מאת: אסף קופפר
במשך יותר מעשור, חברות הנפט המובילות הפכו את אזור המדבר במערב טקסס וניו מקסיקו הנקרא "פרמיאן בייסין" למרכז הנפט החשוב בעולם באמצעות הנדסה חכמה ושימוש בלחץ ובכימיה. כעת הן נעזרות בטכנולוגיה חדשה כדי להבטיח זרימה יציבה של נפט לעשרות שנים קדימה: בינה מלאכותית. השילוב בין AI לשדה הנפט מבטיח כי תפוקת הנפט תמשיך להתרחב, תוך שמירה על עלויות נמוכות ורווחיות גבוהה.
חברות הנפט, בהן שברון (CVX), אקסון מוביל (XOM), ואוקסידנטל פטרוליום (OXY), נמצאות בתהליך מתמשך לשפר את יכולות הפקת הנפט שלהן. הבינה המלאכותית עוזרת לחברות הללו להפיק יותר נפט תוך שימוש בפחות עובדים. התוצאה היא עלייה של 60% בתפוקת הנפט האמריקנית בעשור האחרון, יחד עם ירידה של 40% במספר העובדים. שיפורים אלה מביאים את נקודת האיזון הכלכלית לקידוחי נפט בפרמיאן לכדי 40 דולר לחבית בלבד, בהשוואה ל-90 דולר בשנת 2012. ההפחתה בעלויות הללו מאפשרת לחברות הנפט להיות עמידות יותר לשינויים במחירי הנפט ולשמור על רווחיות גם בתקופות של מחירים נמוכים.
במרכזי הבקרה של שברון במידלנד, טקסס, עשרות עובדים יושבים מול עמדות עם כ-15 מסכים המלאים בנתונים, תמונות שדות ותצוגות מלוויינים או מצלמות מרחוק. המפעילים יכולים לשלוט בציוד מרחוק, ואפילו מכונות אוטונומיות מקבלות החלטות עצמאיות לפי שינויי לחץ ודינמיקה בשטח. המידע שמתקבל ממאות חיישנים המשובצים בשדות הנפט מאפשר שליטה מדויקת ואפקטיבית יותר. בנוסף, מערכות הבינה המלאכותית מנתחות את הנתונים הללו ומספקות תחזיות שמסייעות למפעילים לקבל החלטות מושכלות בזמן אמת, מה שמשפר את היכולת להגיב במהירות לתקלות ולמנוע נזקים או הפסדים.
חברת שברון השיקה תכנית המזהה דליפות מתאן ומכבה אותן מיידית, ללא צורך בהתערבות אנושית. תכנית זו הצליחה להפחית פליטות מתאן ב-60%, והשימוש באינטליגנציה מלאכותית מאפשר לשפר את תהליכי הקידוח ולצמצם את כמות התקלות. בנוסף, מערכות חכמות מנטרות נתוני חום, לחץ, קרינה ונתוני סלעים, ומאפשרות למומחים לנתח ולהפיק תועלות מירביות מכל אזור קידוח. מערכות אלו מתעדכנות כל הזמן על בסיס הנתונים שהן מקבלות, מה שמוביל לשיפור מתמיד באיכות ההפקה והפחתת הסיכונים בתהליכי הקידוח.
אחת מהחברות הנוספות שמובילות את המהפכה היא אקסון מוביל (XOM), שהחלה לאמץ את הבינה המלאכותית לאחר שהבינה את הפוטנציאל הכלכלי שלה. המנכ"ל דארן וודס הצהיר לאחרונה כי הבינה המלאכותית תהווה חלק מרכזי בצמיחה העתידית של החברה. בפרמיאן, התהליכים מורכבים במיוחד ודורשים שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כדי להבטיח שההפקה תהיה משתלמת. החברה מבינה שהטמעת טכנולוגיות חכמות היא הדרך להבטיח שהן ישמרו על יתרונן התחרותי לאורך זמן, במיוחד לנוכח השינויים בשוק האנרגיה העולמי.
בעזרת הבינה המלאכותית, שברון פיתחה כלים לניבוי אזורים תת-קרקעיים עשירים יותר בנפט, ואת הסלעים שבהם הקידוח יהיה קשה יותר. כיום, חברות נפט מצליחות להפיק רק כ-10% מהנפט שניתן להפיק מהאזורים שבהם הן קודחות בפרמיאן, והעלאת שיעור זה נחשבת ל"גרל הקדוש" של קידוחי הנפט בפרמיאן. לדברי דן פיקרינג, מייסד ומנהל השקעות ראשי ב-Pickering Energy Partners, הגרל הזה נמצא כעת בהישג יד. עלייה בשיעור ההפקה תוכל להביא לשיפור משמעותי ברווחיות של החברות, ולהפחתת התלות בקידוחים חדשים.
ההתקדמות הטכנולוגית אינה מתמצית רק בתחום הקידוח, אלא גם בתחום חיפוש הנפט. כדי לאתר נפט מתחת למים, משתמשים המהנדסים בצלילים חזקים ושימוש בחיישנים על קרקעית הים או הקשורים לספינות. הערכת התמונות שהתקבלו היא תהליך מסובך וממושך, אך בזכות הבינה המלאכותית התהליך התקצר משנה וחצי ל-18 ימים בלבד. התהליך החדש לא רק חוסך זמן, אלא גם מאפשר להימנע מהוצאות מיותרות ולתכנן בצורה טובה יותר את מיקום הקידוחים העתידיים.
בנוסף, ישנם שימושים רבים נוספים לבינה המלאכותית בתעשיית הנפט, כמו למשל בתחום הבטיחות. מערכות AI משמשות לניטור תהליכים ולזיהוי מוקדם של סכנות בטיחותיות אפשריות, מה שמאפשר לצוותי השטח לפעול בצורה בטוחה ויעילה יותר. אחד השימושים המתקדמים ביותר הוא ניהול הלוגיסטיקה של שדות הנפט, כאשר מערכות AI מנתחות את הנתונים הלוגיסטיים ומייעלות את ההובלה וההפצה של הציוד והחומרים הנדרשים לכל אתר.
בסופו של דבר, מהפכת הבינה המלאכותית משנה את דמות תעשיית הנפט והגז, ומאפשרת להפיק יותר נפט בפחות מאמץ ובעלות נמוכה יותר. השימוש במידע ובניתוחים מבוססי AI עוזר להבטיח שהמכונות פועלות באופן חלק ומדויק יותר, ושכל מהלך נעשה בצורה המחושבת ביותר. בכך, התעשייה הופכת ליעילה ורווחית יותר, והבינה המלאכותית משמשת כמפתח להמשך הצמיחה שלה. התעשייה גם מתחילה להכיר בהשפעות החיוביות של הטכנולוגיה על הפחתת ההשפעה הסביבתית, באמצעות הפחתת פליטות והפחתת השימוש באנרגיה מזהמת. בכך, טכנולוגיות AI מסייעות להפוך את תעשיית הנפט ליותר ברת קיימא, גם אם עדיין יש לה דרך ארוכה לעבור.
מקורות:
ברונס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.