשל טיימס
סי אן בי סי
יאהו פיננס
סי אן אן

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן