מאת: אסף קופפר
לוס אנג'לס נמצאת בעיצומו של אחד מאסונות הטבע הקשים ביותר בתולדותיה, כאשר שריפות ענק משתוללות ברחבי האזור וגורמות לנזק אדיר למבנים, תעשיות ולחיי האדם. השריפות, שהוצתו על ידי רוחות חזקות ברמה של הוריקן, כבר גבו את חייהם של לפחות חמישה אנשים ואילצו יותר מ-100,000 תושבים לעזוב את בתיהם. מדובר בתופעה נדירה בעוצמתה, אשר מתפשטת במהירות באזורי מגורים, כולל הוליווד והאזור שמסביב לה.
הנזק שנגרם לבתים ולמבנים עסקיים הוא בלתי נתפס, עם יותר מ-1,000 מבנים שנהרסו או ניזוקו באופן משמעותי. שכונות יוקרה כמו פאסיפיק פליסיידס ומאליבו נפגעו קשות, עם בתים בשווי עשרות מיליוני דולרים שעלו בלהבות. בנוסף, מספר נכסי נדל"ן היסטוריים ואתרי תיירות מרכזיים נפגעו, מה שמוסיף לממד התרבותי של ההרס. תשתיות חיוניות, כמו מערכות המים, לא עמדו בעומס, מה שאילץ את כוחות הכיבוי להשתמש במכלי מים ניידים. המשבר גם פוגע קשות בתעשיות שונות, כגון ענף הביטוח שמוצא עצמו מול תביעות ענק מצד תושבים וחברות שנפגעו.
בנוסף, ההשפעה על תעשיית הסרטים בהוליווד היא משמעותית. שריפות הענק הגיעו לאולפנים גדולים כמו יוניברסל סטודיוס (CMCSA), שנסגרו זמנית בשל התנאים המסוכנים. ההפקות הרבות שהתעכבו יצרו חששות לגבי עיכובים נוספים בלוחות הזמנים ובעלויות ההפקה. מעבר לכך, חלק מהאתרים המרכזיים המשמשים לצילומים נפגעו או נשרפו לחלוטין, מה שעלול לגרום להוצאות גבוהות להפקות עתידיות. גם דיסני (DIS), שמפעילה מתקני בידור בלוס אנג'לס, נאלצה לסגור את מתקניה באופן זמני, מה שגרם לפגיעה נוספת בפעילות העסקית.
חברות כמו סאות'רן קליפורניה אדיסון (EIX), שהיא אחת מספקיות החשמל הגדולות באזור, נמצאות במוקד הביקורת, כאשר הציוד שלהן חשוד כגורם אפשרי להתפרצות השריפות. החברה נאלצה לנתק חשמל ליותר מ-170,000 בתים ועסקים באזור, בניסיון למנוע התפרצויות נוספות. מניותיה צנחו ב-10%, וחברות ביטוח כמו אלסטייט (ALL) מתמודדות עם תביעות פיצויים נרחבות, שעשויות להשפיע על פעילותן בטווח הקצר.
חברות בנייה ותשתיות עשויות לראות עלייה בביקושים לציוד ושירותים. קטפילר (CAT), המספקת ציוד כבד לשיקום והקמה מחדש, עשויה לחוות גידול משמעותי בפעילותה. חברות המפתחות טכנולוגיות למניעת שריפות, כמו טייקו (TYCO), צפויות להגדיל את מאמצי הפיתוח והשיווק שלהן. במקביל, חברות טכנולוגיה המציעות פתרונות מבוססי בינה מלאכותית לניהול ומניעת שריפות, כמו פאלאנטיר (PLTR), עשויות להפוך לשותפות מרכזיות במאמצי ההתמודדות עם אסון הטבע הזה.
המשמעות הכלכלית הכוללת של המשבר טרם הובררה במלואה, אך הערכות מוקדמות מצביעות על נזק כלכלי בהיקף של 52 עד 57 מיליארד דולר. זהו אחד מאסונות הטבע היקרים ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית, עם השלכות נרחבות על שוק הנדל"ן, התיירות והתשתיות. שוק ההשכרה בעיר נפגע קשות, עם ביקוש מוגבר לדיור חלופי ותשתיות זמניות. בנוסף, עסקים קטנים ובינוניים ברחבי העיר נפגעו, כאשר חנויות, מסעדות ושירותים נאלצו להפסיק את פעילותם בשל התנאים המסוכנים.
תעשיית הבידור מתמודדת עם עיכובים משמעותיים בפרויקטים קולנועיים ובמשחקי ספורט. פרויקטים רבים נדחו, ותכניות טלוויזיה נתקלו בקשיים לוגיסטיים. פגיעה זו עלולה להשפיע על היקפי ההפקה בשנים הקרובות ולדרוש מאולפנים להתאים מחדש את לוחות הזמנים שלהם. בנוסף, מספר אירועים מרכזיים בלוס אנג'לס, כמו טקסי פרסים ופסטיבלי מוזיקה, בוטלו או נדחו למועד לא ידוע.
מעבר לנזק הכלכלי,השריפות משפיעות גם על חיי היום-יום בעיר. איכות האוויר בעיר הידרדרה לרמות מסוכנות, מה שגרם לתושבים רבים לעזוב את בתיהם או להישאר באזורים סגורים. מערכת החינוך בלוס אנג'לס הושפעה באופן ניכר, כאשר עשרות בתי ספר נסגרו ומשפחות רבות נאלצות להתמודד עם חוסר ודאות ביחס למועד החזרה ללימודים. המאמצים להשתלט על השריפות נמשכים, אך רוחות חזקות ותנאי יובש קיצוני מקשים על השליטה באש. עם זאת, האירועים הנוכחיים מעלים את הצורך בהשקעה בתשתיות עמידות יותר ובמערכות ניהול משברים. גם המודעות הציבורית להשפעות שינויי האקלים גוברת, ומדינות רבות עוקבות אחרי ההתמודדות של קליפורניה כמודל אפשרי להתמודדות עתידית.
השריפות הנרחבות בלוס אנג'לס מדגישות את האתגרים של שינויי האקלים ואת ההשפעות שיש לכך על תחומי חיים וכלכלה רבים. נדרש מאמץ קולקטיבי כדי להתמודד עם האתגרים המורכבים ולהבטיח שמצבים כאלו יטופלו באופן אפקטיבי בעתיד. בנוסף, על מקבלי ההחלטות לבחון מחדש מדיניות ותשתיות קיימות כדי למנוע משברים דומים בעתיד ולהבטיח עמידות גבוהה יותר בפני אסונות טבע.
מקורות:
בלומברג
ההוליווד רפורטר
יאהוו פייננס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.