fbpx
בחרו עמוד

אם בשנת 1999 היינו אומרים לכם שנפח התשלומים אונליין בשנת 2020 יגיע ליותר מ- 5.4 טריליון דולר, הייתם צוחקים בקול גדול. בשנים האחרונות תעשיית התשלומים הדיגיטליים מגלגלת טריליונים כל שנה וביום רביעי (5.5.21) פייפאל (PYPL) תפרסם את הדוח הראשון שלה לשנה שמסמנת את עידן התשלומים הדיגיטליים. החלטנו לצלול לתוך החברה ששינתה את הדרך שבה אנחנו משלמים ואנחנו חושבים שתופתעו מהדרך המעניינת שעברה.

היום כשמדברים על תשלומים אונליין זה נשמע כמו דבר פשוט ושגרתי, ב-1999 זה לא היה כ״כ קל ועשה רושם שמדובר ברעיון עתידני, ככה למעשה התחילה פייפאל  או בשמה הראשון ״אקס דוט קום״. אילון מאסק, יחד עם ביל האריס וקבוצה קטנה של יזמים התחילו את המהפכה בתחום התשלומים שתשנה לנצח את הדרך שבה אנחנו מעבירים תשלומים אחד לשני. תחילה, בשנת 2000 היה ויכוח עמוק מאוד בין האריס (שהיה אז מנכ״ל בחברה) למאסק לגבי הפוטנציאל העתידי שטמון בהעברת תשלומים אונליין. בעקבות המחלוקת, באוקטובר באותה שנה הוחלף אילון מאסק ושנה לאחר מכן שונה שם החברה ל- PayPal. 

 

פייפאל נהנתה מתשומת הלב שהיא מקבלת וניצלה את המומנטום החיובי כאשר ביצעה הנפקה ב-2002. היא הנפיקה 5.4 מיליון מניות במחיר של 13$ למניה לפי שווי שוק של 70 מיליון דולר. (נכון לכתיבת מילים אלו PYPL שווה מעל ל-290 מיליארד דולר). eBay באותם שנים היתה בצמיחה אדירה והבינה ראשונה את הפוטנציאל שטמון בפייפאל. באותה התקופה איביי גם ביצעה מכירות פומביות באתר שלה, והופתעה מהיכולת של פייפאל להפוך את התשלום באתר לנגיש יותר, נוח יותר ובטוח יותר, לכן החליטה לרכוש את החברה בשנת 2002 תמורת מיליארד וחצי דולר סכום שהיה נדיר עוד יותר באותם ימים. אפשר לקרוא למיזוג העל הזה ״נקודת המפנה״ של פייפאל והודות למיזוג זה, נוצרו יחסי גומלין בין החברות שאיפשרו להן למתג את עצמן כחברות חדשניות שמציעות משהו שטרם נראה בשוק וכבר באותו שלב הפלטפורמה צברה פופולריות כשאחת מתוך ארבע עסקאות באיביי שולמו בעזרת פייפאל.

צילום מתוך אתר פייפאל בשנת 2002

 

קצת יותר מעשור קדימה, בשנת 2014 פייפאל כבר מבססת את עצמה בתחום התשלומים הדיגיטליים ומחליטה להיכנס לתחום המיקרו תשלומים (Micropayments) אשר כולל בתוכו תשלומים במובייל, תשלומים אופליין בתוך חנויות וכלים לניהול תשלומים עבור עסקים קטנים ובינוניים. השירות העיקרי של PayPal מאפשר ללקוחות פרטיים דרך מאובטחת לבצע עסקאות קנייה ברחבי האינטרנט, אולם כיום זה רק השירות של פייפאל על קצה המזלג. במהלך השנים, פייפאל התמקדה בהוצאות R&D (מחקר ופיתוח) בצורה אגרסיבית מאוד שיעזרו לה להגיע אל עוד משתמשים בכל קצות תבל. בהשוואה למתחרות שלה ובמבט לאחור- החלטה זו מסתמנת כדרך החכמה ביותר ״לתפוס את הגל״ של המהפכה הטכנולוגית ולהוביל בה. כך הצליחה לצמוח מ-84.3 מיליון יוזרים ברבעון הראשון של 2010 ל-325 מיליון משתמשים פעילים ברבעון הראשון של 2020 (שינוי של 285%).

גידול בכמות המשתמשים הפעילים של פייפאל משנת 2010 לשנת 2020 ברמה רבעונית

 

אולם, לא תמיד המניה רק עלתה ומחיר המניה צלל בתחילה חודש מרץ עם תחילת המגפה, אך ככל שאנשים פנו יותר ויותר לשימוש בתשלומים דיגיטליים, השימוש בפלטפורמת הליבה של פייפאל ובאפליקציית התשלומים שלה  Venmo צמח ב-60% והמשקיעים שמו לב לעלייה הזאת בדיוק בזמן. בסיס המשתמשים של פייפאל שמכיל כ-361 מיליון לקוחות פעילים הפך למאגר תשלומים דיגיטלי עצום בגודלו. במהלך השנה המשיכה החברה באסטרטגיה שלה להרחיב את יכולותיה ואת מכלול המותג על ידי הצגת שירותים חדשים שיעזרו לה לבדל אותה ממתחרות אחרות. בינואר 2020 סיימה פייפאל את רכישת Honey Science בסך 4 מיליארד דולר, וסיפקה לצרכנים אפשרות לחסוך כסף בעת הרכישה (Checkout). ל-Honey Science יש תוסף אינטרנט שבעצם מאפשר לך לקבל באופן אוטומטי קופונים שמשוקללים בעת הצ׳ק אאוט וכתוצאה מהם החברה מרוויחה ״עמלת תיווך״. בהמשך השנה, פייפאל פרסמה את טכנולוגיית ה-QR Code ללא מגע שלה ובכך עשתה צעד גדול בביסוס מקומה בתחום התשלומים בתוך החנויות (In Store Payments). המוטיב החוזר בסיפור ההצלחה של פייפאל הוא ביסוס מקומה בשוק התשלומים דרך חדשנות בלתי מתפשרת, שנתמכת על ידי מיזוגים ורכישות (Mergers and Acquisitions) ומחקר ופיתוח של הפלטפורמה.

נפח התשלומים הכולל (TPV) ב-Venmo מרבעון 1 2017 לרבעון 4 2020

כפי שאמרנו מקודם, פייפאל תמיד חושבת על העתיד ושואפת למצוא את פתרונות התשלום המתקדמים ביותר, מה שמסביר את הצעד המשמעותי ביותר שפייפאל עשתה השנה במסגרת הרחבת בסיס הלקוחות של החברה והוא לאפשר שליחה וקבלת מטבעות דיגיטליים (Cryptocurrencies). בהודעה מתוקשרת בשנה שעברה פייפאל הצהירה כי ברצונה ״להמשיך ולהתקדם טכנולוגית על ידי תמיכה בעידן חדש של תשלומים״. מאוחר יותר במרץ השנה ההכרזה יצאה לפועל ובפעם הראשונה משתמשי פייפאל יכלו לשלוח ולקבל קריפטו. רק לפני מספר ימים במהלך ראיון ל-CNBC אמר המנכ״ל החדש של איביי, ג׳יימי אייאנון, כי ״איביי מחפשת שילוב של מגוון אפשרויות תשלום נוספות, ביניהם גם מטבעות קריפטו״, מה שמספק לנו רמז עבה שבקרוב הפיצ׳ר החדש של פייפאל יוכל להיכנס לפעולה גם באחד מאתרי האי קומרס הגדולים בעולם.

כפי שפייפאל הבינה כבר מזמן, סקטור התשלומים הדיגיטליים עובר מהפכת ענק הכוללת עשרות תקדימים טכנולוגיים ״קטנים כגדולים״ כגון תשלום בקריפטו או הרחבת האפשרויות בין פלטפורמות (שיתופי פעולה עם מגוון חברות אחרות כמו HoneyScience) וחברות התשלומים הדיגיטליים ימשיכו להתחרות ולעשות כל שביכולתם על מנת לגרום לנו לבצע את התשלום דרכם. 

ביום רביעי לאחר סגירת המסחר תדווח ענקית הפינטק בפעם הראשונה השנה. הדוח שתפרסם יהיה הדוח הראשון לשנה והתעלומה המרכזית שמושכת את תשומת הלב של המשקיעים היא האם הצמיחה ב-2020 בכמות המשתמשים ונפח התשלומים בפייפאל היא תוצאה של הסגרים הממושכים, בהם נאלצנו לשלם אונליין כמעט על כל דבר (בגלל סגירת העסקים) או שמא מדובר במגמה ברורה שתימשך גם שנים קדימה?

רפרנסים:

-Paypal

-Statista

-Cowen & Co

– Tipranks

-Bloomberg

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן