fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

אלפאבית (GOOGL), אחת מהחברות המשמעותיות ביותר בעולם הטכנולוגיה, מתמודדת כיום עם אתגרים גדולים ומשמעותיים. החברה ניצבת בפני לחץ משני כיוונים מרכזיים: הממשלה האמריקאית, שמבקרת את השליטה שלה בשוק החיפוש וקוראת לפיצול אפשרי, ומתחרים חדשים אשר מבוססים על טכנולוגיות אינטליגנציה מלאכותית (AI). מדובר באיומים של ממש, אך לאלפאבית יש את היכולות והמשאבים להתמודד עם האתגרים הללו ולשמור על מעמדה בשוק. על אף הלחץ, אנליסטים רבים מאמינים כי עתיד החברה עדיין מזהיר, ואף מעריכים שמחיר המניה עשוי לטפס ביותר מ-50% בעתיד הקרוב.

בעלי המניות של אלפאבית מודאגים, ובצדק. הממשלה האמריקאית הגישה לאחרונה הצעה להגבלת שליטתה של גוגל בחיפוש, הצעה שכוללת בין היתר מכירה של הדפדפן כרום ונתוני המעקב שלה. תגובת השוק לא איחרה לבוא, ומניית אלפאבית ירדה ב-4.7% למחיר של 167.63 דולר ביום חמישי האחרון. על רקע זה, המשקיעים גם חוששים מהתחרות החדשה שנוצרה עם צמיחתה של AI גנרטיבית, כמו כלי החיפוש החדשים של ChatGPT, Perplexity ומיקרוסופט (MSFT). מתחרים אלו מסוגלים לשאוב משתמשים מגוגל ולהציע תשובות ישירות במקום רשימות של קישורים, דבר שעשוי להוות איום משמעותי לעסקי הפרסום של גוגל.

למרות האיומים, לאלפאבית יש את היכולות להגן על עצמה. מאז שהונפקה ב-2004, במחיר של 2.13 דולר למניה (לאחר תיקון המניות), החברה הצליחה להתאים את עצמה לשינויים בעולם האינטרנט, כמו המעבר מהמחשב השולחני למובייל, בקלות יחסית. אם כי העתיד יהיה מורכב יותר, אינטליגנציה מלאכותית גנרטיבית עשויה דווקא להוסיף להכנסות, ככל ש-Gemini, כלי ה-AI של גוגל, יתפתח ויהפוך לעוצמתי יותר. למרות החששות מפני פיצול אפשרי, נראה שהחששות הללו כבר מגולמים במחיר המניה, אשר נחשבת זולה יחסית לקבוצת "המופלאים שבעה" ולמדד ה-S&P 500.

במשך שני עשורים, אלפאבית הוכיחה את עצמה כמובילה. עסקי הפרסום שלה מניבים הכנסות שנתיות של למעלה מ-250 מיליארד דולר, ואנדרואיד הפך למערכת ההפעלה הפופולרית ביותר בעולם לטלפונים חכמים, עוקף בהרבה את משתמשי ה-iPhone של אפל. בנוסף, אלפאבית נכנסה לתחום הענן בעקבות אמזון ומיקרוסופט, וההכנסות מהענן צפויות להגיע ל-58 מיליארד דולר בשנה הבאה. יחד עם זאת, YouTube הפך לפלטפורמת התוכן המובילה בעולם, עם למעלה ממיליארד שעות צפייה יומיות.

המחשה ויזואלית לאיך אלפאבית עושה כסף לפי הדו"ח האחרון שלה (מתוך אתר אפ אקונומי אינסייט)


אבל ההצלחה הזו לא באה בלי אתגרים. השקת ChatGPT בנובמבר 2022 היוותה איום חדש ומיידי לאלפאבית. הכלים החדשים מבוססי ה-AI מאפשרים למשתמשים לקבל תשובות ישירות לשאלותיהם, מה שמקטין את הצורך בהקלקה על קישורים והתרחקות ממנועי חיפוש מסורתיים. מיקרוסופט אף שילבה את ChatGPT במנוע החיפוש Bing, עם הצהרות שהשגת 1% מנתח השוק של החיפוש תביא להכנסות נוספות של 2 מיליארד דולר.

עם זאת, הדיווחים הכספיים של אלפאבית באוקטובר האחרון לא הצביעו על האטה בתחום החיפוש. החברה עקפה את תחזיות ההכנסות והרווחים שלה, כשהכנסות מענן צמחו ב-35%. במנוע החיפוש עצמו, החברה הצליחה לשלב טכנולוגיות AI שמייצרות סיכומי תוצאות אוטומטיים, ולא ניכרה ירידה בכמות הקישורים והמודעות. המנכ"ל אף הביע אופטימיות לגבי היכולת להרוויח ממנוע החיפוש גם בעידן ה-AI.

מעבר לכך, לאלפאבית יש יתרון משמעותי מול המתחרים החדשים כמו OpenAI ו-Perplexity — היא חברה רווחית. לעומת זאת, הסטארט-אפים הללו עדיין בשלב הפיתוח העסקי שלהם, ולא הגיעו לרווחיות. בנוסף, Perplexity נתונה לתביעה על כך שהיא משתמשת בתוכן ללא תשלום, דבר שעשוי להשפיע על המודל העסקי שלה בעתיד.

במקביל להתמודדות עם המתחרים החדשים, אלפאבית נדרשת גם להתמודד עם סיכוני האנטי-טרסט. בית המשפט בארצות הברית קבע כי גוגל פעלה בניגוד לחוק במונופול על החיפוש, והממשל מציע כעת מגוון צעדים להגבלת כוחה, כולל מכירת הדפדפן כרום ואיסור על שליטה במוצרים שיוצרים העדפה לגוגל. למרות זאת, אנליסטים רבים סבורים שחלק ניכר מהצעדים הללו לא יאושרו על ידי בית המשפט.

מבחינת מחיר המניה, נראה כי החששות מפני האנטי-טרסט כבר מגולמים בו. המניה נסחרת במכפיל רווח של 19.4, נמוך מהמכפיל של מדד ה-S&P 500 ושל מטא פלטפורמות. חלק מהאנליסטים אף מאמינים שהמניה זולה ביחס לערכה האמיתי, ושהחברה עשויה להפיק ערך רב יותר אם תחולק לחלקים נפרדים, מה שיגרום למשקיעים להכיר בערך של כל יחידה בנפרד.

גרף מניית אלפאבית בשנה האחרונה


אף שהממשלה לוחצת על פיצול אפשרי, חלק מהאנליסטים מאמינים שבטווח הארוך זה עשוי להיטיב עם המניה. עסקי הענן של אלפאבית, לדוגמה, יכולים להניב רווחים משמעותיים, ו-Youtube נחשבת לפלטפורמה עם ערך גבוה במיוחד. גם Waymo, חברת הרכב האוטונומי של אלפאבית, מהווה פוטנציאל עתידי גבוה, עם עשרות אלפי נסיעות רכב אוטונומיות המתבצעות מדי שבוע.

אלפאבית עשויה להרוויח גם מעולמות ה-AI המתחילים להיטמע במנועי החיפוש. תחום החיפוש ממשיך להראות צמיחה, ופתרונות ה-AI מאפשרים חווית משתמש טובה יותר, עם כלים שמספקים תשובות מהירות ומדויקות. האנליסטים צופים שהכנסות מתחום החיפוש ימשיכו לגדול גם בעתיד עם צמיחה שנתית ממוצעת של 10% עד שנת 2027.

עם כל האיומים וההזדמנויות הללו, העתיד של אלפאבית רחוק מלהיות ברור, אבל ייתכן מאוד שהיא תמשיך להוביל גם בשנים הבאות. האנליסטים רואים בחברה הזדמנות השקעה משמעותית, ומאמינים שיש לה את הכלים והמשאבים להתמודד מול המתחרים והממשל. בזמן שהשוק כולו עובר לתחום ה-AI, אלפאבית ניצבת בחזית השינוי הזה, ולא רק כדי לשרוד — אלא כדי להוביל.

מקורות:

ברונס

אפ אקונומי אינסייט

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

 

3.141.12.236
דילוג לתוכן