fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל

זה היה בוקר רגוע של יום שלישי הרביעי ביולי 2023 כאשר התפרסמו ידיעות שזעזעו את תעשיית הטכנולוגיה העולמית ושלחו גלים בשווקים הפיננסיים. סין הודיעה על החלטתה להגביל את הייצוא של מתכות חיוניות מסוימות, גליום וגרמניום, החיוניות בייצור של מוליכים למחצה וכלי רכב חשמליים. מומחים הכירו בכך כמכת הנגד החזקה של בייג'ינג למאמצים המתגברים של וושינגטון לבלום את ההתקדמות הטכנולוגית של סין. ההשלכות של ההתנגשות האחרונה במלחמת הסחר המתמשכת בין ארה"ב לסין הן מרחיקות לכת, ומשפיעות על מגוון רחב של מגזרים, מטכנולוגיה ועד ייצור, ומלחיצות עוד יותר את שרשראות האספקה העולמיות.

בתקופת הנשיא דונלד טראמפ הוטלו מכסים גבוהים על סחורות סיניות שנכנסו לארה"ב בכדי לתעדף ייצור בארה"ב, צריכת סחורה מקומית וכדי לנסות ולאזן את אי השוויון בנושא הסחר בין שתי המדינות. כאשר סין תמיד שמרה על פער יותר גבוהה של מיסי יבוא מול סחורות מארה"ב, מה שעורר הטלת מכסים מצד סין על סחורות אמריקאיות שנכנסו מסין, והמתיחות בין המעצמות עלתה, כאשר סין הטילה הגבלות על חברות אמריקאיות.

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין נעוצה ביריבות הכלכלית בין שתי המעצמות הללו. היא הופיעה על רקע האשמות ארוכות שנים מארה"ב על גניבת קניין רוחני לכאורה של סין והעברות טכנולוגיות כפויות. במשך שנים, ארה"ב וסין היו מעורבות בהחלפת מכסים בתמורה על סחורות בשווי מאות מיליארדי דולרים, מה שגורם לאדוות כלכליות ברחבי העולם.

תעשיית המוליכים למחצה הייתה נקודת מחלקות משמעותית בקרב זה. מוליכים למחצה, שבבים זעירים המניעים מערכות אלקטרוניות ומחשבים בכל המכשירים החכמים והמכוניות של חיינו, מסמארטפונים ועד טילים, הפכו קריטיים בכלכלה המודרנית. ארה"ב, עם חברות כמו אנבידיה, איי אם די, אינטל ומיקרון בחזית, היא מזמן מובילה עולמית בתחום זה. עם זאת, סין עושה צעדים מהירים בטכנולוגיית מוליכים למחצה, מה שמעלה חששות בוושינגטון לגבי איומים פוטנציאליים על הביטחון הלאומי והדומיננטיות הכלכלית.

 

איך משפיעה מלחמת הסחר על תעשיית הטכנולוגיה

ארה"ב ביקשה להגביל את הגישה של סין לשבבי AI מתקדמים ולציוד הייטק אחר, ויצרה פער טכנולוגי משמעותי. סין, לעומת זאת, הגיבה על ידי מינוף הדומיננטיות שלה בייצור הגליום והגרמניום בעולם, שניהם חיוניים לייצור מוליכים למחצה. חלק ניכר מהמתכות הללו מיוצאות לכלכלות טכנולוגיות מובילות כמו יפן, גרמניה, ארה"ב וצרפת, מה שהופך את ההחלטה הזו לאתגר משמעותי עבור יצרני טכנולוגיה גלובליים.

גם תעשיית הרכב החשמלי (EV), עוד מגזר חיוני לעתיד, נקלעה לאש הצולבת הזו. מתכות אלו נמצאות בשימוש נרחב בייצור של רכבי EV, והגבלת הייצוא של סין מאיימת לשבש את שרשראות האספקה ועלולה להגדיל את עלויות הייצור של EV ברחבי העולם. לארה"ב ואירופה, יש תוכניות שאפתניות להגביר את ייצור הרכבים החשמליים, אשר יושפעו משמעותית ממהלך זה.

בינתיים, החשש שסין עלולה להסלים עוד יותר את המצב על ידי הטמעת הגבלות חדשות על יצוא של מתכות נדירות מה שישלח רעידות בתעשיית הטכנולוגיה העולמית. חומרי מתכות נדירות, קבוצה נוספת של מתכות חיוניות עבור אלקטרוניקה, רכבים חשמליים וציוד צבאי, נכרים בעיקר בסין. כל הפרעה פוטנציאלית באספקה שלהם עלולה להיות בעלת השלכות חמורות על תעשיית הטכנולוגיה ברחבי העולם.

אבל לא הכל שחור. מלחמת הסחר ההולכת וגוברת בין ארה"ב לסין עוררה מאמצים ברחבי העולם להפחית את התלות במשאבים חיוניים אלה. מדינות משקיעות רבות במציאת מקורות וטכנולוגיה חלופיים. התעשייה החלה לבחון תחליפים פוטנציאליים לחומרים מבוססי גליום וגרמניום. עם זאת, הדרך להסתמכות עצמית ולפתרונות חלופיים היא ארוכה ומלאה באתגרים.

בעוד מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין נמשכת, תעשיית הטכנולוגיה העולמית מתמודדת עם השפעותיה. ההתפתחויות האחרונות הדגישו עוד יותר את הפגיעות של שרשראות אספקה גלובליות למתחים גיאופוליטיים. קובעי מדיניות ומנהיגי תעשייה חייבים כעת להרהר בשאלה הקשה: כיצד יכולה תעשיית הטכנולוגיה העולמית להפחית את התלות שלה בספקים ממקור יחיד ולהבטיח חוסן מול אי ודאויות גיאופוליטיות?

חברות אמריקאיות מנסות להקטין את התלות בסין ולהעביר את הייצור לארה"ב, מתוך שיקולים של הקטנת סיכון מהגבלות ייצוא, מיסוי גניבת טכנולוגיה. כך למשל חתמה אפל (AAPL) עם ברודקום (AVGO) עסקת ענק בהיקף של מיליארדים לייצר בארה"ב רכיבי 5G לאייפון, מהלך שגם יתרום ליצירת משרות בארה"ב ויקטין את התלות הלוגיסטית של אפל במפעלים מחוץ לארה"ב.

 

ההזדמנויות שצומחות מתוך מלחמת הסחר

ההימור גבוה, והעולם צופה בדאגה כששתי המעצמות הטכנולוגיות הללו מתכתשות. הסכסוך בין ארה"ב לסין אינו רק מלחמת סחר, זה מאבק על דומיננטיות בטכנולוגיה שתגדיר את העתיד. ככל שהמשיכה מתעצמת, עסקים, כלכלות ואנשים רגילים נושאים בנטל. ובכל זאת, בתוך התנודתיות ואי הוודאות, צצות הזדמנויות חדשות. התנודתיות בשוק פותחת דלתות להשקעה אסטרטגית. המחקר והפיתוח של חלופות למשאבים קריטיים אלה מואצים בקצב חסר תקדים. ומדינות ברחבי העולם נדחפות לשקול מחדש את הסתמכותן על מקורות זרים ולפתח חלופות מקומיות כדי לחזק את שרשרת האספקה שלהן.

כמה מדינות החלו לדון בהקמת תעשיות מוליכים למחצה עצמאיות וגיוון של שרשראות האספקה שלהן אחרי שנלכדו באש הצולבת של מלחמת הסחר. קבוצת תעשיית ה-BDI של גרמניה, למשל, ציינה את המהלך של סין כטיעון משמעותי להגדלת עצמאות חומרי הגלם זאת בזמן שטייוואן ודרום קוריאה, שתיהן שחקניות משמעותיות בתעשיית הטכנולוגיה העולמית, מסתכלות על המצב בזהירות.

חברות כמו יצרנית המוליכים למחצה האמריקאית AXT Inc כבר יזמו פעולות כדי למתן את ההשפעות של ההחלטה של סין. AXT הודיעה שהחברה הבת הסינית שלה תבקש אישורי יצוא כדי להמשיך לייצא גליום וגרמניום. בינתיים, ענקיות טכנולוגיה כמו אינטל עוקבות מקרוב אחר המצב תוך הבעת אמון בשרשרת האספקה הגלובלית המגוונת שלהן שיכולה להפיג את ההשפעה של שינויי מדיניות כאלה.

במישור הפיננסי, השווקים הגיבו בצורה דרמטית. המניות של יצרני המתכת וכורי המתכות הנדירות זינקו כאשר המשקיעים הימרו על ביקוש מוגבר בשל המעצורים הצפויים. המהפך הפתאומי הזה מדגיש את הקשר המורכב בין גיאופוליטיקה, אסטרטגיות עסקיות ושווקים פיננסיים.

עם זאת, אפילו על רקע סוער זה, נותרה השאלה המרכזית: עד כמה תסלים מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין? האנליסטים של ג'פריס רואים את הסיכון הפוטנציאלי של הסלמה מהירה של המתיחות בין ארה"ב לסין כמשמעותי. ארה"ב צפויה להדק עוד יותר את אחיזתה במכירת ציוד לייצור שבבים לסין בקיץ הקרוב, ונקמה של סין עשויה להיות כרוכה בשליטה הדוקה עוד יותר על יצוא חומרי מתכות נדירים.

בשלב זה, ברור שמלחמת הסחר הזו אינה נוגעת רק לרווחים כלכליים, זה גם קרב על עליונות בתעשיית הטכנולוגיה. ככל שהעולם נהיה יותר שזור בטכנולוגיה, השליטה במרכיביה החיוניים מתורגמת לכוח גיאופוליטי. כאשר ארה"ב וסין שתיהן מתחרות על הכוח הזה והעולם יכול רק להתכונן לתהפוכות נוספות.

ההסלמה האחרונה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מציירת תמונה ברורה של העולם המקושר הדדית, ומדגישה את האיזון העדין בין התקדמות טכנולוגית לבין יריבות גיאופוליטית. במשחק הימור גבוה זה, עדיין לא נראים המנצחים או המפסידים האולטימטיביים. עם זאת, דבר אחד בטוח: ככל שהמלחמה מתמשכת, היא תמשיך לעצב את הנוף הכלכלי העולמי בדרכים שקשה לחזות.

ראוי לציין שמלחמת הסחר אינה תלויה רק במשאבים חומריים. זה משתרע לתחום הידע הטכנולוגי, יכולות המחקר והפיתוח, ומדיניות לאומית לקידום טכנולוגי. לדוגמה, ארה"ב ביקשה להגביל את הגישה של סין לשבבי מיקרו הייטק ולציוד מוליכים למחצה מתקדם. במקביל, סין משקיעה רבות בתעשיית המוליכים למחצה שלה, במטרה להגיע להתקיימות עצמית ולהשתחרר מהתלות שלה בטכנולוגיה אמריקאית.

ההתפתחויות האחרונות גם מדגישות את כוחה של המדינה בעיצוב תוצאות כלכליות בעולם שלנו שכביכול מונע ע"י השוק. במשחק השחמט הזה, כל מהלך של בייג'ינג או וושינגטון מהדהד ברחבי העולם, משפיע על תעשיות, עובדים וצרכנים, ומשמש כתזכורת למשקל כוחה של המדינה בעידן הגלובליזציה.

אוניית מכולות מסין

התאמת האסטרטגיה לזעזועים גיאופוליטיים

חוסר הוודאות השורר בתעשיית הטכנולוגיה הוא גם תזכורת בולטת לאתגרים שעומדים בפני עסקים בעולם המקושר זה לזה. חברות ברחבי העולם, אפילו אלו שלכאורה רחוקות מהסכסוך בין ארה"ב לסין, חייבות לנווט בנוף המשתנה הזה, לתכנן תוכניות מגירה ולהתאים את האסטרטגיות שלהן לזעזועים הגיאופוליטיים הללו. תפקידם של מנהיגים עסקיים בעידן זה הוא לא רק לנהל את החברות שלהם ביעילות אלא גם לנווט באי הוודאות העולמית הזאת.

התרחיש הנוכחי הוביל לשינוי סיסמי בשיחות גלובליות סביב אוטונומיה אסטרטגית וחוסן שרשרת האספקה. ממשלות ברחבי העולם מחשבות מחדש את הגישה שלהן לשרשראות אספקה קריטיות, דבר המעורר צראך להגן על נקודות תורפה שנחשפו על ידי מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והמגיפה האחרונה. התמקדות מחודשת זו עשויה להביא לשינויים משמעותיים בדפוסי הסחר העולמיים, שעלולים להוביל למודל עמיד יותר, ממוקד אזור בתוך הגלובליזציה.

השלכות של מלחמת טכנולוגיה בין ארה"ב לסין

ההשלכות של מלחמת הטכנולוגיה בין ארה"ב לסין משתרעות גם מעבר לכלכלה ולתחום הגיאופוליטי. כשהטכנולוגיה הופכת לגורם מכריע בכוח הצבאי והגיאופוליטי, למאבק הטכנולוגי בין ארה"ב לסין יש השלכות משמעותיות על הביטחון העולמי והאיזון הגיאופוליטי. המעצמות האחרות של העולם ללא ספק צופים בדרמה המתגלגלת הזו, מכיילות מחדש את האסטרטגיות שלהן ומחליטות על נאמנותן.

אמנם קשה לחזות לאן תוביל מלחמת הסחר המתמשכת בין ארה"ב לסין, אך ברור שהדרך קדימה תהיה מורכבת ומאתגרת. עם זאת, כפי שהוכיחה ההיסטוריה, אתגרים לעתים קרובות מדרבנים חדשנות וחוסן. תעשיית הטכנולוגיה העולמית, על אף שהיא נמצאת כעת במצב של תנופה, עשויה לצאת חזקה ועמידה יותר מהמשבר הזה. זה עשוי לעודד התקדמויות חדשות, שינויים בשרשרת האספקה העולמית, ואולי אפילו שינויים באופן שבו מדינות תופסות ומנהלות את המשאבים האסטרטגיים שלהן.

במובן הרחב יותר, מלחמת הסחר המתמשכת בין ארה"ב לסין משקפת את הדינמיקה המשתנה של תקופתנו. זה מדבר רבות על השזירה הבלתי נפרדת של טכנולוגיה, כלכלה וגיאופוליטיקה בעולם של היום. ככל שהיריבות הטכנולוגית הזו נמשכת, תוצאותיה ללא ספק יעצבו את המהלך העתידי של הפוליטיקה, הכלכלה והפיתוח הטכנולוגי העולמי. העולם נמצא בעיצומו של עידן טרנספורמטיבי, והפתרון של העימות הטכנולוגי בין ארה"ב לסין יקבע באופן משמעותי את עתיד העולם הגלובלי שלנו.

לסיכום, התנגשות המעצמות הטכנולוגיים הללו, כפי שקוראת דרך מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, היא ביטוי למאבק הכוחות של זמננו. תעשיית הטכנולוגיה, הכלכלות העולמיות והיחסים הבינלאומיים שלובים זה בזה בריקוד הכוח המורכב הזה. להתפתחויות יש השלכות מרחיקות לכת על כל מגזר, כל משק, ולמעשה, על כל פרט. אבל כמו שנאמר, "בעיצומו של כל משבר, טמונה הזדמנות גדולה". כשהעולם ממשיך לנווט בסערה הכלכלית הזו, נותר לראות כיצד הדרמה הזו מתפתחת ומי ינצל את ההזדמנויות הטמונות בפנים.

ובזה טמונה המורכבות הכוללת של הכלכלה הגלובלית במאה ה-21. שתי מעצמות העל כלואות כעת במשחק אסטרטגי, שתיהן בעלי הכוח לעצב נורמות גלובליות, להשפיע על התפתחות טכנולוגית ולהגדיר מחדש מדיניות כלכלית ברחבי העולם. מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין היא קרב מכריע במלחמה המתמשכת הזו, שבה הסיכון הוא לא פחות מהעתיד הטכנולוגי העולמי.

 

מקורות:
יאהו פיינס
פיננשל טיימס
פוקס ביזנס
טק קרנצ'
הוולסטיריט ג'רנל

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.219.199.13
דילוג לתוכן